Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat miercuri ca sustine initiativa introducerii pensiilor ocupationale, care sa reflecte aportul angajatilor vizati la fondul de pensii si a precizat ca va incerca sa "rezolve" esalonat, in 2013, pensiile militarilor in rezerva, care au pierdut bani la recalculare.

"Este normal ca si in Romania anumite categorii de personal sa beneficieze nu de pensii speciale - pentru ca iarasi o sa ne intoarceti la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate - in Armata, de exemplu, la politie, este vorba de ocupationale, nu de pensii speciale. Asta se va analiza la timpul respectiv. Exista o intreaga disputa legata de pensiile de la Ministerul Apararii si de la Ministerul de Interne pentru ca atunci cand domnul Boc a vrut sa-i decapiteze pe cei de la politie, in reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepante si de nemultumiri. Cred ca pensia, indiferent cum se numeste, ca e ocupationala sau este o alta denumire, trebuie sa reflecte exact aportul pe care salariatii respectivi l-au adus la Fondul de Pensii de-a lungul timpului si in functie de valoarea si importanta muncii", a afirmat Mircea Dusa, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, afirmase luni ca un sistem al pensiilor ocupationale va fi reintrodus in Romania pana in 2016, categoriile care vor putea sa beneficieze de acestea fiind agricultorii, militarii, medicii, avocatii, magistratii.

In privinta alocarilor pe 2013, Mircea Dusa spune ca, la o prima analiza a bugetului MApN, 'foarte multi bani se duc pe munca vie si raman foarte putini bani pentru cheltuielile de capital', in conditiile in care institutia deruleaza o serie de proiecte internationale vizand cresterea capacitatii de actiune a Armatei Romane, de modernizarea ei si de atributiile pe care la are Romania in calitate de tara NATO, UE si vizand parteneriatul cu SUA.

"Sigur se vorbeste de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem si mi-as dori sa se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar in acelasi timp trebuie sa rezolv si problema pensiilor militarilor in rezerva. A fost destul de mult scandal pe acest subiect si, asa cum a afirmat premierul, pe bugetul din 2013 vom incerca sa reparam acele nedreptati care ii vizeaza pe militarii rezervisti. Sigur etapizat, pentru ca bugetul nu permite ca toate sumele acelea care ar trebui rezolvate legat de ordonanta cu privire la felul in care Guvernul Boc le-a taiat drepturile rezervistilor sa o rezolvam intr-un singur an, dar cred ca etapizat si esalonat se poate repara si aceasta nedreptate facuta militarilor rezervisti", a afirmat Mircea Dusa.

  • Bani pentru avioane multirol, in bugetul MApN pe 2013

Mircea Dusa a mai anuntat ca bugetul Ministerului Apararii pe 2013 va cuprinde si sumele necesare achizitionarii de avioane multirol.

"Deja exista o hotarare a CSAT, vom continua discutii si, desigur, si in functie de discutiile pe care le vom avea la inceputul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, sa incepem sa prindem acele sume in bugetul MApN, pentru ca programul sa deruleze", a afirmat Mircea Dusa, intrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol.

In privinta prioritatilor MApN, el a spus ca acestea vizeaza obligatiile ce decurg din calitatea Romaniei de stat membru al NATO, al Uniunii Europene si din parteneriatul cu SUA.

"La MApN sunt cateva prioritati legate de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile si responsabilitatile pe care le avem ca stat al UE si, sigur legat de parteneriatul cu SUA si amplasarea sistemului antiracheta la Deveselu, unde deja s-a implinit un an de cand am semnat acest tratat si mai avem de pregatit pana la operationalizarea sistemului, avem de pregatit baza materiala din acea zona, legat de caile de acces, utilitatile din zona si alte probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve pana cand sistemul va deveni operational", a afirmat Dusa.

Fostul ministru al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care Romania urmeaza sa le achizitioneze ''la mana a doua'' din Portugalia, ca acestea costa aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului in valoare de 670 de milioane de euro. Diferenta de bani o reprezinta costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, 'ar fi fost acelasi' chiar daca partea romana ar fi cumparat avioane noi.

Citeste si: