"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei" - astfel comenteaza purtatorul de cuvant al sefului statului, Bodgan Oprea, scrisoarea trimisa de Ponta presedintelui, in care acesta anunta ca pactul de coabitare cu Traian Basescu nu mai este valabil. Prin intermediul declaratiei purtatorului de cuvant al sefului statului, Traian Basescu ii "recomanda" premierului Victor Ponta "sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei".

Redam integral declaratia purtatorului de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea (sursa: presidency.ro):

Referitor la scrisoarea prim-ministrului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, trimisa miercuri, 6 august a.c., presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, potrivit careia nu mai poate considera valabil Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea, face urmatoarea declaratie:

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei.

In scrisoarea prin care denunta Acordul de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei citeaza, in mod mincinos, o declaratie care ar fi fost facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, marti, in cadrul emisiuniii ᅡEvenimentul zileiᅡ de la postul B1 TV: ᅡDa, l-am pacalit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea sa nici nu discute cu mine...ᅡ. Oricine a urmarit emisiunea de marti, in care domnul presedinte Traian Basescu a facut declaratiile la care se refera prim-ministrul Romaniei, poate observa noua minciuna transmisa astazi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta.

Pentru corecta informare a cetatenilor reproducem citatul corect cu declaratia domnului presedinte Traian Basescu facuta in emisiunea de ieri:

ᅡDomnul presedinte Traian Basescu: Pentru ca eu nu i-am facut lui Monica Macovei ce mi-a facut ea. Eu eram cu spatele la zid dupa alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea sa nu discute cu mine. Slava Domnului, pe lipsa de experienta a lui Ponta, am reusit sa semnez cu el acel celebru Pact de...

Domnul Mircea Marian: Vreti sa spuneti ca l-ati pacalit?

Domnul presedinte Traian Basescu: Da, da, a fost un politician mai slab decat mine.

Domnul Dan Andronic: Ati fost un negociator mai bun decat el.

Domnul presedinte Traian Basescu: Am fost negociator mai bun decat el. Si l-ati vazut cum e in fata mea... (...)ᅡ

De aici rezulta ca termenul ᅡpacalitᅡ a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian si nu de domnul presedinte Traian Basescu.

Pe langa minciuna din declaratia pe care i-o atribuie domnului presedinte Traian Basescu, trebuie remarcat ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta raspunde solicitarii facute de stapanii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor.

Domnul presedinte Traian Basescu ii recomanda domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei."

Victor Ponta i-a transmis, miercuri, o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care l-a anuntat ca pactul de coabitare nu mai este valabil. Informatia, publicata initiala de Mediafax pe surse, a fost confirmata de Guvern, care a remis presei scrisoarea trimisa de premierul Victor Ponta presedintelui Traian Basescu. Anuntul a venit la o zi dupa ce presedintele Basescu a afirmat ca a reusit sa semneze acest pact deoarece "slava Domnului" Victor Ponta a fost un politician mai slab decat el si, tot in aceeasi zi, ziaristul Antena 3 Radu Tudor l-a intrebat pe primul ministru daca are curaj sa denunte acest pact.