UPDATE: Judecatorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pentru un mandat de trei ani, anunta Agerpres.

Augustin Zegrean a declarat ca a fost reales la conducerea CCR cu "majoritate suficienta". Potrivit unor surse, in favoarea acestuia ar fi votat 7 judecatori.

Pentru fotoliul de presedinte al CCR a mai candidat si judecatorul Tudorel Toader.

Augustin Zegrean: Mandatul de presedinte CCR va fi ca si celalalt; cred ca ne-am facut datoria constitutionala

Dupa reuniunea plenului CCR, in care a fost reales la conducerea institutiei, Augustin Zegrean a declarat ca noul mandat va fi ca si cel anterior, cand CCR si-a facut "datoria constitutionala".

"Eu cred ca (mandatul - n.r.) va fi la fel ca si celalalt. Eu cred ca ne-am facut datoria constitutionala, am facut ce trebuie sa faca CCR, adica a fi garant al suprematiei Constitutiei, sa respectam Constitutia, sa respectam legea, sa-i obligam si pe ceilalti sa faca acelasi lucru. Cred ca pe viitor acelasi lucru va trebui sa-l facem", a afirmat Zegrean.

El a adaugat ca noii colegi care au fost investiti sunt "oameni redutabili". "Este domnul Dorneanu care a indeplinit diverse functii mari in stat. A fost inclusiv presedintele Camerei Deputatilor. Este doctor in drept, este profesor universitar, este un scriitor in domeniul dreptului. De asemenea, doamna judecator Pivniceru are doua doctorate in drept, este profesor de drept, a fost ministru al Justitiei. Domnul Morar, ce sa mai spun, a fost sapte ani in vizorul dvs, si nu numai al dvs, al tuturor. Este un profesionist al dreptului. Cred ca este un castig pentru Curte venirea acestor trei judecatori. Nu spun ca nu este mai importanta componenta de acum decat cei care au plecat. Erau si ei buni si chiar si-au dovedit aceasta calitate, dar nu va fi mai jos Curtea decat a fost pana acum, va fi in schimb mai tanara. In vechea componenta aveam peste 600 de ani toti la un loc, acum avem numai 520", a spus Zegrean.

Despre declaratiile sefului statului legate de revizuirea Constitutiei si daca vor cantari in deciziile pe care CCR le va lua, presedintele Curtii a subliniat ca judecatorii nu se orienteaza dupa declaratii.

"Noi nu ne orientam dupa declaratii. Noi ne orientam dupa stiinta, dupa Constitutie, dupa lege, dupa alte Constitutii. Presedintele poate sa sesizeze Curtea Constitutionala ca are acest drept si, in functie de asta, noi vom reactiona", a sustinut seful CCR.

Intrebat cum va proceda pe viitor pentru ca CCR sa scape de acuzatiile formulate pana acum in urma deciziilor privind disputele politice care nu au convenit unora sau altora, Augustin Zegrean a raspuns: "As spune ca pe viitor as vrea sa nu convina celorlalti. Sa se schimbe cei care le convin cu cei care nu le convin. Nu avem cum sa facem sa convina tuturor. Toate Curtile din Europa au aceeasi soarta. Toti sunt laudati de o parte, sunt criticati de alta parte, inclusiv Curtea Germaniei care este oarecum cea mai veche si cea mai importanta a Europei. Si ei ne-au spus ca sunt in aceeasi situatie".

Noii judecatori ai Curtii Constitutionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, numiti pentru un mandat de noua ani, au depus juramantul de investitura, luni, in fata sefului statului, intr-o ceremonie desfasurata la Palatul Cotroceni.

Dupa depunerea juramantului de investitura, membrii Curtii Constitutionale s-au reunit in prima sedinta in noua componenta, transmite Mediafax.

Judecatorul Augustin Zegrean a declarat, la intrarea in sala de sedinta, ca isi va depune candidatura pentru un nou mandat de trei ani la conducerea Curtii Constitutionale.

Zegrean a mai spus ca fiecare grupa de trei judecatori - numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de seful statului - are dreptul sa propuna cate un candidat la functia de presedinte al CCR.

"Cei noua ii voteaza pe cei trei candidati. Daca sunt trei si toti trei au acelasi numar de voturi, se trag la sorti doi dintre ei, care merg mai departe. Daca sunt doar doi, cel care are jumatate plus unu din voturi devine presedinte. Daca au voturi egale, se merge mai departe si mai incearca o data", a spus Zegrean inaintea sedintei de la CCR in noua formula.

Augustin Zegrean a fost desemnat pe 17 iunie 2010 in functia de conducere a institutiei, pe care o poate ocupa trei ani. Potrivit Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu i-au inlocuit la Curtea Constitutionala pe judecatorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Printr-un decret din 18 aprilie 2007, presedintele Traian Basescu l-a numit judecator al Curtii Constitutionale pe Augustin Zegrean, care si-a intrat in functie in 13 iulie 2007, mandatul sau expirand in 2016.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, CCR se compune din noua judecatori numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau innoit, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. De asemenea, acelasi articol prevede ca CCR se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

In articolul 61 din Legea 47/1992 se precizeaza ca judecatorii CCR trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, iar functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.