"Este normal ca si in Romania anumite categorii de personal sa beneficieze nu de pensii speciale - pentru ca iarasi o sa ne intoarceti la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate - in Armata, de exemplu, la politie, este vorba de ocupationale, nu de pensii speciale. Asta se va analiza la timpul respectiv. Exista o intreaga disputa legata de pensiile de la Ministerul Apararii si de la Ministerul de Interne pentru ca atunci cand domnul Boc a vrut sa-i decapiteze pe cei de la politie, in reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepante si de nemultumiri. Cred ca pensia, indiferent cum se numeste, ca e ocupationala sau este o alta denumire, trebuie sa reflecte exact aportul pe care salariatii respectivi l-au adus la Fondul de Pensii de-a lungul timpului si in functie de valoarea si importanta muncii", a afirmat Mircea Dusa, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, afirmase luni ca un sistem al pensiilor ocupationale va fi reintrodus in Romania pana in 2016, categoriile care vor putea sa beneficieze de acestea fiind agricultorii, militarii, medicii, avocatii, magistratii.
In privinta alocarilor pe 2013, Mircea Dusa spune ca, la o prima analiza a bugetului MApN, 'foarte multi bani se duc pe munca vie si raman foarte putini bani pentru cheltuielile de capital', in conditiile in care institutia deruleaza o serie de proiecte internationale vizand cresterea capacitatii de actiune a Armatei Romane, de modernizarea ei si de atributiile pe care la are Romania in calitate de tara NATO, UE si vizand parteneriatul cu SUA.
"Sigur se vorbeste de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem si mi-as dori sa se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar in acelasi timp trebuie sa rezolv si problema pensiilor militarilor in rezerva. A fost destul de mult scandal pe acest subiect si, asa cum a afirmat premierul, pe bugetul din 2013 vom incerca sa reparam acele nedreptati care ii vizeaza pe militarii rezervisti. Sigur etapizat, pentru ca bugetul nu permite ca toate sumele acelea care ar trebui rezolvate legat de ordonanta cu privire la felul in care Guvernul Boc le-a taiat drepturile rezervistilor sa o rezolvam intr-un singur an, dar cred ca etapizat si esalonat se poate repara si aceasta nedreptate facuta militarilor rezervisti", a afirmat Mircea Dusa.
- Bani pentru avioane multirol, in bugetul MApN pe 2013
Mircea Dusa a mai anuntat ca bugetul Ministerului Apararii pe 2013 va cuprinde si sumele necesare achizitionarii de avioane multirol.
"Deja exista o hotarare a CSAT, vom continua discutii si, desigur, si in functie de discutiile pe care le vom avea la inceputul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, sa incepem sa prindem acele sume in bugetul MApN, pentru ca programul sa deruleze", a afirmat Mircea Dusa, intrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol.
In privinta prioritatilor MApN, el a spus ca acestea vizeaza obligatiile ce decurg din calitatea Romaniei de stat membru al NATO, al Uniunii Europene si din parteneriatul cu SUA.
"La MApN sunt cateva prioritati legate de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat al UE si, sigur legat de parteneriatul cu SUA si amplasarea sistemului antiracheta la Deveselu, unde deja s-a implinit un an de cand am semnat acest tratat si mai avem de pregatit pana la operationalizarea sistemului, avem de pregatit baza materiala din acea zona, legat de caile de acces, utilitatile din zona si alte probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve pana cand sistemul va deveni operational", a afirmat Dusa.
Fostul ministru al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care Romania urmeaza sa le achizitioneze ''la mana a doua'' din Portugalia, ca acestea costa aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului in valoare de 670 de milioane de euro. Diferenta de bani o reprezinta costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, 'ar fi fost acelasi' chiar daca partea romana ar fi cumparat avioane noi.
Citeste si:
- Portugalia confima ca negociaza cu Romania vanzarea a 9 - 12 avioane F-16 second hand
Migurile 21 si motoarele lor sunt intretinute la Aerostar Bacau cu rezultate bune si la costuri mici.
