Scrisoarea mamei care a demascat spaga de la Scoala 10: Am fost educata sa nu ma supun, sa nu accept lucrurile fara sa le inteleg, sa ma revolt atunci cand ma simt nedreptatita
Citeste scrisoarea integrala a mamei care a demascat situatia de la Scoala 10, care vorbeste pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, despre resoturile care ii fac pe parinti sa dea bani in cadrul scolii, dar si despre motivele pentru care a ales sa faca publica situatia de la scoala unde invata copilul sau:
"S-a lasat linistea peste scandalul invatatoarei de la Scoala 10, dar se ridica numeroase intrebari...
Acest cadru didactic se va intoarce vreodata la catedra?
Ce se intampla daca va castiga contestatia asupra deciziei de desfacere a contractului de munca?
De ce legea este atat de vulnerabila si permisiva, de ce nu sanctioneaza rapid astfel de oameni?
De ce parintilor le este frica sa denunte astfel de situatii?
De ce se ingramadesc unii parinti sa arunce cu cadouri in profesori?
Cine este mai vinovat, parintii sau profesorii?
Am simtit o victorie cand s-a dat sentinta si chiar daca decizia este una corecta si fireasca, nu am crezut in ea pana nu s-a intamplat.
Mi-am adus aminte de intrebarea doamnei invatatoare in momentul in care un parinte ii reprosa discret ca ne-a cerut cadouri pentru 17 persoane... AI PUTEREA SA TE PUI CONTRA CURENTULUI? Nu, nu am avut puterea aceasta, dar am identificat cine o are.
Dupa discutia inregistrata, m-am adresat directoarei scolii care mi-a explicat prieteneste ca doamna invatatoare este o personalitate a scolii, ca urmeaza sa discute cu dumneaei, dar ca Solutia potrivita care se impune este sa imi mut copilul la o alta clasa. Cu aceeasi seninatate directoarea mi-a explicat ca ea nu primeste cadouri, primeste doar flori si aranjamente si mi-a aratat cu indignare ghivecele modeste de pe birou. Asta dupa ce, cu o ora inainte, in calitate de Presedinte al Comitetului de Parinti al clasei, am mers personal si i-am inmanat doamnei director un cos de Craciun...
Nu mi-a fost greu sa ma decid sa dau publicitatii materialul. Mass Media ARE PUTEREA SA SE OPUNA CURENTULUI.
M-am gandit ca trebuie sa judece o lume intreaga daca e bine, daca e corect, daca e frumos sa vorbesti asa cu parintii copiilor a carui dascal esti, cu oamenii in general.
Am fost educata sa nu ma supun, sa nu accept lucrurile fara sa le inteleg, sa ma revolt atunci cand ma simt nedreptatita. Asta am si facut. Nimic mai mult.
De aici a urmat rolul presei, le-am dat o mana de ajutor confirmand si povestind adevarul de cate ori mi s-a solicitat.
Am ramas sa ma lupt cu parintii. Nu am incercat sa contactez pe nimeni dupa aceea, nu am vrut sa conving pe nimeni de nimic. Am asteptat sa vina spre mine cei care au simtit la fel. Si am avut surpriza sa mai fie un parinte care a mai facut o inregistrare, alti parinti carora li s-a vorbit urat sau care au fost presati sa isi duca copiii la afterschool-ul doamnei invatatoare. Mi s-a confirmat ca nu mai exista nimic subiectiv sau singular in experienta mea.
Nu vreau sa victimizez sau sa afirm cu tarie ca sunt impotriva strangerii de bani pentru scoala pentru ca nu a fost asa. Cred ca majoritatea dintre noi suntem dispusi sa bagam mana in buzunar cand este vorba despre copiii nostri. Nu putem sa trecem nepasatori peste faptul ca in scoli nu sunt conditii, ca nu au hartie igienica, sapun, creta, caldura, banci...
Doamna invatatoare ne-a spus ca are nevoie de un calculator, de o multifunctionala, rafturi, boxe, rechizite, curatenie suplimentara si noi ne-am dat peste cap sa i le oferim pe toate in cel mai scurt timp. Si cum sa te opui cand o invatatoare iti spune ca are nevoie de toate acestea pentru ca isi doreste si ne garanteaza rezultate, ca are nevoie de conditii pentru performanta, ca ii trebuie suport pentru calitatea actului educational. Am bagat deci mana in buzunar cu drag.
Deranjul a venit din atitudinea dumneaei, din felul in care ne vorbea, ne umilea, din naturaletea cu care ne spunea ca se simte sfidata ca nu ne-am dus copiii la afterschool-ul dumneaei si ca poate "face minuni cu copiii nostri sau ii poate lasa sa creasca singuri". Trebuia doar sa cotizam la afterschool-ul dumneaei.
Ne-a transmis ferm ca nu vrea cadouri de grup, ca vrea sa vada cat o apreciem individual si ne-a facut o lista lunga cu 17 cadouri pe care TREBUIA sa le cumparam pentru colegii dumneaei.
Si dupa ce toate acestea au iesit la iveala, invatatoarea a mai predat o saptamana, pentru ca asa e procedura. In tot absurdul situatiei, nimeni nu a avut puterea sa se opuna procedurii. O invatatoare acuzata, hartuita si stresata preda la clasa in timp ce o tara intreaga o vedea adresandu-li-se cu apelative ca tampiti, nesimtiti, oi sau cretini parintilor si revoltandu-se asupra unor cadouri "sarace".
Cum nimeni nu poate lua atitudine si toate autoritatile se ascund in spatele procedurilor, ministrul ramane neputincios si fara explicatii, cum poti tu ca parinte sa ai incredere, sa iti faci curaj sa iesi in fata.
A urmat ziua cu 9 ore de sedinte in care a trebuit sa imi explic gestul, nemultumirile in care am fost intrebata cu stupoare de ce ma plang de fapt sau daca eu sunt chiar atat de naiva incat sa cred ca ele, profesoarele chiar primesc porci cadou. Procesul verbal a trebuit schimbat integral spre nemultumirea comisiei formata chiar din colegele doamnei invatatoare.
Anomaliile procedurale se tin lant; invatatoarea investigata preda in continuare, colegele o cerceteaza, ii desfac contractul de munca, aceasta ataca decizia si probabilitatea sa se intoarca in sistem sau chiar la scoala la care a predat, asa cum isi doreste dumneaei, ramane foarte mare.
Si atunci, cati dintre noi sunt dispusi sa scoata la iveala aceste cazuri, sa depuna plangeri, sa dea declaratii, iar la final sa isi idea seama ca poate munca le-a fost in zadar.
Raman cu consternarea ca aceasta femeie mai are nesimtirea sa vrea inapoi la catedra, ca acest lucru este de fapt posibil, dar si cu speranta ca noi toti nu vom lasa acest lucru sa se intample. Pana la urma, IMPREUNA AVEM PUTEREA SA NE PUNEM IMPOTRIVA CURENTULUI".
Amintim ca vineri, 10 ianuarie, invatatoarea Dana Blandu a fost demisa de catre Consiliul de Administratie al scolii numarul 10, care a decis desfacerea contractului de munca al acesteia. Ulterior, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat intr-o conferinta de presa ca va modifica legea educatiei astfel incat o persoana careia i s-a desfacut contractul de munca sa nu poate reveni in sistem.
Citeste si:

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
sau gramatica?
Ca d-aia dau parintii spaga, ca sa nu fie copilul notat subtire chiar daca nu stie carte...si uite asa ajungem o tara de mediocri condusi de mediocri..care merge spre nicaieri!
Au trecut 10 ani de când am întrebat la o adunare a studenților și profesorilor când se v-a termina cu trecerea anilor cu plasa. Erau aproximativ 200 de studenți și vreo 20 de cadre didactice în amfiteatru respectiv , decanul de atunci a întrebat dacă mai e cineva de aceeași părere cu mine , s-au ridicat exact ZERO persoane. Eu atunci am învățat o lecție amara. Sper sa nu se întâmple la fel în cazul tău.
