Romania discuta cumpararea de avioane F-16 second hand cu mai multe tari, nu doar cu Portugalia, a declarat premierul Victor Ponta vineri, intr-un interviu pentru HotNews.ro. "Ministrul Apararii discuta in aceasta perioada si cu Portugalia, si cu alte tari care au avioane de vinzare pentru a avea varianta tehnica si financiara cea mai buna", a spus Ponta.

"Decizia politica a Romaniei adoptata in CSAT este de a cumpara avioane multirol F16 pentru compatibilizarea cu fortele NATO. Si a doua decizie clara luata este de a cumpara avioane in use, nu avioane noi".

Ponta a spus ca intelegerea cu Portugalia "nu a picat", dar a adaugat ca Romania discuta si cu alte tari care au "avioane disponibile". "Nu am batut palma cu guvernul portughez, nu am incheiat un acord final cu nimeni", a mai spus premierul.

Ultima informatie publica despre acest subiect a fost furnizata in decembrie 2012, cind ministrul Apararii, Mircea Dusa, a confirmat ca Romania negociaza cu guvernul portughez achizitionarea avioanelor multirol F-16 pentru dotarea armatei.

In octombrie 2012, ministrul portughez al Apararii, Jose Pedro Aguiar-Branco, confirmase ca Portugalia negociaza cu Romania vanzarea "intre 9 si 12 avioane F-16" second hand. El a confirmat, de asemenea, ca de avioanele portugheze este interesata si Bulgaria. Portugalia dispune de o flota aeriana de 39 de avioane F-16, toate operationale.