Romania va fi gazda editiei de anul acesta a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica. Competitia se va desfasura in perioada 1-11 august 2014, la Suceava, anunta Ministerul Educatiei. La olimpiada sunt asteptati sa participe 225 de elevi din 50 de tari, dintre care cel putin 10 din Europa. Concursul este structurat pe patru probe: teoretica, analiza datelor astronomice, proba practica si proba pe echipe.

Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2014Foto: Ioaa2014.ro

Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica de anul acesta, aflata la a VIII-a editie, se va desfasura la Suceava, in perioada 1-11 august. Universitatea "Stefan Cel Mare" din Suceava este cea care va asigura cazarea participantilor si locul in care elevii vor sustine probele de olimpiada, iar Inspectoratul Scolar Judetean Suceava va coordona activitatile organizatorice.

Sunt asteptati sa participe 225 de concurenti din 50 de tari, dintre care cel putin 10 din Europa. Acestora li se vor adauga membrii Comitetului international, care valideaza subiectele si asigura traducerea acestora (160 de persoane), membrii Comitetului stiintific (50 de profesori care propun subiectele si evalueaza lucrarile) si membrii Comitetului de organizare, incluzand si studenti/profesori/elevi voluntari (100 de persoane).

Concursul este structurat pe patru probe: teoretica, analiza datelor astronomice, proba practica si proba pe echipe. Programul orientativ al olimpiadei are urmatoarea configuratie: 1-2 august - sosirea delegatiilor, 2 august - festivitatea de deschidere, 3-9 august - desfasurarea probelor, 10 august - festivitatea de premiere, 11 august - plecarea delegatiilor.

Pana in prezent, Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica a fost gazduita de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia si Grecia. Romania a participat la aceasta competitie inca de la prima editie, iar in 2013 elevii romani au castigat cinci medalii - doua de aur, doua de argint si una de bronz - acesta fiind cel mai bun rezultat al Romaniei in istoria participarii la competitie.

O parte dintre fostii olimpici romani vor fi cooptati in Comitetul Stiintific al evenimentului, sustine Ministerul Educatiei, care precizeaza ca toate "cheltuielile pentru organizare, respectiv costurile legate de cazare, masa, transport intern, logistica si alte activitati conexe au fost estimate la suma de 614.000 lei". Un memorandum privind organizarea de catre Romania a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica a fost aprobat astazi, 23 iulie, de catre Guvern.

Citeste si: