BAC 2013 Marea noutate: Elevii de la Tehnologic vor avea subiecte diferite fata de celelalte filiere / Subiecte diferentiate la Limba romana pentru profilul Real si cel Umanist

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 28 mai 2013, 19:54 Actualitate | Esenţial


Bacalaureatul 2013 aduce o noutate majora pentru absolventii de liceu: elevii de la profilul Real, precum si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Modificarea a fost introdusa de anul trecut prin modelele de subiecte pentru BAC publicate pe edu.ro, dar aceasta schimbare nu apare si in metodologie. O alta modificare a fost realizata si in structura subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limba si literatura romana, precum si la diferentierea subiectelor la examenul de Matematica pe filiere, unde elevii de la Tehnologic vor avea de rezolvat alte cerinte fata de cei de la Stiintele naturii. 
Toate aceste modificari au fost incluse deja in sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013, destinata absolventilor de liceu care participa la olimpiade internationale, la concursuri sportive sau care sustin examene de admitere la facultati din strainatate in aceeasi perioada cu sesiunea din iunie a Bacalaureatului 2013. Schimbarile se aplica si la sesiunea din iunie a Bacalaureatului 2013. 
 • Diplomele de Bacalaureat nu se vor schimba, iar subiectele vor respecta aceasta structura si in iunie, au declarat pentru HotNews.ro surse din minister.
Prima modificare: La examenul de Matematica vor fi subiecte diferite pentru filiera tehnologica fata de stiintele naturii

Prima si cea mai consistenta modificare in ceea ce priveste bacalaureatul de anul acesta o reprezinta crearea de subiecte unice pentru profilul Tehnologic la examenul de Matematica. Daca pana acum subiectele pentru absolventii de la Stiintele naturii erau aceleasi cu subiectele pe care le aveau de rezolvat absolventii de la filiera Tehnologica, incepand de anul acesta subiectele M2 vor fi diferite pentru cele doua filiere.

Aceasta schimbare vine in contextul in care cele mai scazute rate de promovare a Bacalaureatului, in ultimii doi ani, le-au inregistrat elevii de la liceele tehnologice, proba cu cea mai mare dificultate fiind Matematica.

Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica - M1
- filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica
- filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica

Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica - M2
- filiera teoretica, profilul real, specializarea stiintele naturii
- filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale

Filierele cuprinse anul trecut in subiectele la Matematica - M4
- filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare

Filierele cuprinse anul acesta la Matematica - Mate-info
- filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica
- filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica

Filierele cuprinse anul acesta la Matematica - Stiintele-naturii
- filiera teoretica, profilul real, specializarea stiintele naturii

Filierele cuprinse anul acesta la Matematica - Tehnologic
- filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale

Filierele cuprinse anul acesta la Matematica - Pedagogic
- filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare

A doua modificare: Subiecte diferite la Limba si literatura romana pentru profilurile Uman si Real

O alta schimbare realizata deja la sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013 si care se va respecta si in sesiunea de iunie se refera la structura examenului scris de Limba si literatura romana. Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat remis HotNews.ro ca "o noutate fata de sesiunile trecute ale Bacalaureatului o reprezinta introducerea a doua tipuri de subiecte, in functie de filiera urmata de absolventi".

La Bacalaureatul special care se desfasoara in aceste zile, in cadrul probei scrise de Limba si literatura romana "filiera teoretica, profilul uman si filiera vocationala, profilul pedagogic, au avut aceeasi varianta de subiect, deoarece numarul de ore dedicat disciplinei Limba si literatura romana a fost mai mare ca pentru celelalte specializari. O varianta diferita de subiect, realizata pe baza programei de examen, a fost creata pentru filiera teoretica, profilul real, filiera tehnologica si filiera vocationala, toate celelalte profiluri, in afara celui pedagogic. Mentionam ca aceste profiluri si filiere au prevazute, prin planul cadru, un numar mai mic de ore la disciplina Limba si literatura romana", a explicat Ministerul Educatiei.

A treia modificare: Structura subiectului al II-lea din cadrul probei de Limba si literatura romana

Ministerul Educatiei a anuntat si ca "un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item il constituie demonstrarea competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii, in diverse situatii de comunicare". "Modificarea a fost determinata de constatarea ca, de cele mai multe ori, receptarea textului - suport folosit la acest subiect ii punea in dificultate pe foarte multi dintre candidati. Acestia se concentrau pe ideea formulata in citat (de cele mai multe ori inteleasa gresit) si nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusa in discutie", sustine ministerul Educatiei.

