VIDEO O invatatoare, filmata in timp ce le cere parintilor bani pentru cadouri de Craciun: "Astea-s cadourile voastre? Atat va reprezinta?" Inspectoratul Scolar Bucuresti face verificari
Ancheta a inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe Youtube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si o invatatoare de la Scoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sarbatori, spunand: "Este in politica balcanica, romaneasca, de sarbatori sa se ofere".
Parintii ii reproseaza invatatoarei ca le cere prea multi bani pentru cadourile de sarbatori, aceasta spunand ca trebuie sa fie oferite cadouri atat secretarei scolii si bibliotecarei, cat si paznicilor si femeilor de serviciu. Intrebata de un parinte de ce trebuie sa primeasca toti cadouri, invatatoarea le raspunde: "Pentru ca sunt in comunitate, doamna!".
Inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, impreuna cu comisia care cerceteaza cazul de la Soala 10 "Maria Rosetti", vor analiza luni, 30 decembrie, situatia relatata in presa, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.
"Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat in acest caz, dar intrucat doamna invatatoare care apare in filmul prezentat de televiziuni nu este in Bucuresti, luni vor avea loc discutii cu ceilalti reprezentanti ai scolii si cu parintii", a precizat Marian Banu.
Comisa de cercetare constituita in regim de urgenta la ISMB va analiza datele pe care le are pana in 30 decembrie, dupa care, din 6 ianuarie cand invatatoarea va reveni in Capitala, va fi continuata investigatia, a mai spus Banu.
Inspectoratul Scolar al Capitalei solicita parintilor sa semnaleze orice situatie in care le sunt ceruti bani pentru cadouri sau protocol.
Potrivit discutiei surprinse in inregistrarea video, invatatoarea le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!".
"Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?", le reproseaza invatatoarea parintilor.
Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: Bun, foarte bine, asta va reprezinta!".
Invatatoarea spune apoi ca de 50 de lei pot fi cumparate sticle cu bautura pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Mos duceti spre cele sapte sticle de bautura pentru bodyguarzi. Sapte ori sapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, sapte lei pentru bodyguard nu e nicio problema. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca sa ii dai secretarei scolii, bibliotecarei si informaticii ...".
Inrebata de un parinte de ce trebuie sa dea bani pentru bibliotecara si pentru informatica, invatatoarea ii raspunde: "Pentru ca este in comunitate, doamna".
Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere".
Invatatoarea le spune apoi ca "urmatoarea miscare este de Paste" si le recomanda sa se gandeasca pana atunci daca doresc sa se alinieze "unui sistem romanesc, balcanic, de stat".
Aceasta mai spus ca "nici cand avea clasa de tigani nu avea asa cadouri".
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei, prezentat in 21 mai, suma totala pe care o cheltuie familiile cu scoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decat isi pot permite familiile cele mai sarace din Romania. In aceste conditii, majoritatea lucrurilor necesare elevilor ar fi imposibil de cumparat daca nu ar fi gratuite manuale, anumite rechizite si transportortul.
Acestor costuri li se adauga asa-numitele "plati ascunse" ale sistemului de invatamant preuniversitar, printre care banii dati pe culegeri si caiete speciale, software educational, uniforma si echipamentul pentru sport, fondul scolii, fondul clasei, contributia la paza unitatii de invatamant, meditatii, alimentele consumate pe durata programului de scoala, diverse evenimente scolare si alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adica in jur de 370 de euro.
In aceste conditii, multe familii sarace prefera sa-si tina copiii acasa sau sa-i retraga de la cursuri cand nu mai pot suporta costurile, releva aceeasi cercetare.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Ar trebui ca toti parintii sa filmeze si sa puna pe site astfel de practici.
Ar trebui facut un site special ptr profesori, medici, politisti, magistrati cu dovezile respective iar cei dovediti sa ramana fara pensie. Credeti ca le-ar mai arde de ciubucuri?
Cand lasi mostenire "generatiei noi" o tara de lumea a treia , nu te astepta la minuni in viitoru` apropiat !
Aceasta este administratia romaneasca, o administratie de tip fanariot.
Fura azi cit poti ca maine nu se stie!
Sunt curios daca isi asuma cineva responsabilitatea la nivel de Inspectorat Mun.Buc prin demisie , ar fi chiar frumos,dar nu prea cred.
"La Multi Ani Spaga "de oriunde ai venii !
Ceea ce mi se pare uluitor este ca parchetul/politia nu s-au sesizat inca pe latura penala cu privire la *infractiunile* respective.
