Lotul olimpic al Romaniei a obtinut trei medalii de argint si doua mentiuni la prima participare la Olimpiada de Fizica a Asiei. Toti elevii medaliati cu argint provin de la Liceul International de Informatica din Capitala, iar unul dintre ei a primit si premiu special pentru realizarea celui mai creativ experiment. Una dintre mentiuni a fost castigata de un elev de la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Olimpiada de Fizica a Asiei este o competitie destinata exclusiv tarilor de pe continentul asiatic. Participarea Romaniei reprezinta o premiera, invitatia adresata tarii noastre fiind o recunoastere a prestigiului dobandit de olimpicii romani prin performantele reusite de-a lungul anilor la Olimpiada Internationala de Fizica, in urma carora Romania ocupa locul I in Europa si se claseaza printre primele 5 in lume, informeaza Ministerul Educatiei.

Lotul olimpic al Romaniei a obtinut trei medalii de argint si doua mentiuni.

Medaliile de argint:

  • Dan Stefan Eniceicu - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Capitala. Dan a primit si premiul special pentru realizarea celui mai creativ experiment.
  • Tudor Costel Cretu - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Capitala. Tudor Costel Cretu a facut parte anul acesta si din echipa Romaniei la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene - EUSO 2014, care a obtinut medalie de aur. (Detalii aici)
  • Cristian Alexandru Frunza - elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala. La Olimpiada Internationala de Fizica din 2013, Cristian Frunza a obtinut medalie de aur, iar lotul Romaniei a ocupat primul loc in Europa si locul 5 in lume.

Mentiunile speciale:

  • Ileana Rugina - eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala
  • Ioan Ignat - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta. La Olimpiada de Stiinte a UE 2013, Ioan Ignat a obtinut medalie de aur. El a mai castigat medalie de aur la Fizica si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din 2013 si din 2012 si a obtinut medalie de argint la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru juniori in 2011.

Olimpiada de Fizica a Asiei s-a desfasurat in perioada 11-18 mai la Singapore si se afla la a XV-a editie.

La olimpiada au luat parte 29 de tari: Australia, China, Kazahstan, Mongolia, Arabia Saudita, Thailanda, Azerbaidjan, Hong Kong, Kirgizstan, Nepal, Singapore, Turkmenistan, Bangladesh, India, Laos, Filipine, Sri Lanka, Uzbekistan, Brunei, Indonezia, Macao, Romania, Taiwan, Vietnam, Cambodgia, Israel, Malaezia, Rusia si Tadjikistan.

Cele mai multe medalii au fost castigate de elevii din China si Singapore, potrivit unui comunicat al Ambasadei Romaniei la Singapore. Profesorul Adrian Dafinei, seful delegatiei Romaniei, a declarat ca este multumit de "repetitia generala" pe care lotul national a efectuat-o la Singapore, inainte de Olimpiada Internationala de Fizica care se va desfasura in Kazahstan in perioada 13-21 iulie, scrie Agerpres.

Citeste aici mai multe detalii despre Olimpiada de Fizica a Asiei

Citeste si: