Ecaterina Andronescu: Daca rezultatele slabe la Bacalaureat se vor repeta, eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei si in prezent presedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat, a declarat vineri 1 martie ca rezultatele slabe la examenele de bacalaureat din 2012 "trebuie sa fie un semnal de alarma serios pentru toti toti profesorii implicati in pregatirea elevilor".
"Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege", a continuat Andronescu citata de Agerpres.
Aceasta a precizat ca "realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat".
Ministerul Educatiei intentioneaza sa contracteze imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finalizarea campusurilor scolare
In cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Botosani, fostul ministru al Educatiei a anuntat ca sustine contractarea unor imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finalizarea lucrarilor la 162 de campusuri scolare incepute in urma cu cinci ani. Potrivit Agerpres, Ecaterina Andronescu a declarat ca demersurile au fost demarate, iar Banca Mondiala si-a dat acordul de principiu pentru finantarea acestor investitii.
"In perioada cat am fost la minister, din iulie pana in decembrie, eram constienta de acest lucru, motiv pentru care am demarat discutiile cu Banca Mondiala pentru a incerca sa obtinem un imprumut dedicat finalizarii constructiilor incepute. Proiectul se afla in curs de finalizare", a declarat Andronescu. Fostul ministru sustine ca pana la inceperea efectiva a lucrarilor este nevoie de o reanalizare a proiectelor, principalul obiectiv al Ministerului Educatiei fiind finalizarea spatiilor dedicate exclusiv invatamantului.
Ecaterina Andronescu a subliniat ca imprumutul de la Banca Mondiala ar putea fi folosit si pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a scolilor, unde investitiile au fost incepute si abandonate.
Liceele cu promovabilitate scazuta la Bacalaureat 2013 scapa de sanctiuni
Amintim ca Ecaterina Andronescu a modificat legislatia la finalul anului trecut astfel incat liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat 2013 sa nu mai fie sanctionate. Fostul ministru a semnat in noiembrie 2012 un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa".
Contactata in ianuarie de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "masura nu a produs absolut niciun efect pozitiv, rezultatele de la Bacalaureatul din 2012 au fost la fel de proaste ca cele de la Bacalaureat din 2011. Am facut o analiza serioasa a tuturor rezultatelor si am elaborat un plan de masuri remediale, pentru ca nu sanctionarea liceelor cu un plan de scolarizare mai mic cu o clasa functioneaza, ci organizarea de cursuri remediale acolo unde sunt probleme", a sustinut fostul ministru al Educatiei.
"Daca nici anul acesta, dupa implementarea tuturor masurilor remediale, rezultatele de la Bacalaureat nu se amelioreaza, atunci poate o masura buna ar fi ca liceele care nu au rezultate sa se transforme in scoli profesionale", a declarat Andronescu, precizand ca aceasta idee este doar o propunere. "Dar nu era normal sa nu le dam liceelor prilejul sa remedieze problemele", a explicat aceasta.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Acum, la modul serios: stabilirea numărului de clase, a obiectivului fiecăreia, la fel ca şi cel al şcolilor, liceelor, facultăţilor şi altor forme de învăţământ - toate astea nu se stabilesc pe baza unor studii pedagogice şi anatomice relativ... imutabile? "Eu zic că...", "aş merge pe ideea..."... Parcă sunteţi în piaţa de produse agroalimentare şi vă tocmiţi cu precupeaţa pentru o legătură de leuştean. Plimbaţi clasele, grădiniţele, facultăţile, liceele, notele într-o bezmeticeală demnă de nişte muşte fără cap. Iresponsabilitatea voastră duce la un adevărat "genocid educaţional", doar că nu există un asemenea delict. Mai potoliţi-vă, idioţilor, că vă jucaţi cu soarta generaţiilor viitoare!
Isi pune cineva problema ce cheltuieli trebuiesc facute pentru a putea organiza din nou infrastructura pentru scolile profesionale? Profesorii de materii speciale care nu mai sunt de unde ii scoate?
Intrebarea este insa urmatoarea:
De ce nimeni nu face legatura intre haosul si nivelul scazut al invatamantului din romania si faptul ca doamna Ecaterina Andronescu a fost implicata in decizii cruciale la cel mai inalt nivel, inclusiv din pozitia de ministru al educatiei in ultimii 12 ani?
Cineva a strigat la un moment dat catre Ecaterina Andronescu pe holurile Parlamentului: "Esti groparul invatamantului romanesc!". Ma tem ca avea dreptate.
Sanatate
Astazi, doamna emerita profesoara Andronescu vrea tinichigii!
))))))))
Asa cum spunea altcineva mai sus, incertitudinea perpetuata in invatamantul romanesc in ultimii 20 de ani este criminala. Cred ca e momentul stabilirii unei strategii a invatamantului pe termen lung. Sa fie consultate toate partidele, ONG-urile de profil, societatea civila, etc, sa se ia in consiedrare cele mai bune practici pe plan international, si sa se ajunga la un CONSENS despre unde vrem sa ajungem peste 10-20 de ani si cum sa ajungem acolo. Sa se faca o noua lege a educatiei sau sa se amendeze actuala in raport cu acest obiectiv, iar apoi NIMENI indiferent de culoarea politica sa nu se mai atinga de legea asta timp de macar 10 ani.
Mereu au fost acuzati copiii pentru ca nu invata. O fi si asta o parte de adevar.
Dar poate si ca metodele profesorilor nu mai sunt actuale,poate talentul pedagogic nu este asa de mare ca sa atraga copii sa participe la ore constructiv , adica corelat cu modul de a invata si a intelege al generatiilor de azi.Nu cred ca un adolescent din 2013 gindeste si se comporta ca unul din generatia din1978 , de exemplu.
Astazi sint multe chestii noi , la care nu visam pe atunci. Si cantitatea de informatie de azi care bombardeaza un elev este uriasa in comparatie cu orice perioada din trecut.
Chiar si modificarile aduse in invatamint , modificari la modificari, mereu ceva schimbat , mereu ceva ajustat, nu cred ca a avut vreun aport benefic pentru a remedia situatia.
Si e mare pacat, pentru ca in joc este viitorul nostru ca natiune.
Insa se pare ca nu va pasa de asta absolut deloc.
http://www.contributors.ro/editorial/cum-produce-scoala-tampiti/
Era doar o aluzie la "profesorii nu au partea lor (de vina)"!
Matale ai dreptul sa vorbesti numai despre plagiat.
In acest domeniu ai si competenta si recunoastere internationala.
Ce dracu' te mai interesaza pe tine bacalaureatul ?
Pune mana pe carte, nu da sfaturi.
Pache