A doua zi m-am dus direct pe stadion, nici vorbă de
Ceea ce m-a uluit (eram destul de tînar, aprox. 35 de ani) a fost faptul că NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI din mulțimea informă aflată acolo nu și-a permis nici măcar un murmur, nici măcar o șoaptă. Așa, la grămadă, sub protecția anonimatului. Această lașitate generalizată m-a demoralizat rău de tot. Pe de altă parte s-a (am) dovedit că toți ceaușeii ăia de lătrau pe lîngă turmă mușcau atîta cît le permiteai.
Nu fac din asta un gest eroic, nici atunci, nici acum. SUB NICI O FORMĂ ! Vreau doar să subliniez formidabila supușenie a maselor (departe de a fi specifică românilor ― vezi și articolul People 'still willing to torture' pe BBC 10:41 GMT, Friday, 19 December 2008). Dar cred că fiecare om TREBUIE să aibă un prag de jos al umilirii. Ceea ce NU POT să înțeleg este CÎT DE SCĂZUT poate fi acest prag pentru unii ― în special români.
La noi lipsesc doar liderii energici ȘI MAI ALES COERENȚI.
De 25 de ani suntem in libertate, se aplica legile economiei de pita, in toate domeniile, inclusiv in Cultura si in politica. DACA pragul acela al umilirii ar fi fost mai ridicat, atunci nu aveam politicienii de acum. Adica oamenii erau aceeasi, dar trebuiau, erau obligati, sa se comporte altfel. Ei sunt incompetenti si corupti numai si numai pentru ca NOI le dam voie!
Aceasta se aplica si in cazul invatoarei shpagare, MODUL inadmisibil in care vorbeste cu parintii elevilor este o ilustrare perfecta a faptului ca ASA I SE PERMITE!
Fac partea din generatia celor care la revolutie dormitau in burtica mamei, si ca multi din generatia mea am un complex de inferioritate fata de cei care nu au facut compromisuri imorale intr o perioada in care era atat de tentant sa nu rezisti, si o imensa frustrare pentru ca foarte des am senzatia ca lucrurile se misca incredibil de greu, aproape stau pe loc, dupa atatia ani si dupa atata suferinta.
Se scrie corect " se va termina"
"Ce, s/a descurcat si el, ce are? Asa fac toti, ce?!"
Aceste persoane de fapt paraziteaza sistemul educational si el construit dupa chipul si asemanarea politicii de dupa 1990. Adica preferential, discriminator si neperformant.
Una dintre legile care ar trebui sa domine, este aducerea odraslei la scoala cea mai apropiat de domiciliu, nu aducerea odraslei dintr-un capat al orasului la celalalt capat eventual si cu masinile de fite ale genitorilor procreativi ai odraslei, care ocupa strazile din fata fiecarei scoli de fite.
Subiectul ramane deschis...
Felicitari !!!
De-ar fi asa macar 1milion de romani cu drept de vot am ajunge departe ca tara/natiune etc ...
Aici e cheia intregi probleme si tocmai aici doamna respectiva nu da detaliile necesare. Eu inteleg ca procesul verbal a fost schimbat INTEGRAL la presinea reprezentantului Ministerlui care a participat la sedina.
Ce am mai inteles eu:
- invatatoarea nu e o "spagara" - cum o numesc cu agresivitate unii din presa; a insistat ca acesta e "sistemul balcanic" la care nici ea nu se poate opune, ca altfel, daca nu respectam sistemul, vor avea de suferit toti (copiii, parintii si insasi invatatoarea in cauza). A cerut cadouri nu pentru ea, ci pentru cei de care depinde si ea, inclusiv pentru factorii de decizie din scoala.
- tonul folosit de invatatoare era cel folosit fata de cineva apropiat, care te intelege in necazurile pe care le ai. Un ton familiar, nu intentionat jignitor.
Iar tonul si limbajul folosite de invatatoare da, sunt nu doar arogante, ci si de o nesimtire crasa. Poate sclavilor sa li te adresezi asa, pentru ca eu, daca as vorbi astfel cu femeia de servici, atit la bloc cit si la fabrica, nu mi-as demonstra superioritatea, ci doar m-as alege cu o matura in cap, iar curatenia nu s-ar mia face!!!
"Doamna invatatoare ne-a spus ca are nevoie de un calculator, de o multifunctionala, rafturi, boxe, rechizite, curatenie suplimentara "
De cind dl. Ciobanul Bucur o invatatoare are nevoie de aceste lucruri si le cere parintilor ? Tu cind ai glume cu un prieten apropiat cum ii spui " nu stiu daca esti sarac sau nesimtit" ???
Prea mirosi TU a spagar din sistem (educatie / sanatate / interne)....
La mine in familie se vorbeste altfel, dar ma rog noi suntem mai ciudati de fel!
Dar dupa mintea ta trebuia sa-si duca copilul in Berceni....
Atentiile date "doamnei" - care de fapt ramasese tot o "tovarasa" - au fost cele firesti: cit un buchet de flori din cind in cind, de 8 martie o cutie mai dichisita de ciocolata, un martisor, fleacuri simbolice... Copilului meu i-a mers insa tare rau, din ce in ce mai rau: nu se incadra in disciplina scolara, primea calificative care ii scadeau "media" doamnei invatatoare, vesnic dinsa avea reprosuri si se uita foarte urit si la copil, si la parintii care nu vroiau, dom'le, sa "miste"... In clasa a treia l-a lasat corijent la franceza - va vine sa credeti asa ceva? Peste vara copilul a studiat franceza cu mine si in toamna a fost obligata sa-i dea un 10 copilului, ca era foarte bine pregatit... La inceputul clasei a IV-a n-am mai rezistat nici noi, nici copilul si l-am mutat la alta scoala... Invatatoarea Banaru a dat o fisa de evaluare (asa era regula) in care s-a chinuit sa faca tot felul de incursiuni psihologizante, care au culminat cu aprecierea ca elevul provine dintr-un mediu familial destabilizat!!! Acum regret ca n-am dat-o in judecata. Ar trebui sa regret ca nu i-am dat si spagi, n-as fi supus copilul unui turmoil emotional timp de trei ani...
Almiteri, ati procedat foarte bine, copilul a invata TEMEINIC franceza. Daca "tovarasa" se comporta normal, ar fi fost perfect, dar asa, "miscarea" asteptata nu ar fi fost de loc benefica pentru copil, sigur ca avea liniste, in schimb a r fi primit probabil note mari pe NEMERITATE, ceea ce pe termen lung u i-ar fi facut de loc bine ...
aici, unde suntem, ni se cere la scoala cu diferite ocazii, de catre comitetul de parinti, sa contribuim cu o suma pentru un cadou ce va fi dat invatatoarei(de Craciun, de Paste, etc.). contribuie cine vrea si nu stie invatatoare cine a dat si cine nu - nici nu cred ca ii este permis sa cunoasca asemenea detalii si nici nu o intereseaza. ultima data a fost precizata si suma: 1 EUR. cadoul e, deci, simbolic. va spun sincer ca la inceput aveam tendinta de a da cat mai mult, din recunostinta si multumire pentru serviciile prestate, dar asta ma facea sa par un ciudat. am invatat sa intru in "normalitate" lor si e bine.
nu cred ca romanii vor ajunge vreodata la gradul de normalitate prezent in unele tari din vestul Europei. ar fi mai bine pentru romani, daca i-ar conduce strainii. la nivel inalt Romania are o istorie plina de tradari si compromisuri. individual suntem in general invidiosi, increzuti, rautaciosi si predispusi la a face compromisuri. prin urmare, ne lipseste coeziune si puterea civica care vin din capacitatea de a ne stabili teluri comune si a actiona grupat in sensul dobandirii acestora. nu cred ca educatia joaca un rol prea important aici. cei care aleg sa isi pastreze verticalitatea sunt prea putini si nu au forta necesara unei schimbari reale.
o felicit din suflet pe aceasta doamna! dar ramane, un caz izolat.
