Premierul Victor Ponta afirma ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie sa fie total independenti de puterea politica dar trebuie sa raspunda in fata celor care ii aleg in aceasta functie.

"Eu cred ca membrii CSM trebuie sa fie total independenti de puterea politica, si este foarte bine ca acum asa sunt, dar nu pot fi lipsiti de responsabilitate in fata celor care ii aleg. Eu stiu, ca om politic, ca raspund in fata celor care ma aleg, nu imi este foarte clar daca exista o institutie care nu raspunde in fata celor care te aleg, ca atunci avem o problema de simetrie a constructiei", a spus seful Executivului, in cadrul dezbaterii "Statutul magistratului si independenta justitiei", organizata de Forumul Constitutional.

In opinia sa, nici Curtea Constitutionala nu trebuie sa fie "o instanta de drept comun si cu atat mai putin o instanta care rezolva zi de zi tot felul de cauze aduse in fata sa".

"Este vorba de o institutie juridico-politica care intervine doar in acele cazuri cu totul si cu totul speciale in care este nevoie de medierea sau de clarificarea Curtii Constitutionale. Noi am ajuns cu Curtea Constitutionala sa functioneze ca o instanta de drept comun", a sustinut acesta.

Victor Ponta a afirmat, totodata, ca a discutat cu procurorii despre posibilitatea prelungirii mandatului de la 24 la 48 sau chiar 72 de ore, dar mai intai trebui vazut "care este practica pe plan european".

"Am discutat si cu procurorii si cu judecatorii si ar fi indicat sa nu mai avem acele propuneri de arestare care se judeca la 3 noaptea, la 4 sau la 5 dimineata pentru a ramane in termenul de 24 de ore. Pe de alta parte, trebuie sa fim foarte atenti cand vorbim de termenele de retinere si de termenele in care cineva poate fi retinut fara un mandat al judecatorului. Cred ca aici nu ne putem juca cu viata oamenilor. Vreau sa vedem care este practica in acest moment, care sunt argumentele si sa luam o decizie", a precizat acesta.