BAC 2013 Cum s-a produs diferentierea subiectelor de BAC la Matematica, Fizica si Chimie pentru liceele slab cotate si de ce nu se schimba diploma de bacalaureat

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 30 mai 2013, 15:41 Actualitate | Esenţial


Ecaterina Andronescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Elevii de la liceele Tehnologice, cu cele mai slabe rezultate la sesiunile de bacalaureat, potrivit statisticilor de pana acum, vor avea la bacalaureatul din 2013 subiecte diferite de ale celorlalti elevi la materiile mai dificile. Cum s-a ajuns la aceasta schimbare, care ar putea conduce la schimbari majore in rata promovabilitatii la BAC anul acesta? Printr-o miscare discreta a fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, facuta in plina criza politica in vara anului 2012.

Programele de examen au fost cele care au stat la baza schimbarii structurii subiectelor de Bacalaureat, a declarat pentru HotNews.ro directorul Centrului National de Evaluare si Examinare din subordinea Ministerului Educatiei, Silviu Cristian Mirescu. "Se respecta legea, care spune ca probele sunt astea. Restul se regleaza in functie de ce se decide prin programele de examen", a adaugat Mirescu.

Programele de examen care prevad subiecte diferentiate au fost aprobate prin ordin al ministrului Ecaterina Andronescu, in data de 31 august 2012. In octombrie au fost publicate pe edu.ro modele de subiecte de bacalaureat, diferentiate, insa un anunt public cu privire la noutatea bacalaureatului din acest an a venit abia cu ocazia primei probe scrise din cadrul bacalaureatului pentru olimpici si sportivi.

Ecaterina Andronescu: Subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate. Nu este o modificare, este conform legii

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "niciodata nu este normal ca subiectele sa nu tina seama de programa scolara. Daca vorbim de Limba romana, sunt clasele de filologie care au mai multe ore de Limba romana decat clasele reale. Nu e normal sa aiba subiecte identice, pentru ca ce poti sa faci in 7 ore de Limba romana nu poti face in 3. La Matematica, clasele de Matematica-Fizica au 6-7 ore de matematica, clasele de tehnologie au 3-4 ore de matematica, nu poti acoperi aceeasi programa cu acelasi numar de ore. Atunci subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate".

"Nu este o modificare, este conform legii, o evaluare nu poate sa nu tina seama de programa scolara pe care a parcurs-o elevul", a explicat fostul ministru al Educatiei. Intrebata daca nu trebuia modificata si diploma de bacalaureat, Andronescu a afirmat: "Nu. Diploma de bacalaureat este adecvata profilului si filierei liceului. In cazul elevului care termina liceul tehnologic, diploma acestuia de bacalaureat precizeaza acest lucru. Din toata experienta mea didactica, nu am vazut ca la Politehnica sa vina studenti de la filologie, care au avut foarte putine ore de matematica".

In ce priveste lipsa de comunicare pe aceasta tema, fostul ministru a declarat: "Am comunicat acest lucru. Luati toate conferintele de presa in care am analizat rezultatele de la bacalaureat. Am citit ca schimbarea s-a facut 'in discretie'. E incorect. Aveam obligatia sa promovez ordinele de ministru inainte de inceperea anului scolar. Iar despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche. Uitati-va pe site-ul ministerului si veti vedea ca modelele de subiecte sunt astfel construite".   

Bacalaureatul 2013 aduce o serie de schimbari majore in structura subiectelor de examen: dupa ce rezultatele de anii trecuti au adus in discutie bacalaureatul diferentiat, anul acesta aflam ca subiectele de la Limba si literatura romana, Matematica, Fizica si Chimie au fost deja diferentiate, la BAC-ul special pentru olimpici si sportivi. In consecinta, elevii de la liceele Tehnologice (cu cele mai slabe rezultate la sesiunile de bacalaureat, potrivit statisticilor de pana acum) vor avea si in iunie subiecte diferite de ale celorlalti la materiile considerate cele mai dificile.

Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a raspuns unei solicitari HotNews.ro precizand ca "subiectele au acelasi grad de dificultate in raport cu programa de examen vizata si reflecta competentele din programa, diferite in functie de profil, filiera, specializare, conform programelor scolare in vigoare si alocarilor orare din planurile-cadru de invatamant. Subiectele de examen au aceeasi structura, timpul de lucru alocat este acelasi, iar promovarea bacalaureatului se face dupa aceleasi criterii indiferent de profil, filiera, specializare. Ca si anii trecuti, tipizatul 'diploma de bacalaureat' este unic. In diploma sunt inscrise filiera, profilul si specializarea absolvite, precum si rezultatele la probele de examen sustinute, conform legii. Deci, diplomele de bacalaureat nu sunt diferite".

"Centrul National de Evaluare si Examinare a pregatit pentru acest examen subiecte echivalente pentru toate disciplinele probelor de bacalaureat, conform programelor de bacalaureat si modelelor de subiecte publicate inca din luna octombrie 2012, pe site-ul dedicat, www.subiecte2013.edu.ro. Pentru proba scrisa la care candidatii pot opta intre mai multe discipline, in functie de profil, filiera, sau specializare (programe de bacalaureat diferentiate existand la mai multe discipline) s-au elaborat subiecte in functie de programa studiata sau de numarul de ore", a explicat pentru HotNews.ro CNEE.

"Elementul de noutate pentru sesiunile 2013 il reprezinta faptul ca pentru unele discipline s-au elaborat subiecte diferite. De exemplu, la proba de limba si literatura romana s-au introdus doua tipuri de subiecte, a caror structura a fost conceputa in functie de filiera urmata de absolventi. In timp ce filiera teoretica (profilul uman) si filiera vocationala (profilul pedagogic) au aceeasi varianta de subiect, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana este mai mare decat pentru celelalte specializari, filiera teoretica (profilul real), filiera tehnologica si filiera vocationala (toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic) primesc aceeasi varianta diferita de subiect, realizata pe baza programei de examen. Mentionam ca aceste profiluri si filiere au prevazute, prin planul cadru, un numar mai mic de ore la disciplina Limba si literatura romana", mai sustine Centrul National de Evaluare si Examinare.

CNEE mai precizeaza ca "la disciplinele matematica, fizica si chimie au fost realizate subiecte diferentiate pentru candidatii care provin de la liceele tehnologice".

"Examenul de bacalaureat se desfasoara in aceleasi conditii in toate cele trei sesiuni din anul 2013", a anuntat Centrul.

La intrebarea daca diplomele de bacalaureat vor fi si ele diferite, avand in vedere ca subiectele sunt diferentiate, CNEE a raspuns:

"Probele examenului de bacalaureat vizeaza evaluarea unei serii de competente si sunt proiectate in functie de programele scolare parcurse de catre candidati in anii de liceu. Subliniem ca subiectele  au acelasi grad de dificultate in raport cu programa de examen vizata si reflecta competentele din programa, diferite in functie de profil, filiera, specializare, conform programelor scolare in vigoare si alocarilor orare din planurile-cadru de invatamant.

Subiectele de examen au aceeasi structura, timpul de lucru alocat este acelasi, iar promovarea bacalaureatului se face dupa aceleasi criterii indiferent de profil, filiera, specializare. Ca si anii trecuti, tipizatul "diploma de bacalaureat" este unic. In diploma sunt inscrise filiera, profilulsi specializarea absolvite, precum si rezultatele la probele de examen sustinute, conform legii.

Deci, diplomele de bacalaureat nu sunt diferite".

Ecaterina Andronescu in martie 2013: Daca rezultatele slabe la Bacalaureat se vor repeta, eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale

Amintim ca in urma cu doua luni Ecaterina Andronescu declara: "Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege".

Aceasta a precizat ca "realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat".

