"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei" - astfel comenteaza purtatorul de cuvant al sefului statului, Bodgan Oprea, scrisoarea trimisa de Ponta presedintelui.Premierul Victor Ponta ii trimite o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii spune ca nu mai este valabil pactul de coabitare. Informatia, publicata initiala de Mediafax pe surse, a fost confirmata de Guvern, care a remis presei scrisoarea trimisa de premierul Victor Ponta presedintelui Traian Basescu. Anuntul vine la o zi dupa ce presedintele Basescu a afirmat ca a reusit sa semneze acest pact deoarece "slava Domnului" Victor Ponta a fost un politician mai slab decat el si, tot in aceeasi zi, ziaristul Antena 3 Radu Tudor l-a intrebat pe primul ministru daca are curaj sa denunte acest pact.

  • Vezi in articol scrisoarea trimisa de Ponta

Aceasta scrisoare vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu o zi ca a reusit sa-l pacaleasca pe premierul Victor Ponta sa semneze acest pact de coabitare, bazandu-se pe "lipsa de experienta" a primului ministru.

Intrebat, intr-un interviu acordat B1 TV, daca l-a pacalit pe primul ministru la semnarea acelui pact, Traian Basescu a raspuns: "Da, a fost un politician mai slab decat mine".

Denuntarea acestui pact de catre Victor Ponta vine si dupa un articol publicat tot marti de realizatorul Antena 3 Radu Tudor, pe blogul lui, in care ziaristul il intreba pe primul ministru daca are curaj sa renunte la aceasta "coabitare".

"Aveti curaj sa rupeti in public pactul cu Traian Basescu? Sau mai aveti rezerve de suportabilitate nebanuite? Eu (si cred ca foarte multi din tara asta) nu mai avem rabdare", scria Radu Tudor, intr-un articol intitulat "Aveti curaj, dle Victor Ponta?"

Scrisoarea trimisa de Victor Ponta (Sursa - Guvern):

"SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule preşedinte

Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...”.

Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor.

Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru.

Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale.

Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012".

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta data si continua sa spuna minciuni intr-un document oficial cu antetul Guvernului Romaniei" - astfel comenteaza purtatorul de cuvant al sefului statului, Bodgan Oprea, scrisoarea trimisa de Ponta presedintelui, in care acesta anunta ca pactul de coabitare cu Traian Basescu nu mai este valabil. Prin intermediul declaratiei purtatorului de cuvant al sefului statului, Traian Basescu ii "recomanda" premierului Victor Ponta "sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei".

Citeste aici toata reactia presedintiei