Si sint convins ca e vorba de o retea organizata, in care Directoarea isi lua partea, cum si-o luau si toti ceilalti din "scoala de fitze".
Sint curios cati parinti vor depune plangere penala sau macar vor sustine prin marturii faptele investigate.
Cum sa-ti lasi copii pe mina unor asemenea educatori?
Daca e vb despre o invatatoare, se schimba lucrurile.Frustratii, cei care au luat la palma cu rigla de-a lungul anilor de scoala si nu stiu cat de mult consum psihic implica munca la clasele primare cu o generatie de agitati, se transforma in maimute cu roba de judecator. munca aia e total neplatita, aproape voluntariat. e rusinos ca guvernul n-a catadicsit nicio prima pt, slujitorii scolii, iata de ce ei se preteaza la astfel de lucruri! Cereti popilor sa fie generosi si plini de supervocatie la banii pe care ii iau. Eu cred ca e mai mult decat revoltator sa vezi un dascal ca cerseste un cadou, dar si mai dezgustator sa vezi o societate lipsita de interes pt scoala. las' ca diploma de facultate se ia oricum pe bani, chiar putini. Nici ceausescu n-a reusit sa desfiinteze diferentele dintre intelectuali si saibari, dar guvernele de dupa '89 chiar cu acest lucru s-au ocupat!!
Din pacate invatatoarele doar pt asta vin la Scoala...pt a-si asigura after-schoolul...1200 ron* 10- 15 copiii pe luna...activitate ce se desfasoara in timp ce I platita de stat ca sa se pregateasca pt activitatea didactica....si pe urma 5 lunni de vacanta in care e platita tot de acelasi stat...cat de josnic poti sa fi in conditiile astea ?
daca vreunul din invatorii care sunt la scoala unde invata fiica-mea ar face asa ceva, in secunda 2 ar disparea din sistem, pe vecie.
Aceasta nu este decat exceptia prin faptul ca exista o inregistrare si care confirma regula "din sistem".
iar cei care incalca normele sociale nescrise sunt pedepsiti pe orice meridian al lumii
e un non-subiect
Pe scur circuitul spagii este cam asa: editura da spaga ca manualul ei alternativ sa fie aprobat. Dupa ce este aprobat, pe baza bazei de date cu proferii pe care-i aare pe lista da comanda de manuale in China. Costul unui manual adus cu vaporul in posrt2 RON (doi RON).
Pretul tiparit pe manual si care se incaseaza de la elev:25 RON.
Profesorul (de pe lista editurii) vine in clasa si spune ca elevii sai trebuie sa invete dupa maualul recomandat de el (ala de 2 RON...literary).
Profesorul strange banii de la elevi (cei 25 RON), cere editurii manualele si apoi le imparte elevilor care au platit.
Pastreaza pentru el 13 RON/manual si da editurii restul de 12 care la un profit net de 10 RON plateste impozitele pentru cei 23 RON castig net sriptic.
Profesorul nu plateste nici un impozit.
Toate editurile (de fapt grupurile editoriale) din asta traiesc, nu din ceea ce vand prin librarii.
"Ia uiteee ce a adus mosu' anul asta..."
Ea: "Ehee nu e pentru mine, este pentru inspectoare".
Eu: "Poftim !?"
Si asa am aflat ca daca vrei sa iei nu stiu ce grad trebuie sa faci astfel de cadouri ca sa iei acel grad. Lucrez in privat, si iertati-mi lipsa de modestie... castig intr-o luna cat castiga ea in juma' de an dar nu m-am gandit sa ii fac cadou sefului nici macar un pix!
Va rog confirmati si voi sau infirmati daca ati intalnit astfel de practici, cei care aveti legatura cu invatamantul.
La Antena 3 spune cumva ca tot ce NU apartine dlui profesor Voiculescu trebuie nationalizat ? Scuze dar nu am urmarit cu atentie de sarbatori.
Retineti indemnul oamenilor de bine si al guvernarii de larga sustinere populara: "Insusuti-va standardele de aici! Trebuie sa va aliniati sistemului romanesc, balcanic de stat !"
Acest sfat este util pentru orice copil, tanar sau adult si pentru orice firma sau investitor.
Tovarasa invatatoare nu face nimic deosebit, are doar tupeu peste medie. Chiar daca va fi data afara de la scoala 10 (FOARTE PUTIN PROBABIL) ea va fi angajata intr-un post caldut in scurt timp. Sistemul are grija de oamenii de incredere. BTW intr-o tara civilizata ar ajunge la puscarie atat ea cat si sotul "recuperator".