Pe de alta parte, anul trecut, fostul secretar de stat pentru invatamant preuniversitar Stelian Fedorca declara dupa sesiunea din iunie a bacalaureatului: "Eu cand am vazut subiectele de matematica am declarat clar ca doar 30% dintre absolventii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematica". "Anul viitor putem garanta ca examenul de bacalaureat va fi diferentiat, vor fi doua-trei variante de examen elaborate toate in urma acestor discutii. Elevii care trec acum in clasa a XII-a vor fi sti pana la inceputul anului scolar ce tip de examen de bacalaureat vor sustine", a mai spus atunci Fedorca.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















17326 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  tipic! (Joi, 30 mai 2013, 16:03)

  Ava_ps [utilizator]

  Cînd vezi că greșelile gramaticale, de scris și de limbaj se folosesc tot mai des, legalizezi greșelile în loc să îmbunătățești sistemul de învățămînt.
  În momentul în care vezi că elevii nu învață, dai subiecte mai ușoare în loc să îmbunătățești sistemul de învățămînt.

  Cu asemenea autorități, mare minune dacă în cîteva generații vom mai fi în stare să scriem, să citim și să facem adunări în minte.
  • +3 (3 voturi)    
   trebuie...... (Joi, 30 mai 2013, 18:20)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

   clasificate scolile, in functie de perspectivele de viitor ale absolventilor: meserie, activit. teh / funct ./ad-tiva de nivel mediu, respectiv de nivel superior.
  • -1 (1 vot)    
   BAC-ul (Vineri, 31 mai 2013, 10:49)

   belurt [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

   Ce bine imi pare ca nu mai sint in Romania, cind citesc aceste actualitati ma crucez cum de nu se dezmeticesc oamenii, lol , eu as vrea sa intreb pe doama savant al ministerului invatamantului daca cumva cei care fac 7 ore de romana coparand cu cei care fac 2 ore de romana, nu cumva vor trebui sa acopere aceeasi materie in decursul unui an scolar?, sau cei cu 7 ore invata din alte manuale de clasele 9-12 de liceu ? halal sistem, oricum sfatuiesc pe cei care au putin bani si timp liber si mai stiu si o limba straina ( nu neaparat ) ultimele 2-3 luni de clasa a 12-a sa le faca in alta tara asa vor avea o diploma de liceu in tara respectiva si se pisa pe el de BAC .... Si sincer sa fiu daca nu sint locuri la facultati as desfiinta bacul si as da admiteri examen de admiteri pt facultai si nu numai cei care intra intr-o facultate cu 10 la BAC ar trbui si in deculrsul anilor de faculatate sa isi mentina notele sus daca nu vor vrea sa invete de ce sa ocupe un loc pt altul care ar vrea, note proaste in faculate sa treaca la plata :) e cel mai corect de ce altul sa plateasca si e serios cind altul poate nu plateste si il doare intre picioare de facultate ... asta e doar parerea mea ....
 • -9 (13 voturi)    
  asa si? (Joi, 30 mai 2013, 16:09)

  sorin3 [utilizator]

  ?
  • +4 (4 voturi)    
   nu-i nici o problema (Vineri, 31 mai 2013, 11:22)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   dormi linistit.
 • +5 (11 voturi)    
  Rata de promovare 120% (Joi, 30 mai 2013, 16:13)

  ipolitic [utilizator]

  Daca marea re-reforma USL consta in inversarea
  cauza-efect (adică toate aceste jonglării privesc
  doar efectul: in loc de nivelul extrem de scăzut de pregătire, se tot ajustează criteriile de promovare.
  poate-poate mai creștem un pic randamentul)
  hai sa simplificam chestia:
  - elevii sa dea probele scrise si orale, asa cum pot
  ei, si probele date de ei sa devina subiectul
  individualizat al examinării. Astfel, trece toată lumea,
  copii sunt fericiți, părintii sunt fericiți, facultățile
  particulare sunt extrem de fericiți.
  (pentru cei de la minister: it was a joke)
 • +7 (7 voturi)    
  perfect (Joi, 30 mai 2013, 16:18)

  pehash [utilizator]

  oricum dipoma de BAC era deja un carton inutil.. macar acum facultatile nu vor mai putea ignora necesitatea reintroducerii examenului de admitere
  • +3 (3 voturi)    
   S-o credeti Dvs (Vineri, 31 mai 2013, 8:23)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   In momentul in care exista facultati muribunde, din varii motive (inadecvarea programei, lipsa de cerere pe piata muncii pt.ca industria nu mai exista) sint dispusi sa te ia si de pe strada ca sa ramina in picioare shandramaua.
 • +15 (17 voturi)    
  Penibil (Joi, 30 mai 2013, 16:18)

  HP [utilizator]

  Deci ala de pe sate care va lua 10 la bac desi e prost de bubuie si nu stie sa puna cratima se va putea inscrie la ce universitate vrea, in schimb copilul de la un liceu de elita care ia 8 va sufla in buze.

