Aproximativ 5.000 de persoane, sustin organizatorii, s-au adunat in Piata Constitutiei din Capitala, pentru a forma un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Manifestantilor li s-au alaturat si biciclistii veniti de la marsul de protest organizat sambata in Bucuresti. Dupa ce au incercuit cu succes, intr-un lant uman, sediul Parlamentului, demonstrantii au mai protestat in Piata Constitutiei cateva zeci de minute, dupa care s-au dus in Piata Universitatii, unde au manifestat timp de aproximativ o ora. A fost a 21-a zi de proteste in Capitala impotriva proiectului de la Rosia Montana.

Lant uman in jurul ParlamentuluiFoto: Casa Jurnalistului

Desfasurarea evenimentelor:

Ora 22.10 In Piata mai sunt circa 70 de manifestanti

Ora 21.55In Piata Universitatii sunt la aceasta ora in jur de 100 de manifestanti, care protesteaza in zona Fantanii. Circa 15-20 de jandarmi asigura ordinea. Traficul se desfasoara normal. Multi dintre protestatari se indreapta spre metrou.

Ora 21.25 Manifestantii s-au dus in Piata Universitatii, unde continua protestul. Acolo s-au strans peste 500 de protestatari. Traficul in zona Universitatii a fost blocat.

Biciclistii si protestatarii anti-RMGC in fata Parlamentului

Biciclistii si protestatarii anti-RMGC in fata Parlamentului

Foto: Casa Jurnalistului

Ora 20.10 Protestatarii s-au regrupat in Piata Constitutiei, unde traficul rutier este intrerupt. Ei ridica biciletele in aer si cer demisia primarului Sorin Oprescu. Altii scandeaza "Uniti, Salvam Rosia Montana".

Ora 20.00 Organizatorii anunta ca operatiunea s-a incheiat cu succes. Potrivit acestora, este pentru prima data in istorie cand s-a putut inconjura Palatul Parlamentului printr-un lant uman.

Ora 19.50 Protestatarii au inconjurat cu succes Palatul Parlamentului.

Protestatarii formeaza un lant uman

Protestatarii formeaza un lant uman

Foto: Hotnews

Ora 19.40 Protestatarii formeaza in acest moment lantul uman. Unul dintre demonstranti a declarat pentru HotNews.ro ca participantii sunt usor mai rarefiati pe latura dinspre Patriarhie a Palatului Parlamentului.

Manifestantii au inceput sa vina in fata Parlamentului in jurul orei 18.00.

Biciclistii care au marsaluit sambata din Parcul Herastrau pana in zona Parcului Izvor s-au alaturat protestatarilor impotriva proiectului de la Rosia Montana.

Iata mai jos anuntul lansat pe Facebook pentru formarea unui lant uman in jurul Palatului Parlamentului:

"Sambata planuim o actiune neconventionala de protest in trei pasi lejeri, de week-end:

1) ii asteptam in Parcul Izvor cu muzica si voie buna pe biciclisti sa-si termine marsul pentru piste pe sosea (vezi https://www.facebook.com/events/696395847044665/)

2) ii lasam sa se odihneasca pret de jumatate de ora, timp in care noi, pietonii, ne ocupam pozitiile in jurul Palatului Parlamentului.

3) la ora 7 fix pornim echipamentul de filmat de la inaltime (o drona, da) si dam startul flash-mob-ului: intr-un exercitiu de solidaritate, pietonii vor forma un lant uman de jur imprejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclisti vor inconjura pret de 20 de minute intregul perimetru.

Pentru ca timpul e scurt, ne-am gandit sa te rugam nu doar sa dai "join" pe Facebook, dar sa si convingi cat mai multi cunoscuti sa o faca. Daca ne strangem 6.000 pana sambata la pranz vom sti ca evenimentul va fi un succes.

#unitisalvam #rosiamontana

JOIN & SHARE sa ne strangem multi, rapid!"

  • Cititorii ne pot trimite fotografii sau imagini video de la protest folosind formularul de la finalul articolului