Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au stabilit ca sintagma "aceeasi functie" din articolul 25 din Legea ANI, folosita cand o persoana este gasita in incompatibilitate sau in conflict de interese, se refera la toate functiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o, informeaza Mediafax. Surse judiciare declarau in urma cu o zi pentru pentru Agerpres ca aceasta este interpretarea data de CCR sintagmei "aceeasi functie".

Prin decizia luata joi de Curtea Constitutionala s-a stabilit ca sintagma "aceeasi functie" de la articolul 25 alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice se refera la orice functie aleasa. Astfel, interdictia de a ocupa o functie eligibila pe o perioada de trei ani se adreseaza tuturor persoanelor care au obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese.

Potrivit textului de lege mentionat, "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Cluj - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.

Curtea Constitutionala a luat in discutie aceasta exceptie de neconstitutionalitate dupa ce deputatul PNL Steluta Cataniciu a ridicat aceasta problema, in dosarul cu ANI privind un conflict de interese.

Agentia Nationala de Integritate arata, in martie 2013, ca deputatul Steluta Gustica Cataniciu a fost in conflict de interese in perioada ocuparii functiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenta juridica unei firme aflate in litigiu cu municipalitatea.

Decizia a fost contestata de deputatul PNL la Curtea de Apel Cluj, care in 30 decembrie a respins actiunea. Sentinta nu este definitiva si a fost contestata de Steluta Cataniciu la instanta suprema.