"S-a eliminat, astfel, posibilitatea de confuzie, candidatii fiind condusi, prin cerinta, catre formularea unei opinii personale, pe care sa o dezvolte prin doua argumente. Mai mult decat atat, s-au creat premisele raportarii candidatilor la aspecte din viata reala, la situatii de comunicare ce apartin universului contemporan, combatandu-se reproducerea de texte invatate 'pe de rost'", mai explica Ministerul Educatiei.

Ecaterina Andronescu in martie 2013: Daca rezultatele slabe la Bacalaureat se vor repeta, eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale

Amintim ca in urma cu doua luni Ecaterina Andronescu declara: "Daca rezultatele slabe se vor repeta, masurile nu trebuie sa se lase asteptate. Eu as merge pana la a transforma liceele tehnologice in scoli profesionale. Nu vreau sa sune ca o amenintare, dar trebuie sa facem corecturi la Legea educatiei si s-ar putea sa prindem asemenea masuri si in lege".

Aceasta a precizat ca "realitatea examenului de bacalaureat a aratat ca in liceu nu poti corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu. De aceea, atentia inspectoratelor scolare trebuie sa fie indreptata catre ciclul primar, chiar pornind cu solutii remediale, astfel incat sa nu se mai repete situatia de la evaluarea de clasa a VIII-a si, sigur, de la examenul de bacalaureat".

Calendarul examenului de bacalaureat, Sesiunea iunie - iulie 2013

27 - 31 mai 2013     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
31 mai 2013           Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 - 12 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
12 - 14 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
17 - 21 iunie 2013   Evaluarea competentelor digitale - proba D
25 - 28 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
1 iulie 2013            Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
2 iulie 2013            Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa
3 iulie 2013            Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
5 iulie 2013            Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
8 iulie 2013            Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
8 iulie 2013            Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
9 - 11 iulie 2013     Rezolvarea contestatiilor
12 iulie 2013          Afisarea rezultatelor finale

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33449 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  vb lui Murphy - zapaceste-i (Marţi, 28 mai 2013, 21:41)

  Duncan_Idaho [utilizator]

  Haos. Atat
  • +2 (2 voturi)    
   mi se pare normal (Miercuri, 29 mai 2013, 10:41)

   cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

   Atata timp cat Matematica s-a dat in mod diferentiat, sa fie la fel si la Limba Romana.
  • 0 (2 voturi)    
   Ce sa-i mai zapaceasca, ca-s bezmetici toti (Miercuri, 29 mai 2013, 11:10)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

   fiecare cum il taie capul . Copii nu invata , profesorii se fac ca nu vad si in loc sa nu le permita trecerea clasei ai trec clasa ; ministerul scapa turma ... turma care ajunge pe bancile facultatilor de someri cu diploma si apoi in cimpul muncii ; de acum incepe balamucul adevarat .
   Ce stii sa faci d-ra/d-le absolvent ?... nimic dar sint absolvent la impins vintul sectia alizeu de noapte si va rog sa ma credeti ca am experienta si in cimpul muncii studiate "intens" la ff , am si practica prin baruri daca vreti sa stiti .
   • 0 (0 voturi)    
    ... fara cuvinte (Vineri, 14 iunie 2013, 12:21)

    ciupilica1994 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    am descoperit perfectiunea !
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 mai 2013, 22:14)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  clar haos (Marţi, 28 mai 2013, 22:59)

  Zeroth [utilizator]

  Mi se pare aiurea atat timp cat detinatorii de diploma de bacalaureat pot continua (pe baza diplomei de bacalaureat) la orice facultate, de orice profil.
  Atunci e normal ca si diploma de bacalaureat sa fie obtinuta in aceleasi conditii, de toti.
  Cei de la licee de profil pot sa dea , optional, la anumite materii de specialitate, ca a doua optiune, adica nu dai la fizica ci la retele leectrice, daca ai facut un astfel de liceu. Dar matematica, limba si literatura romana...astea trebuie sa fie pentru toti la fel.
  • 0 (8 voturi)    
   nuuuu!!!!! (Miercuri, 29 mai 2013, 0:29)

   TimantiusRaptor [utilizator] i-a raspuns lui Zeroth

   Păi ce faci cu liceele cu profi oligofreni, unde nici dracu nu mai lua bacul de ceva vreme?! Doar n-o să le închidă?!? Că se duce pe apa sâmbetei industria de tâmpire și tipărire de diplome, ceea ce-i pagubă incomensurabilă (în buzunarele unora!) frate!!!
  • +3 (3 voturi)    
   M1 vs. M2 (Miercuri, 29 mai 2013, 9:57)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Zeroth

   Nici pana acum nu era asa.
   Daca sustineai examenul M2 avea aceeasi valoare cu M1, cu sanse sporite sa iei o nota mai mare.
   • +1 (3 voturi)    
    Subiecte mai slabe pt aceeasi Diploma! (Miercuri, 29 mai 2013, 10:20)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui minus