  Iar promovam mediocritatea in locul meritocratiei. Egalitate pentru toti prostovanii !!
  • +10 (12 voturi)    
   Pai nu aia-s votantii USL? (Joi, 30 mai 2013, 17:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Si asha notele la gimnaziu si liceu se iau in functie de numarul de ore de pregatire cu profu de la clasa si nu in functie de merite. Acu dam si bacul dupa cit stie elevul, si ete asha ajunge tot tantalaul cu bac. Si dupa aia face si-o facultate. Tot pe banii nostri.
   Si dupa aia se mira cum de nu-l angajeaza nimeni desi el are studii superioare. Si va da vina pe merkel, baroso si ceilalti reprezentanti ai capitalismului putred care nu vrea sa plateasca absolventu roman de facultate cu mai mult de 300 de euro.

   Adevaru-i ca la asha popor, asha conducatori. Ce pretentii poti avea de la un popor care voteaza cu 70% alianta unui plagiator dovedit cu un repetent chiulangiu somnoros si cu un turnator la secu corupt? Astia suntem, pin la urma.
 • +3 (5 voturi)    
  Trebuie sesizata Justitia (Joi, 30 mai 2013, 17:46)

  sorincj [utilizator]

  Daca subiectele sunt diferite se creeaza o discriminare evidenta, care duce la discriminare la admiterea in facultate etc. Daca este sesizata Justitia cred ca orice judecator va corecta absurditatea si va anula probabil ordinul ministrului Ecaterina Andronescu Abramburica din 31 august 2012 care a dus la aceasta situatie.
 • +5 (7 voturi)    
  ecaterina andronescu cancerul educatie din romania (Joi, 30 mai 2013, 21:53)

  SRA [utilizator]

  aceasta cucoana andronescu a distrus competitivitatea romaniei si condamnat pib prin obligativitatea de a fi angajat daca esti in posesia bacalauretului.

  in romania nu exista notiunea de meseriasi, de artizani de unde si clasa mijlocie nu exista.

  romania exceleaza in activitati unde este necesar o scoala profesionala cu ocupanti cu studii superioare si masterate !!!
  • +4 (6 voturi)    
   pai tot ea le-a distrus.... (Vineri, 31 mai 2013, 2:49)

   cris80 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   cand particularele aveau nevoie sa creasca, le-a adus studenti desfiintand profesionalele.... cand particularele aveau nevoie sa creasca promovabilitatea la bac a propus intrarea la facultate fara bac (bine ca nu a reusit).. cand tot particularele au nevoie de studenti ca aia 50% cu bac cam au loc la stat, baga bac diferentiat doar doar trec mai multi ca sa umple locurile la particulare.. ca doar sotul ei conduce particularele, nu?

   asta doar pe partea de particulare, nu mai vorbim de abrambureala programelor din toti anii astia in care a fost la educatie
 • +4 (4 voturi)    
  Andronescu minte cu nerusinare (Joi, 30 mai 2013, 22:53)

  un dac [utilizator]

  "Din toata experienta mea didactica, nu am vazut ca la Politehnica sa vina studenti de la filologie, care au avut foarte putine ore de matematica".

  Intrebarea relevanta este daca liceele tehnologice pot "genera" studenti la facultatile "umaniste".
  Eu am absolvit un liceu tehnologic, cu teze de specialitate, cu materii de specialitate, cu putine ore de o singura limba straina si cu putine ore de romana etc.
  Pe langa celebra Politehnica, colegii mei au optat pentru Filosofie, Drept, Jurnalism sau Relatii Publice.