Pentru vitejii de pe forum: am avut de furca cu o astfel de directoare si am constatat pe propria piele ca NU te poti lupta cu sistemul, sau mai corect nu poti invinge sistemul. Desi ...a fost data afara si a ajuns dupa 3 luni director de ..... la inspectorat. Afacerile in scoala continua cu mai putin tupeu. A trebuit sa parasim sistemul pe principiul stramosesc: Un sut in ----, un pas inainte !
Iar pentru cei care ne sfatuiesc sa schimbam sistemul: e imposibil cand PSD castiga alegeri cu 87-0. Si nici cand au pierdut in 1996 si 2005 nu am vazut prea mare revolutie in sistem.
- pentru ca plateste impozitul doar la salariul minim;
- pentru ca iti platesteste contributia la fondul de pensii doar la salariul minim;
- pentru ca iti plateste CAS-ul doar la salariul minim!
Si daca astazi te bucuri ca ai un castig mai mare ca al surorii tale, profesoara, atunci cand o sa fii batran si bolnav(situatii inevitabile) o sa constati ca ai o pensie mai mica ca a profesoarei, iar la spital o sa trebuiasca sa platesti coplata!
Intelegi micule_licurici privat ca neplatindu-ti corect darile si contributiile te pacalesti pe tine si in acelasi timp ii diminuezi si salariul surorii tale, profesoara....?!
NIMC nu justifica spaga. Sistemul si antenele v-au spalat creierele. Credeti ca totul vi se cuvine. Salariul de 1000 RON este mic, dar si 3000 RON este mic comparativ cu Germania sau Norvegia. deci voi vesnic veti lua cadourile si spaga pentru ca sunteti amarati. Dar sa lucrati in sistemul privat v-ati gandit vreodata ? Nu, pentru ca e greu si nu e sigur. Deci mai bine la stat cu salariu mic dar spagi mari si neimpozitate. Traiasca anul victoriei !
"plateste ca un marlan"... cat tupeu si ne-----tire. Vorbim de servicii gratuite pentru care platim impozite luna de luna.
Mult succes sa va reformati sistemul de educatie si sanatate cu Prof-de-liceu si cu srpc. Amandoi adanc infipti in sistem de stat, unul mai cu aparenta de bun simt, celalalt clasicul doctor roman care te lasa sa mori daca esti "marlan".
PS: exista scoli private si centre medicale/spitale private. NU SUNT PUTINE ! Chiar daca autoritatile le pun bete-n roate. Acestea provoaca fisuri in SISTEM.
Ce legatura are exemplul cu Finlanda? Fix acolo e problema, nu la societate. Ajung profi si invatatori toti luzarii ce fac un curs de pedagogie. Isi ocupa posturile cu note intre 5 si 7. Cu examene din programa. Pai cum sa ia copiii bacul cand profii lor sunt de 5?
Tie ca profesor iti pasa de soarta constructorului sau informaticianului din Romania? Ei nu merita “atentii”? Nu va mai bucurati la atentii. E o meserie. O faci bine ca asta e meseria, nu pentru atentii. In plus macar profesorii au sindicat destul de puternic, se pot si organiza si pune presiune unde trebuie.
De ce permit profi cu coloana ca langa ei sa exista lepre precum tanti asta cu acelasi statut? Daca profii nu-si respecta singuri munca nici eu nu am de ce sa le-o respect.
Ca platitor de taxe vad situatia altfel. Platesc taxe, iar banii astia tin in viata profi doctori si ghisee pline de nesimtiti. Culmea, tot categoriile astea asteapta si atentii. Cei curati din “sistem” accepta, nu fac curat in el si sunt responsabili pentru lipsa mea de respect pentru ei.
Plus ca nu toate firmele dau bani de sarbatori.
Oricum, daca va doriti atat de mult bonusuri de sarbatori, de ce nu mergeti in sistemul privat? Toti bugetarii isi doresc salariile private, insa nu si stresul si agitatia asociate cu multe dintre salariile acelea atat de ravnite.
In Romania toti se plang, insa nimeni nu face nimic. Si cand sunt pusi sa faca, nu prea stiu sa faca nimic. Daca esti competenta, pleaca in Finlanda (poate esti dintre cei top 10). Fa performanta, ajungi sa fii iubita si apreciata de copii, apoi, pe rezultate, vino si cere-ti drepturile.
