Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a efectuat marti o vizita oficiala in Portugalia, unde s-a intalnit cu omologul sau, José Pedro Aguiar-Branco, ocazie cu care s-a stabilit de comun acord ca negocierile tehnice pentru achizitionarea de catre Romania a unor avioane F-16 se vor finaliza finaliza pana la sfarsitul lunii iunie 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN).

"Discutiile dintre cei doi ministri s-au axat pe relatiile bilaterale in domeniul apararii si pe modalitatile de aprofundare a acestora. Ministrii au reiterat faptul ca Romania si Portugalia sunt parteneri solizi in domeniul apararii si au convenit sa reia reuniunile Comitetului Mixt in domeniul Apararii", se arata in comunicat.

Potrivit MApN, in cadrul agendei de discutii s-a acordat o atentie speciala procesului de achizitionare a avioanelor F-16. Cei doi ministri au trecut in revista negocierile de ordin tehnic purtate pana in prezent si au convenit "continuarea negocierilor, stabilind ca termen pentru finalizarea acestora sfarsitul lunii iunie".

Ministrul Mircea Dusa a transmis oficialitatilor portugheze "interesul Romaniei pentru dezvoltarea cooperarii la nivelul categoriilor de forte, pe segmentul de instruire, stagii de pregatire si sprijin tehnic", se mai arata in comunicat.

"In cadrul reuniunii, subiecte precum Afganistan, Summit-ul de la Chicago, Politica de Securitate si Aparare Comuna a Uniunii Europene au retinut atentia celor doi ministri. De asemenea, s-a trecut in revista agenda Consiliului Afaceri Externe in format ministri ai apararii, care va avea loc la Luxemburg, in zilele de 22 si 23 aprilie 2013", mai informeaza MApN.

In luna ianuarie, premierul Victor Ponta anunta intr-un interviua acordat HotNews.ro ca Romania discuta cumpararea de avioane F-16 second hand cu mai multe tari, nu doar cu Portugalia.

"Ministrul Apararii discuta in aceasta perioada si cu Portugalia, si cu alte tari care au avioane de vinzare pentru a avea varianta tehnica si financiara cea mai buna", a spus Ponta.

Decizia politica a Romaniei adoptata in CSAT este de a cumpara avioane multirol F16 pentru compatibilizarea cu fortele NATO. Si a doua decizie clara luata este de a cumpara avioane in use, nu avioane noi", a declarat premierul.

In decembrie 2012, cind ministrul Apararii, Mircea Dusa, a confirmat ca Romania negociaza cu guvernul portughez achizitionarea avioanelor multirol F-16 pentru dotarea armatei, iar in octombrie 2012, ministrul portughez al Apararii, Jose Pedro Aguiar-Branco, confirmase ca Portugalia negociaza cu Romania vanzarea "intre 9 si 12 avioane F-16" second hand. El a confirmat, de asemenea, ca de avioanele portugheze este interesata si Bulgaria. Portugalia dispune de o flota aeriana de 39 de avioane F-16, toate operationale.