Incepuse bine trimestrul I al clasei a IV-a cind am decis sa mutam copilul la Scoala Centrala (nu era fitza, bunicii locuiau in Piata Amzei iar eu aveam biroul in spatele blocului "Scala"). Cu o plia de la un secretar de stat, am obtinut direct de la inspectorul sef scolar al Bucurestiului dispensa de mutare la alta scoala (asa era regula)... La Scoala centrala, invatatoarea (al carei nume cred ca era Barbu, dar nu as baga mina in foc...) l-a primit pe copil cu oarece raceala si rezerve, iar eu nu am "incalzit-o" deloc. Am cotizat la sfirsitul anului scolar cind comitetul de parinti a vrut sa-i ofere o bijuterie din aur invatatoarei, ca semn de multumire... Nu mi s-a parut revoltator, am cotizat... Pina la urma, copilul a terminat a IV-a si a reusit la admiterea in clasa a V-a la Scoala centrala (examen de franceza).
Copilul meu nu a vorbit si nu vorbeste niciodata de perioada cit a fost elev de primara. Pentru asta, noi, parintii lui, ne facem in primul rind pe noi vinovati, n-am stiut sa ne confruntam cu "sistemul", am fost prea rigizi... Copilul meu s-a ales doar cu o lectie de viata - ce inseamna sa ai verticalitate etica...
In gimnaziu, la Scoala centrala, i-a mers asa-si-asa, a facut insa intensiv meditatii la romana si matematica, insa nu cu profesori de la Scoala Centrala.
Mai departe, in episodul urmator, promit, ultimul....
In incheiere as pune citeva etichete pe sistem: profesorii au fost si sint prost remunerati. In socialism asta nu prea conta, profesorii nu traiu in lux, dar traiau decent. Dupa schimbarea regimului, acceptabilitatea acestor standarde s-a rupt ireversibil. Profesorii buni din gimnazii si licee fac meditatii si isi completeaza frumusel veniturile. Educatorii si invatatorii nu fac meditatii, relatia cu parintii este mai consistenta, asa ca multi practica rotunjirea veniturilor à la Blindu sau intr-o versiune mai "blinda"...
Acest caz de la scoala de fitze mi-a provocat multe aduceri aminte si reflectii. O laud pe mamica autoare a articolului pentru spiritul etic, sper insa ca peste 8-10 ani sa nu aiba motive de regret. Orice fapta buna se pedepseste!
Dar, asa cum spunea Churcill: " I know that you are wrong and I am right. But, for your right to be wrong, I am ready to die!"
Diferenta intre noi, oamenii normali, si adeptii lui Ilici este tocmai ca noi ne uitam la CE spune omul, si abia dupa aia la CINE spune. Esentiala este povestea in patru episoade cu shpaga la scoala, nu faptul ca autorul povestirii este pedeserist!
Cum? De ce?
Nici macar nu stiti ca, daca nick-ul meu e Anonim AntiBasescu, eu am sau nu vreun dinte impotriva sa... Dar sa deduceti ca as fi fan al lui Ilici (Iliescu, si nu Lenin) sau pedeserist sau chiar uselist, ma rog, s-avem pardon, il vous manque un bardeau, monsieur!
Tertium non daturL in vita trebuie sa alegi, fie esti cu Binele, cu Lumina, cu Dreptatea si Adevarul, fie esti cu Raul, cu Intunericul si minciuna, cu varanul si ion ilici iliescu, ultimul pe lista cu voia Dvs.
2. Parintii copiilor din scolile de fite nu doar ca nu condamna sistemul, ci il incurajeaza, pentru ca numai astfel pot impiedica patrundrea in acele scoli a copiior din familii obisnuite, sarace. Cea care a reclamat cazul, domiciliind la 5 minute de scoala si avand astfel asigurata inscrierea copilului acolo, are comportamentul dferit de cei interesati. Ramane totusi sa aflam ce crede ivatatoarea despre motivul real care a dterminat-o pe mama respectiva sa o reclame; nu cumva o alta nemultumire care nu poate fi declarata public?