Daca salariul de la buget ti se pare sub meritul si potentialul tau si nu ai loc sa te dezvolti, poti incerca in mediul privat.
Ati ajuns intr-o situatie umilitoare pentru ca nu va respectati munca, pentru ca aveti impresia ca cineva este obligat sa va fie dator pentru ca va faceti meseria. Nu, stimate profesor, dumneavoastra ar trebui sa fiti mandu in primul rand de ceea ce faceti, aprecierile celorlalti vor veni dupa ce vs veti fi facut meseria cum trebuie.
Inainte de a-mi sari in cap, am si eu rude care lucreaza in invatamant. Recent, una dintre ele imi povestea cat de bucuroasa e ca o eleva cu handicap a ajuns la facultate si i-a multumit pentru sprijin. Si asta a contat mai mult decat un buchet de flori sau o cutie de bomboane.
Cadouri poate da oricine pentru a-si exprima recunostinta si nu e o rusine sa le accepti, cata vreme iti pastrezi coloana vertebrala si nu favorizezi in mod evident pe cel ce ofera. Rusine devine atunci cand ceri acele cadouri, cand acele cadouri devin o plata a muncii si te astepti sa-ti fie oferite si cand tratezi pe fiecare diferit in functie de marimea "donatiei" oferite.
In incheiere va intreb: daca cineva ar veni si v-ar santaja sa oferiti un dar (pentru ca asta se practica in invatamantul romanesc, santajul cu viitorul copiilor), cum v-ati simti? Ati fi incantata daca un hot si-ar justifica furtul portofelului dumneavoastra prin faptul ca e prost platit la serviciu si de asta are mentalitate de hot? L-ati ierta?
Aceasta "invatatoare" a fost cu siguranta in fruntea opozantilor la reformele din invatamant. De ce? Evident, pentru a putea parazita pe spatele copiilor si parintilor acestora. Si va parazita in continuare cu ajutorul incompetentului si mincinosului Ponta.
http://unfilolog.wordpress.com/2013/12/29/spertuiala-sau-onoruri/
Sotia, profesoara de limba engleza, a castigat in urma unui concurs o bursa Fulbright oferita de Departamentul de Stat si timp de un an scolar a predat limba , literatura si gramatica(anglo-americana) unor elevi de clasele a-8-a de la o scoala privata, unde parintii plateau 12.000$ pe an. In dimineata zilei de17 decembrie, cand s-a incheiat primul semestru, ducand-o pe sotia cu masina la scoala(ca in fiecare zi) am ramas surprins vazind ca in sala unde se afla un urias dulap cu compartimente pentru toti profesorii, fiecare compariment era plin pana la refuz cu cadourile oferite de elevi! Usile birourilor directorului, adjunctului, psihologului si secretarei sefe erau mai mult sau mai putin "blocate" de cadouri! Usa directorului era cea ma "blocata", practic fiind acoperita de "vraful" de cuti si cutioare frumos ambalate! Toti profesorii, bibleotecarele si secretarele au primit cadouri!
A primit cadouri si "Mrs. P."(sotia mea, al carui nume romanesc le-a fost greu sa-l pronunte)! Am adus acasa in Romania, o cutie plina cu cateva zeci de animalute din plus imbracate de sezon(Made in China), care cantau(electronic) tot felul de colinde din folclorul anglo-saxon!
In aceiasi zi la ora 15:00 a incheiat semestrul intai (inceput pe 18 august) si fiica noastra, eleva in clasa a-I-a la o "scoala publica" din cartierul unde locuiam. Parintii, care conform regulamentului ii duc si ii iau pe copiii la/de la scoala, au umplut in acea zi catedra domnisoarei invatatoare cu tot felul de cadouri ! Si eu i-am oferit invatatoarei un cozonac cu nuca si stafide facut acasa, o tava din folie de aluminiu cu sarmale "ca in Bucovina" si o sticla de vin rosu romanesc(merlot) pe care am cumparat-o de la un mare depozit de vinuri cu 14.99$, distribuit sub marca: " Vampire-label wines from Transylvania"! Ceva asemanator s-a intamplat si de ziua de nastere a invatatoarei, dar si la Goodbye party-ul de la sfarsitul anului scolar!
1. Profesorii NU obliga absolut niciun parinte sa dea cadouri sau bani.
2. cadourile care se dau nu sunt obligatorii cine vrea da cine nu vrea nu da si sunt mai mult simbolice.
exemplu: o cana (mug) pentru cafea, un ursulet de plus, o lumanare mai frumoasa sau un gift certificate la un magazin de carti.
