Ministrul portughez al Apararii, Jose Pedro Aguiar-Branco, a confirmat marti seara, dupa reuniunea ministrilor apararii din cadrul NATO desfasurata la Bruxelles, ca Portugalia negociaza cu Romania vanzarea "intre 9 si 12 avioane F-16" second hand.

F16Foto: Hotnews

El a confirmat, de asemenea, ca de avioanele portugheze este interesata si Bulgaria. Portugalia dispune de o flota aeriana de 39 de avioane F-16, toate operationale.

Surse participante la reuniunea NATO de marti au declarat pentru HotNews.ro ca au existat discutii intre ministrul portughez si ministrul roman al apararii, Corneliu Dobritoiu, pe tema achizitionarii avioanelor F-16.

Surse apropiate dosarului au precizat insa ca Bulgarii sunt mai avansati in negocierile cu portughezii.

Potrivit unor surse militare, aceasta ar fi ultima oportunitate de achizitionare de avioane F-16 second hand deoarece nu mai exista tari dispuse sa-si vanda acest tip de avioane, ultimele tentative fiind cu Olanda, in primavara acestui an.

Romania semnase un memorandum cu SUA in 2010 privind cumpararea a 24 de avioane F-16 second hand, dar a renuntat ulterior la acest contract, pe fondul reducerii salariilor din sectorul public cu 25%, in numele austeritatii.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni ca modul in care Romania va achizitiona avioanele multirol, conform strategiei aprobate de CSAT, este "o decizie nationala". "Nu interferam in decizia nationala a Romaniei", a raspuns Rasmussen pentru HotNews.ro la intrebarea legata de standardele NATO in achizitia de tehnica militara.

CSAT a aprobat la 27 septembrie 2012 "Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului Avion multirol al Fortelor Aeriene", document despre care ministrul Dobritoiu a spus ulterior ca inseamna realizarea graduala a capabilitatii de aparare aeriana, prin achizitionarea, in prima etapa, a minimum 12 avioane multirol de generatia a 4-a.

Anterior sedintei CSAT, Corneliu Dobritoiu afirmase ca Romania ar putea plati in jur de 600 de milioane de dolari, in cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achizitionate la mana a doua din Portugalia, iar prima transa pe care statul roman ar trebui sa o plateasca anul viitor ofertantilor este de 70 de milioane de dolari.