Pentru cele 12 bucati F-16 tara va trebui sa apeleze la straini cind vine vorba de mentenanta si cum avioanele nu sunt noi reparatiile vor fi frecvente si scumpe, lucru care se va traduce in tinerea aparatelor de zbor mai mult la sol.
Constat ca avioanele F-16 urmeaza sa ne fie livrate incepind cu 2016, dupa terminarea procesului de instruire a pilotilor, dar plata in rate pentru ele porneste cu 2013 cind vor fi dati primii 70 mil. dolari, fara ca Romania sa obtina practic nimic.
Aproape sigur, in urma acestei afaceri oneroase, tara se va alege doar cu piloti antrenati pe vreo 200 mil. dolari si atit. Avioane F-16 utilizabile nu vom primi.
Preturi luate de pe pagina de wikipedia a avionului F-16:
Unit cost:
F-16A/B: US$14.6 million (1998 dollars)
F-16C/D: US$18.8 million (1998 dollars)
Studii:
1970-1974 - Liceul Silvic Gurghiu
1984-1988 - Ştiinţe economice Bucureşti
Ministrul apararii nationale se apuca de facultate la 10 ani dupa terminarea liceului si o termina la 33 ani. O sa credeti ca a fost militar in perioada 1974 - 1984. Da de unde. Dusa a lucrat ca angajat fara studii superioara la consiliul popular al orasului Toplita.
Nu reusesc sa inteleg despre ce nedreptate este vorba, insa sunt convins de faptul ca totul este o mare aiureala.
Ce aveti ma cu ideea de a cumpara un avion nou si cu program offset?
Practic se intorc la buget mai multi bani decat salvati prin achizitia de avioane la mana a treia.
Avioanele portugheze sunt la mana a treia pentru ca la mana a doua au fost atunci cand au fost cumparate de Portugalia.
In veci nu o sa avem bani de F35!
ia ginditi-va oleaca, ce spagi consistente au primit tonta si hoardele lui.. si lasa cretinii ce au vo(mi)tat USL-ul, sa plateasca ei si copiii lor, datoriile pt. avioanele de mina a treia.
Daca vrea Ponta sa le dea din banii lui. Din ai mei nu.
ridicat tara asta si dupa 40-45 de ani munciti la greu iau 20% din pensia unui TRINTOR MILITAR SAU MILITIAN!!!!!
la canal, la constructii si mai ales la agricultura, cine mergea mai nea' sa faca treaba? ca taranii stateau ca si acum si beau in circiuma si asteptau sa vina armata sa le curete ograzile de noroi si de apa.
macar nu-i mai pune statul acum, pe militari, sa stringa recolta, pt. ca sint mult mai putini si daca te uiti mai atent pe hotnews ai sa vezi ce pozitie "fruntasa" in agricultura are acum agricultura romaneasca bazata doar pe munca taranilor.
Sa vedem daca vor putea sa-i pacaleasca si pe aia de la FMI. Cu scaderea TVA-ului la alimente nu au reusit. Sau nu pe ei au vrut sa-i pacaleasca?
JOS COMUNISMUL!!!
de militarii care mergeau la trageri si manevre in rusia in cadrul pactului de la varsovia si cintre care unii nu s-au mai intors vii, ai auzit?
nu baga politrucii si securistii in aceeasi oala cu acei militari competenti si valorosi carora ar trebui sa le fiti recunoscatori pt. scarificiile lor.
sa nu ai impresia ca mercenarii romani de acum care se duc pentru dolari si isi risca viata pe aiurea sintr mai buni decit militarii adevarati si profesionisti care faceau cu adevarat militarie.
astazi Romania, are o armata, mai mult de parada... in caz de conflict militar, Romania nu ar fi in stare sa se apere singura.
inainte de '89 asa cum era armata cu bubele ei, putea sa apere tara. ceea ce a ramas acum din armata pare o gluma de prost gust.
Ceausescu a fost o jucarie pe linga ce pregatesc astia.