Presedintele Traian Basescu a transmis joi un apel catre premierul Victor Ponta cerandu-i sa reanalizeze decizia de a denunta Acordul de cooperare institutionala. Intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, seful statului a afirmat ca "premierul s-a pripit" cand a denuntat acordul de colaborare, recomandandu-i "sa mai rabde pana pe 22 decembrie 2014 acest acord".

Fac un apel la premier sa reanalizeze decizia luata, pot sa cred si faptul ca fiind foarte cald ieri poti deveni nervos, accept si ideea ca premierul nu s-a uitat la emisiune si nu a vazut exact ce am spus eu si ce a spus ziaristul si a mers pe preluarile televiziunilor", a declarat presedintele.

Traian Basescu considera ca "premierul s-a pripit, ii recomand sa mai rabde pana pe 22 decembrie 2014 acest acord, pentru ca il ajuta si il scuteste de multe explicatii, si pe el, si guvernul, si da partenerilor nostri sentimentul de stabilitate in drumul european al Romaniei si in respectarea statului de drept".

Presedintele a reiterat ca acordul este important, "chiar daca nici domnia sa nici eu nu am respectat unul din punctele din acord, legat de modul de adresare", si ca esenta sa trebuia mentinuta, nefiind "o simpla foaie de hartie fara valoare" ci un "document politic, fara valoare juridica, extrem de important pentru Romania".

"Afirm o data si sper pentru totdeauna: nimeni niciodata nu a indraznit sa ceara ori premierului ori mie un asemenea acord", a mai afirmat presedintele dand asigurari ca "as fi considerat-o, si sunt convins ca si premierul, un amestec nejustificat in treburile functionale ale unui executiv din Romania".

Victor Ponta i-a transmis, miercuri, o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care l-a anuntat ca pactul de coabitare nu mai este valabil. Informatia, publicata initiala de Mediafax pe surse, a fost confirmata de Guvern, care a remis presei scrisoarea trimisa de premierul Victor Ponta presedintelui Traian Basescu.

Anuntul a venit la o zi dupa ce presedintele Basescu a afirmat ca a reusit sa semneze acest pact deoarece, "slava Domnului", Victor Ponta a fost un politician mai slab decat el si, tot in aceeasi zi, ziaristul Antena 3 Radu Tudor l-a intrebat pe primul ministru daca are curaj sa denunte acest pact.

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei" - astfel a comentat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bodgan Oprea, scrisoarea trimisa de Ponta presedintelui, in care acesta anunta ca pactul de coabitare cu Traian Basescu nu mai este valabil. Prin intermediul declaratiei purtatorului de cuvant al sefului statului, Traian Basescu ii "recomanda" premierului Victor Ponta "sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei".

In interventia de joi de la Cotroceni, seful statului a reluat afirmatiile facute in urma cu o zi de purtatorul sau de cuvant, aratand ca "eu nu am spus niciodata ca l-am pacalit pe premier, un ziarist care si-a facut meseria, si trebuie sa recunosc ca raspunsul meu nu a fost unul extrem de transant, dar nu am utilizat expresia pacalit la adresa premierului, pot utiliza altele, dar nu l-am pacalit pentru ca a fost un lucru foarte serios".

"Daca imi reprosez ceva, e ca reactia mea nu a fost extrem de clara. Dar nu am utilizat expresia ca l-am pacalit, asa cum si-o asuma in scrisoare", a adaugat Basescu.