  Lasand la o parte exemplele personale, nu este corect sa se foloseasca nota de la bacalaureat la admiterea in facultate, cu sau fara subiecte diferite.
  Liceele sunt diferite intre ele, exigentele de asemenea.
  Cat despre limba romana, ea este extrem de importanta in orice domeniu. Manualele sau culegerile de matematica sunt pline de exprimari ambigue, rezultatul acestei ineptii sustinute si de Andronescu.
  Daca un ministru decent considera ca elevii nu pot invata limba romana in trei sau cinci ore pe saptamana, sa dea o lege prin care toate liceele, indiferent de profil, sa aiba un numar egal de ore la limba romana.
  DAR e musai ca toti elevii sa dea bacalaureatul la limba romana intr-un mod extrem de serios.
  O tara care nu-si respecta limba este o tara de kkt.
  • +1 (1 vot)    
   foarte corect dar cu o adaugire (Vineri, 31 mai 2013, 9:08)

   math [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Romania va ramane o tara de ..... chiar daca incepem sa ne respectam limba. Oameni ca Abramburica (garantati de Vanghelie) vor mai taia si spanzura cateva zeci de ani pe meleagurile stramosesti.

   Explicatia politrucilor este ca "USLasii (care este) VOR SA FACA TREABA DAR NU II LASA POARTA" - adica CE. Pana acum era tiranul acum este CE. Lumea crede.
   • +1 (1 vot)    
    foarte corect, cu o mare adaugire (Vineri, 31 mai 2013, 12:11)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui math

    mai degraba abramburica l-a garantat pe vanghelie pe panourile electorale, ceea ce este mult mai grav. ministrul invatamantului sa stea alaturi de primarul care este, este prea de tot.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai doar uita-te pe trotuare... (Duminică, 2 iunie 2013, 16:22)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   la ce produc zecile de mii de caini fara stapani si o sa ai confirmarea!
 • +1 (1 vot)    
  Fantastic de usor! (Vineri, 31 mai 2013, 16:16)

  meseriasu [utilizator]

  Am terminat un liceu industrial in 1985 in Deva. Bacalaureatul era din probe la lb. romana, matematica, fizica, lucrare practica din profilul la care erai inscris. La toate a fost greu, desi invatasem bine, recunosc nu eram "stralucit".
  Am facut apoi facultatea, apoi vreo 7 cursuri intensive de pregatire in inginerie de comunicatii, toate cu interes si sacrificii de genul: concentrare, implicare, timp, bani. Materia toata trebuia parcursa cu simt si seriozitate.
  Am vazut saptamana trecuta subiectele de la olimpici. Chiar usoare...acceptabile.
  Sa nu treci bacalaureatul cu subiectele acelea mi se pare rusinos, chiar fara sa jignesc absolventii de 12 clase, sunt prosti bine...
  Sa puna mana pe caiete si carti si sa invete!
  Atatea povesti cu vinovati si cine e vinovatul ?
  Sa opreasca "smartphoanele" alea, sa opreasca laptoapele si tabletele si chefurile si sa invete.
  Altfel nu ma intereseaza motivele care le vor debita la afisarea rezultatelor...
  Le doresc sa ia toti bacalaureatul cu nota 10!
 • 0 (0 voturi)    
  si uite asa ... (Vineri, 31 mai 2013, 21:12)

  Tr0ubl3 [utilizator]

  se inventează bacul doar cu buletinul ... promovarea va fi doar pe baza prezentării la centrul de examinare cu buletinul în mână, știu deja că se exagerează cu prezența, dar pe viitor cine știe ...
  Eventual se vor da note mai mari pentru cei care au votat, nu-i de mirare cu cine, pentru că, iată, dorințele le sunt acultate.
  Baza electoratului uslist este pe cale sa devină din ce în ce mai mare iar fondurile pentru campaniile electorale vor fi asigurate din taxele plătite la facultățile particulare, șmecheria cu trofeul calității e deja fumată. Mare parte dintre absolvenții acestor facultăți nu vor face decât să rămână în țară, pentru ca nu se va uita nimeni la ei in strainatate, și vor ieși ori de câte ori va fi nevoie pentru atingerea pragului de 30%.
  Până aici ar merge dna Abramburica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by