    Fmm Androneasco cu gasca voastra de mafioti din politica !!!
  • +1 (1 vot)    
   de regula.... (Miercuri, 29 mai 2013, 21:30)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Zeroth

   cei cu pregatire la real, opteaza pt. facultati cu prof. tehnic.......sigur ca poate opta ulterior si pt. fac, de profil uman, dar asta il priveste pers. pt. ca treb. sa aiba preg. adecvata.
 • 0 (6 voturi)    
  3 filiere de limba romana! (Miercuri, 29 mai 2013, 2:26)

  un dac [utilizator]

  1. limba romana "umana", accent pe comunicare, pe argumente, pe deductii lingvistice logice etc.
  2. limba romana "reala", bazata pe semne, pe lipsa verbelor, pe logica strazii, a afacerilor...o romengleza in spatele careia se ascund cei care se simt inteligenti doar pentru ca stiu cat fac 4x4.
  3. limba maghiara.

  Pasul doi va fi sa echivalam bacalaureatul cu numarul de like-uri la "post-urile" pe FB.
  Ai peste 1ooo de like-uri? esti clar "roman".
  Ai ciocnit un ou cu un profesor de Paste? Stii fizica.
  Puti ingrozitor dupa ora de sport? Ai trecut si la chimie.
  Ai bani de la parinti? Poti sa-ti alegi intre matematica si economie, esti deja admis!
  Poti explica "cu cuvintele tale" ultimului profesor normal la cap din scoala ca "manelele te face fericit" sau ca "mutu are bani ca are talent" sau ca "tata imi da mai multi bani pentru tigari decat ai tu salariu', bai fraiere", ai trecut si la filosofie.

  In scoli este interzisa incununarea cu dafin (lauri) a elevilor, cel putin in I-IV. Ce sa mai discutam?
  Bine ca noi l-am luat, in curand nu se va mai da:-)
  • +1 (5 voturi)    
   ssssst, sa nu te auda... (Miercuri, 29 mai 2013, 3:24)

   Zeroth [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Bac-ul pe baza de like-uri? Nu le da idei.
  • +2 (2 voturi)    
   3 filiere dar altfel (Miercuri, 29 mai 2013, 12:13)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Și eu zic să fie 3 profile dar altfel:
   - profil real;
   - umanist;
   - manelist.
 • -1 (7 voturi)    
  Bac ca in 2001 !!!! (Miercuri, 29 mai 2013, 4:56)

  chinezu25 [utilizator]

  Asa am dat si eu bacul in 2001 fiind la profil uman am avut un subiect mult mai greu la Limba Romana si mai usor la matematica, sincer nu mi se pare o idee rea diferentierea aceasta. Dar totusi ramane ceva putred in sistem ....nu mai e ce a fost de la profesori pana la elevi si parintii.

  PS am rezolvat aseara subiectul de bac la romana si nu mi sa parut greu deloc....m-am autoevaluat si am luat 7 aproape de 8 :)))
  • +3 (3 voturi)    
   nu (Miercuri, 29 mai 2013, 5:47)

   t3rry [utilizator] i-a raspuns lui chinezu25

   in 2001 subiectul de la mate a fost mult mai usor la filo decat la mate-fizica / info, dupa cum subiectul de istorie la real a fost mult mai usor decat cel pt. uman; la romana a fost acelasi subiect
  • 0 (2 voturi)    
   romana (Miercuri, 29 mai 2013, 10:15)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui chinezu25

   La limba romana a fost acelasi subiect, nu te mai umfla in pene.
  • -2 (2 voturi)    
   Vai noua! (Miercuri, 29 mai 2013, 18:10)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui chinezu25

   ai obtinut aproape 8? la felul in care scrii?
   e clar, ai dreptate, e ceva putred in sistem.
   • 0 (0 voturi)    
    :))) (Joi, 30 mai 2013, 5:16)

    chinezu25 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

    Bacalaureatul l-am luat cu 9,46 nota generala deci inseamna ca totusi ceva bine am scris acolo cat despre acelasi subiect la romana eu imi amintesc ca am avut ceva diferit fata de ceilalti...apropo cu cat ti-ai luat bacul DAC-ule daca e tot sa ne umflam :)))
    • 0 (0 voturi)    
     pentru doar 9,46 lei (Joi, 30 mai 2013, 15:37)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui chinezu25

     te pot invata sa scrii.
     ce zici de asta?

     PS: ce zic tu aici deja miroase a autodenunt. Daca "e tot sa ne umflam" in pene, se pare ca tu ti-ai umflat nota la bac printr-un copiat josnic.