3. Avand rude apropiate in invatamantul preuniversitar, sunt in situatia e a cunoaste ce se intampla in scoli, cum totul depinde de directorii pusi pe criterii politice, cum nu te poti pune impotriva lor in niciun chip, cum au tot sprjinul la Inspecorat, cum acorda gradatiile de merit celor care le dau spaga mai mare, cum ii favorizeaza pe unii contra altora, cum nu dau doi bani pe profesionalisml cadrelor merituoase, cum, cum, cum ...
3. Am impresia ca mai toti cei care scriu mai sus nu au in prezent copii in scoala, d-aia sunt pe dinafara.
Ca sa ne lamurim: invatatoarea e vinovata dar nu mai mult decat alte mii sau zeci de mii care procedeaza simiar,poate cu "mai mult tact". Cei mai inovati sunt insa directorii. Ei sunt niste satrapi, ei primesc spagile cele mari, inclusiv de la cadrele didactice.
Cu asta inchei discutia!
2.admir la cea care a avut curajul sa lupte , faptul ca e sanatoasa cu capul si are gandirea clara .mai rar asa ceva.
3.faptul ca parintii sustin educatia ( iar statul a luat-o la vale usor, usor si e undeva la vale rau de tot) e ceea ce nu intelege clasa politica.
toti banii pe care parintii ii cara acolo sunt urmare a cel putin doua lucruri clare: subfinantare crasa din partea statutului si lipsa de integritate morala din partea profesorilor.in toate scolile functioneaza spaga.e ceva generalizat. cancer curat.
4.la fel e si in sanatate. bolnavii sustin prin spaga sistemul medical.
e vizibila subfinantarea si aici. tot ce nu asigura sistemul medical in mod direct , este asigurat in mod indirect de catre bolnavi( bolnavul contribuie la salariul doctorului prin spaga, si isi cumpara singur medicamentele si consumabilele). decat asa mai bine deloc.macar nu te pomenesti cu vreun virus sau bacterie care sa te omoare.apelul la curatenie in spitale e hilar.
controale la curatenie ar trebui facute saptaminal, tot timpul anului, 52 de saptamini,inopinat,neanuntat. nu e curat , inchizi spitalul si trimiti acasa spagasinii.
Incercarile timide de reasezare in matca fireasca vor esua. Dupa un scandal de cateva zile / saptamani se va reveni la indiferenta. Intre timp, abuzurile vor continua.
Cunosc situatii evidente de fals intelectual, de imoralitate, de abuz. Mai stiu si ca o parte dintre profesori au incercat o schimbare, dar s-au lovit de opacitatea politica. Situatia e similara, ba chiar mai grava decat cea din Bihor. Dar cui ii pasa?
Eu stiu un doctor, care si-a cumparat ecograf portabil sa isi vada pacientii, fiindca spitalul nu are bani.
A descoperit multe alte boli, de care pacientii habar-nu-aveau.
Am si un vecin, care se duce cu laptopul personal la scoala, pentru a le arata elevilor materiale.
Nu a obligat nici scoala nici pe elevi sa il "finanteze".
Sunt si oameni "ALTFEL"
Scolile au alocari de la bugetele locale si de la cel central. Cat este, atat este. Dar mai trebuie si ceruti acei bani, justificati. De fapt, de asta e vorba: nu le convin sajustifice banii. E mai usor de la parinti.
Cine vrea sa dea bani la profesori, se duce la o scoala private , nu la una de stat.
Dar pentru multi parinti e mai usor sa dea si sa se planga dupa aia, decat pur si simplu sa nu dea.
Daca nimeni nu ar mai da, s-ar normaliza. E foarte simplu.
Cred ca multi pur si simplu nu is iubec copii, acesta fiid motivul pentru care in loc sa lupte pentru el, prefer sa dea bani, ca pret pentru a-si linisti constiinta.