3. cadoul nu depaseste mai mult de $10.00 ( salariul minim in Canada este de $10.00 pe ora)
4 Eu am dat cate un cadou mic pana la clasa a 8a
5. baiatul meu nu a dat absolut deloc flori profesoarelor ( nici macar la inceputul anului).
- a primit 3 gift-carduri de cate 50$ pentru un mare magazin de carti aflat la intersectia dintre Shepard Blvd cu Alabama Av.;
- a primit 4 bilete de 37$ bucata, pentru noi trei si pentru colegul profesor care ne-a insotit, 50$ pentru hot-dog si 20$ pentru taxi, la un meci al echipei locale de baseball;
- a primit 4 bilete pentru muzeul de la Centrul spatial Houston;
- a primit 8 bilete a 200$ fiecare(la loja) la Festivalul de rodeo desfasurat pe celebrul "Reliant Stadium";
Acest "cadou" oferit individual si personal de mama unui elev din clasa unde a fost si diriginta, a determinat-o pe Mrs.P. sa se duca la head-master si sa raporteze "incidentul"! Directorul s-a amuzat de temerile profesoarei din Romania si a spus ca asa e "obiceiul" in Texas! Asa ca Mrs P. a pus o nota si cinci bilete la avizierul din cancelarie, gest extrem de apreciat de colegii texani!
La sfarsitul anului, parintii altui elev ne-au invitat pe toti trei la un restaurant japonez, unde au cheltuit cateva sute de dolari(nu am vazut nota)! Iar comitetul de mame a onorat-o pe doamna diriginta cu 3 bilete a cate 63$ giecare la "SIX FLAGS" + 200$ cash, "ca sa mancati la restaurant"!!! Si ultimul gift: o pereche de cizme texane(hand-made), de dama, de 700$!
Adevarul este ca parintii elevilor texani au aceleasi obiceiur proste ca si parintii romani!
-
Deci pentru comitetul mamelor o data pe an, de Craciun, pentru a multumi cuiva acele sume de pina la 200$ nu reprezinta mare lucru, cind poti da 12000 pentru copil taxe scolare.
Iar sotia nu a avut nici o "contributie" in a stabili sume, cui si cit trebuie oferit.
A fost placut surprinsa si mai mult, a decis ca o parte din cadouri s le ofere si altor colegi.
Ceea ce nu e cazul aici si in general pentru invatamintul romanesc.
Si tot ca o paranteza, personal nu cred ca dupa aceste cadouri copiii respectivi auprimit note mai mari sau au fost favorizati.
Si da, aveti dreptate cind spuneti ca au fost cadouri costisitoare din punctul de vedere al romanilor. Nu din punctul lor de vedere.
Si poate ca acel comitet stia ca doamna era pentru 1 an cu bursa si chiar au vrut sa fie ospitalieri si sa ofere cadouri car sa insemne ceva mai tirziu (o pereche de cizme, experienta unui restaurant japonez, o vizita la centrul Huston, festivalul Rodeo).
Cu 1 an in vizita nu cred ca a fost de ajuns a descoperiti America.
Am locuit in casa profesorului american, partener de program (necasatorit atunci), care a locuit in apartamentul nostru de trei camere si a preluat catedra lui Mrs P. de la colegiul une eram amandoi profesori!
Directorul si colegii lui Mrs.P.de la scoala din Houston, au cautat si dupa o saptamana au gasit si mi-au adus acasa o masina "ieftina si buna", un VOLVO 240GL station wagon, fabricat in 1985, care avea "automatic gearbox"si pentru care am platit 400$ ! La plecare am vandut-o cu 400$. Pentru interval de timp cat am stat am platit in rate lunare o asigurare CASCO de 1.100$! Scump, dar chiar daca ma tamponam cu un Lamborghini firma platea tot, inclusiv eventuale spitalizari si daune-interese pana la 50 de milioane de dolari! In America nu te sui in masina daca nu ai asigurare! Cu acest batran VOLVO (sloganul comercial este "VOLVO NU TE LASA NICIODATA!"), am facut cca. 10.000 mile(16.000km) prin statele din sudul SUA: am fost la Houston, Galveston, Dallas, Fort Worth, San Antonio si El Paso in Texas, la New Orleans in Louisiana, La Santa Fe in New Mexico, la Phoenix in Arizona si la San Diego si Los Angeles in California! La venire am stat o saptamana la Washington si la plecare am stat o saptamana la New York! Am cca. 40 de ore de film, cca.2000 de fotografii si o „cronica” din mesajele trimise, salvate si printate!
