Episcopi si preoti, reprezentanti a sase biserici istorice din Transilvania, au semnat, duminica, la Bistrita, o "declaratie de colaborare si conlucrare ecumenica, frateasca", dupa o rugaciune ecumenica organizata la aniversarea a 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice din Bistrita, relateaza Mediafax.

Reprezentantii bisericilor istorice din Transilvania - Evanghelica Confesiunea Augustana, Ortodoxa, Greco-Catolica, Romano-Catolica, Evanghelica-Lutherana si Reformata - au participat, duminica, la o slujba ecumenica in Biserica Evanghelica Bistrita, unde s-au aflat peste o mie de oameni.

Evenimentul a inceput prin procesiuni ale cultelor religioase, in frunte cu reprezentantii acestora, catre Biserica Evanghelica, dupa care inaltii prelati s-au intalnit in fata lacasului de cult, unde au fost asteptati de primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, si au intrat impreuna in biserica.

Parintele paroh al Bisericii Evanghelice Bistrita, Johann Dieter Krauss, a spus ca este o zi memorabila si ca simte "biserica inaltata la rang de catedrala ecumenica".

Fiecare dintre invitati a rostit un cuvant de invatatura, iar la final au spus impreuna "Tatal Nostru" in limbile romana, germana si maghiara. Intre momentele de rugaciune ale inaltilor prelati au cantat fanfara "Werkolkkapelle Neumarkt" din Germania si coruri ale bisericilor.

"Aratam semenilor nostri ca in fata lui Dumnezeu Biserica este una. Ce frumos e cand fratii sunt laolalta! Toate bisericile sunt importante, dar in fata lui Dumnezeu suntem una", a spus episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustana din Romania Reinhart Guib.

"Sarbatorim impreuna 450 de ani de la ridicarea acestei biserici impunatoare. Impartasim bucuria comunitatii evanghelice. Lacasul de rugaciune are importanta unica, este spatiu sacru. Monumentala ctitorie a veacurilor trecute vorbeste despre credinta oamenilor", a afirmat, la randul sau, IPS Andrei Andreicut.

La finalul rugaciunii ecumenice, inaltii prelati au semnat, in sase exemplare, "Declaratia de la Bistrita", privind "colaborarea si conlucrarea ecumenica, frateasca" intre bisericile istorice din Transilvania.

"Am pregatit o surpriza pentru aceasta zi de sarbatoare. La initiativa primarului Bistritei, Ovidiu Cretu, si dupa consultarea bisericilor participante, am convenit sa subscriem la o declaratie de colaborare si conlucrare ecumenica, frateasca, intre bisericile noastre", a precizat episcopul Reinhart Guib.

"Declaratia de la Bistrita" este semnata de mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicut, episcopul evanghelic Confesiunea Augustana Reinhart Guib, episcopul reformat maghiar Kato Bela, episcopul lutheran-maghiar de la Cluj Adorjani Dezso Zoltan, episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihalmeanu si IPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic.

"Noi, inaltii prelati ai bisericilor istorice din Transilvania, semnatarii acestei declaratii, bazandu-ne pe valorile fundamentale ale crestinismului, pe dragostea fata de Dumnezeu si respectul fata de aproapele nostru, reafirmam dorinta noastra de a dezvolta relatii corecte si principiale intre bisericile noastre istorice. Sustinem dreptul la o exprimare libera, bazata pe buna credinta, si militam pentru protejarea integritatii si a caracterului nostru multicultural, multietnic si multiconfesional. Ne exprimam convingerea ca un dialog ecumenic autentic interconfesional bazat pe respect si toleranta poate conduce la o abordare corecta si justa a vietii religioase in folosul comunitatilor noastre. Intr-o lume complexa si mereu in schimbare, dragostea fata de Dumnezeu si respectul fata de aproapele nostru zidit dupa chipul lui Dumnezeu trebuie sa ramana elemente esentiale ale unirii oamenilor in numele lui Hristos. Sa respectam religia si cultura aproapelui nostru, sa-l iubim ca pe noi insine, si in felul acesta sa lasam mostenire generatiilor urmatoare cultura comuniunii si a diversitatii in unitatea dragostei crestinesti pentru oameni. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", scrie in declaratia semnata, duminica, la Bistrita, de reprezentantii a sase biserici istorice din Transilvania.

Incepand de joi, la Bistrita au avut loc mai multe manifestari dedicate aniversarii a 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice din oras, la evenimente fiind prezenti peste opt sute de sasi din Germania, Austria, Elvetia si Romania.

Turnul si o parte din nava Bisericii Evanghelice din Bistrita, monument din secolul al XIV-lea, au ars, in 2008, intr-un incendiu de mari proportii, iar de atunci au fost facute ample lucrari de restaurare, insa acestea nu au fost finalizate.