     Sincer, esti prea tanar pentru atatea greseli. Chiar si pentru scrisul pe net.
     "elevi si parintii", "mi sa parut", cat despre virgule, nu le "halesti" deloc.

     PS: pentru un chinez vorbesti destul de bine insa. Tine-o tot asa!
 • 0 (4 voturi)    
  Romana,ca limba... (Miercuri, 29 mai 2013, 7:45)

  iulia-titina [anonim]

  Eu le-as da doar dictare:in acest moment sigur ar fi o proba de departajare importanta!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ! (Vineri, 14 iunie 2013, 12:25)

   ciupilica1994 [utilizator] i-a raspuns lui iulia-titina

   hmm...zicea cineva de dictare ? clar ai "papat" si tu o virgula ;)
 • +2 (2 voturi)    
  inversarea valorilor (Miercuri, 29 mai 2013, 9:51)

  sorin3 [utilizator]

  Tipic comunistilor.
  Adica de ce sa fii prost si sa te duci la un liceu bun, sa inveti din greu ca sa ai note bune, apoi sa dai un bac dificil ca sa obtii o diploma cu o nota buna cu care sa speri ca vei intra la universitatea pe care ti-o doresti cind de fapt exista o scurtatura... te duci frumusel la un liceu tehnologic, iei numai note bune, la bac primesti subiecte usoare si iei nota mare, obtii aceasi dimploma de bacalaoreat , dar cu o nota mai buna si efort mai mic.

  Dar de , nu mai e nici un prost necajit iar votantii USL in curnd vor depasi 100%. Oricum nimeni nu o sa mai isi da seama cit de prost e de fapt.
  • 0 (0 voturi)    
   logica? (Miercuri, 29 mai 2013, 10:36)

   cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   De ce un liceu bun e cel pe "uman", iar cel tehnologic e un liceu prost ?
  • 0 (0 voturi)    
   Valabil si pt admiterea la liceu (Miercuri, 29 mai 2013, 10:59)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   stai la o scoala slaba, iei note mari si datorita acestora intri la un liceu bun.

   http://www.scribd.com/doc/123726186/Medii-gimnaziu-vs-Evaluare-nationala-2012
 • 0 (2 voturi)    
  portita (Miercuri, 29 mai 2013, 9:54)

  sorin3 [utilizator]

  oare e posibil sa te transferi de la un liceu bun la unul tehnologic cu o saptamina inainte de bac?
  • +1 (1 vot)    
   liceul bun (Miercuri, 29 mai 2013, 10:39)

   cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Nu am inteles de ce un liceu tehnologic nu poate fi un liceu bun ?
   • -1 (1 vot)    
    nu are rost sa te chinui sa intelegi (Miercuri, 29 mai 2013, 13:42)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui cetatean.ro

    E suficient sa constati.
    De exemplu incearca sa compari procentele de promovabilitate la bac.
    • +1 (1 vot)    
     examene (Miercuri, 29 mai 2013, 15:08)

     lisandra [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

     am terminat un liceu industrial de cinci ani in 1979 si, am intrat imediat la Universitatea Bucuresti, la Geologie si Geofizica, facultate de cinci ani, dand aceleasi examene ca toti ceilalti...matematica, romana, limba straina, fizica, etc.Obtinerea bacalaureatului sa fie la fel de dificila pentru toti, apoi, fiecare isi alege drumul...Spun asta, pentru ca nu conteaza profilul liceului daca vrei sa mergi mai departe...si, nu e o tragedie, o meserie facuta corect si cu drag iti ofera satisfactii...nu sunt vorbe goale.
     • 0 (0 voturi)    
      anul 1979 (Joi, 30 mai 2013, 8:25)

      sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui lisandra

      azi sintem in 2013...
      uitati-va la statisitcile de azi, profesorii din 1979 sint istorie.
    • +1 (1 vot)    
     cauza pt....... (Miercuri, 29 mai 2013, 21:38)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

     care procentul de promovabilitate este mai mic la liceu tehnologic , vis-a vis de asa zisul liceu bun,este ideea tampita a unor guvernanti de a nu disocia liceele tehnologice de scolile profesionale.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred (Miercuri, 29 mai 2013, 11:01)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   ca se poate sa te transferi chiar cu o saptamana inainte. Dar nu e o idee rea, trebuie vazut cu cat timp inainte e posibil.
 • 0 (0 voturi)    
  despre S al II-lea (Joi, 30 mai 2013, 11:22)

  smerituliconar [utilizator]

  Astia vor ca noi sa devenim, asa, niste robotei, (cum, de fapt, a vrut regimul comunist). Au scos din aceasta proba ceea ce faceea apel la creativitatea, personalitatea, libera exprimare a elevului!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by