Sotia a predat in sistemul privat, Texas-ul e unul din statele destul de bogate ale USA. Plus 2 saptamini cite una la New-York si Washington e o realizare importanta. Si o experienta importanta.
In America cutiile automate sunt cam regula la masini.
N-a fost nici o intentie de a va jigni sau insulta. Era numai constatarea ca intre a fi in "vizita" si a trai acolo diferentele sunt colosale.
O asigurare de 1100$ pe an de 2 parti e relativ OK, mai ales ca veneati din alta parte fara o istorie de condus in USA. Si banuiesc ca ati condus cu carnetul romanesc...(Cred ca nu v-a oprit nici un politist in acest timp).
Ati beneficiat de colaborarea colectivului unde sotia a lucrat... A fost o experienta ce sper ca v-a imbogatit.
Care dintre 'judecatorii' ad-hoc au facut macar o saptamana slujba in vreo scoala? Privirea directorului politic si persecutiile , micile rautati si tot arsenalul de iobagie din scoala , birocratia excesiva si toate activitatile extrascolare impreuna cu proiecte de 2 bani sunt menite a alunga pe oamenii normali care vor sa faca meserie. Si-apoi nu mai poti face treaba cu generatia de copii ADHD, morti pe banci dupa nopti la calculator, cluburi, disperati ca trebuie sa citeasca vreo carte, sa faca exercitii si probleme, chiar sa alerge la sport???!!! Copii de primara care injura ca birjarii, agresivi , rautaciosi, mofturosi, carora li se cauta in coarne si li se cere sa ia calificative maxime fara suport real!!! Copii care nu saluta niciun adult, nu vor sa faca ceea ce li se spune, canta aiurea in timpul orei, se leagana ca cei de la clase speciale...etc....!!!Am lucrat in educatie si stiu ca profesorul nu are autonomie, ca e impovarat cu tot felul de avtivitati, sedinte, cursuri, numai scoala sa nu faca!!!Toate materialele si le face singur la calculatorul si imprimanta personala, mai face si naveta, mai are cate 30 de obraznici ora de ora!Ii stiti pt ca sunt copiii vostri , cu care nu mai puteti decat negocia mersul la scoala si trecutul anului scolar : o diploma de facultate tot va lua micul usl-ist!!!!Ce daca-i insolent? ponta nu e? Si uite unde a ajuns! Tovarasi, nu va fie teama, meserii'auto' avem destule pt. a umple parlamentul si guvernul!!!
Apropo de "mita" din sistemul public de invatamant; iti pot spune despre o "mita institutionalizata", care a functionat perfect si la limita legalitatii si in regimul comunist si functioneaza la fel de bine si in post-comunism! Este vorba de "contributia benevola"(dar obligatorie!) la fondul clasei, al scolii si - mai nou - la fondul pentru plata firmei de bodyguazi! Adica pe an se plateste "neoficial"(dar cu stiinta complice a inspectoratului scolar si MEN cca. 50 de lei/pe an pentru pentru fiecare din cele trei fonduri! Si ca sa dea o tenta de legalitatea colectarii acestei "mite" s-a dispus de catre MEN transformarea si inregistrarea comitetelor de parinti ca ONG-uri non-profit, care se ocupa "voluntar" cu colectarea si contabilizarea "donatiilor" in folosul scolii! Si asta se intampla pentru ca nici un guvern, nici un ministru al educatiei nu a reusit sa dea "educatiei" cei 6% din PIB prevazuti de lege! La ficare rectificare bugetara, bugetul educatiei este rectificat in minus si asta explica, printre altele, ca dupa 24 de ani de post-comunism, peste 30% din scolile din RO nu indeplinesc conditiile minime pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare!
Nu neg faptul ca si parintii au o parte din vina in toata aceasta poveste (si nu ma refer neaparat la clasa comerciantei, aceia chiar isi merita tot respectul pentru faptul ca au scos la iveala asemenea mizerii). Sunt insa unii carora le place intotdeauna sa iasa in evidenta, sa “pluseze” in momentul cand se stabilesc niste sume si sa ii traga dupa ei si pe cei care se feresc sa intre in jocul murdar al spagii... Pana la urma te fac sa ajungi sa te simti tu contra “vantului/curentului/orientarii”. In concluzie, “viitorul suna bine!”