Elevii din lotul olimpic de chimie al Romaniei au obtinut cinci medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz la editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev", desfasurata la Moscova, anunta duminica Ministerul Educatiei.

Romania, locul I pe echipe la Olimpiada Internationala de ChimieFoto: Ministerul Educatiei

"Este cel mai bun rezultat din istoria participarilor romanesti la aceasta competitie, in urma caruia Romania a ocupat primul loc pe echipe. Romania a surclasat tara gazda, Federatia Rusa, care a obtinut doar 3 medalii de aur din cele 10 posibile", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Educatiei.

Cei cinci elevi medaliati cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti), Stefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti), Dumitru Calugaru (clasa a XI-a/Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) si Radu Costin Bizga-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul National "I.C. Bratianu" din Pitesti).

Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti) a obtinut medaliade argint, iar medalia de bronz a fost obtinuta de Gabriel Dragos Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt).

Potrivit sursei citate, la editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev" (a 48-a), desfasurata in perioada 11 - 17 mai, la Moscova, au participat 105 elevi din 16 tari.

Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice si una practica/experimentala, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima proba teoretica a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 sectiuni incluse: chimie fizica, stiintele vietii, chimie anorganica, chimie organica si chimie analitica.