Aproximativ 2.000 de sindicalisti din industrie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerand stoparea calendarului de crestere a preturilor la gazele naturale si energia electrica, informeaza Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", potrivit Mediafax.

Protestul, organizat de Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, Federatia Sindicala a Siderurgistilor METAROM, Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea-Metal si Federatia Generala a Sindicatelor Familia, va incepe la ora 10.00, fiind asteptati 2.000 de membri ai celor patru federatii din industrie, care protesteaza fata de perspectiva pierderii locurilor de munca ca urmare a majorarii pretului la gaze si energie electrica.

Sindicalistii spus ca, prin liberalizarea pretului la gaze si prin cresterea pretului energiei electrice, se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea romaneasca, precum: cresterea pretului de cost al produselor finite din industrie, alunecarea spre faliment a intreprinderilor din "economia reala", pierderea a zeci de mii de locuri de munca, reducerea incasarilor bugetare, dezindustrializarea Romaniei si cresterea saraciei, a excluziunii si a polarizarii sociale.

"In acest context, consideram ca masura de crestere in Romania a preturilor actuale la gaze si energie electrica, fara nicio justificare economica reala, va duce la preturi total necompetitive a produselor finite realizate in intreprinderile noastre si la falimente in lant. Suntem de acord cu analizele impactului economic facute de patronate si credem ca amanarea cu un an a cresterii acestor preturi este masura cea mai inteleapta pentru salvarea industriei romanesti, urmand ca in aceasta perioada sa se gaseasca, impreuna cu partenerii sociali, solutii viabile la aceste probleme", se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.

Guvemul Romaniei a adoptat, in ianuarie, Hotararea nr. 22 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale, prin care a stabilit Calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale din productia interna.

"Prin aplicarea acestui act normativ, pretul gazelor naturale a crescut in primele trei luni ale acestui an cu circa 21% pentru consumatorii industriali. Pretul va continua sa creasca intr-un ritm mediu trimestrial de peste 12% pana la 01 octombrie 2014. Acest ritm de crestere al pretului se aplica si pentru consumatorii din piata libera. Dupa cum se poate observa, consumatorii industriali vor ajunge sa plateasca in luna octombrie 2014 un pret la gazele naturale din productia interna cu 160% mai mare fata de luna ianuarie 2013. Este un ritm de crestere de neconceput intr-o perioada atat de scurta pentru orice producator industrial din orice tara", se mai arata in comunicat.

Sindicalistii sustin ca, prin aplicarea noilor preturi la gazele din productia interna, a rezultat ca in unitatile de productie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei, in care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezinta intre 30-75%, cheltuielile de productie vor depasi cu mult preturile de vanzare ale marfurilor pe piata concurentiala.

"Mentionam ca aproape simultan cu cresterea pretului la gazele naturale, incepand cu 1 ianuarie 2013 au crescut preturile si la energia electrica cu circa 8% - prin cresterea tarifelor de transport si distributie - iar de la 1 aprilie 2013 au crescut si tarifele de transport la gazele naturale cu circa 5-6%. Evident ca toate aceste cresteri de pret se vor regasi in preturile finale ale marfurilor si in nicio conjunctura, oricat de favorabila ar fi, piata nu poate absorbi aceste cresteri de pret", mai spun sindicalistii.