Guvernul vrea sa reintroduca pensiile speciale, pana in 2016, pentru lucratorii din domenii cu grad mai mare de uzura, precum si un nou sistem de pensii pentru agricultori, scrie RTV.net. Propunerile Executivului "vor respecta principiul contributivitatii si ideea pe care o avem de schimbare in totalitate a sistemului public de pensii se va baza tot pe contributivitate", a declarat la RTV ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Mariana CampeanuFoto: AGERPRES

Pensiile speciale ar fi destinate angajatilor din Armata, Politie sau minerit, potrivit televiziunii citate. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat la RTV ca "intr-adevar s-a incercat ca pensiile militare sa fie introduse in sistemul public de pensii, s-au facut articificii care au condus la inechitati. S-a plecat de la ideea ca se obtin economii, dar s-a majorat deficitul si in acelasi timp au fost persoane carora le-a scazut nivelul pensiilor".

La ora actuala sistemul pensiilor "este un melanj pe care trebuie sa-l separam si sa cream sisteme foarte clare, ca in intreaga lume", a explicat ministrul. Campeanu a declarat ca propunerile legislative vor intra in vigoare "oricand vor fi puse la punct". "Personal nu am sa agreez niciodata metoda de a face pe picior o modificare. Majoritatea propunerilor din programul de guvernare nu au termene precise si nici macar termene prevazute anual, pentru ca vrem sa facem legi temeinice, care sa treaca prin toate procedurile. Nu e sigur ca o lege construita acum va trece anul acesta, pentri ca trebuie dezbatuta, trimisa in Parlament si apoi sa devina lege trecuta prin toate etapele".

Intrebata daca se pastreaza principiul contributivitatii la pensiile pentru agricultori, Mariana Campeanu a raspuns: "categoric". "Si ideea pe care o avem de schimbare in totalitate a sistemului public de pensii se va baza tot pe contributivitate", a continuat aceasta.

In ce priveste sistemul de pensii pentru agricultori, la acesta vor putea adera toti cei care activeaza in domeniu, dar care nu puteau contribui pana acum la bugetul de stat, scrie RTV. "Aceasta propunere a fost facuta prin 2007 si a fost aprobata in Parlament, insa a fost abrogata de Guvernul Boc", a precizat Mariana Campeanu.

"Exista o propunere de lege speciala pentru oamenii care lucreaza la sate, nu doar in agricultura, un sistem care se practica in Franta: cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la fondul de pensii, statul ii mai adauga 10 sau 20 de lei. Banii se acumuleaza numai la pensii si acest sistem da roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogata de guvernul Boc. Dar daca introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane sa inceapa sa contribuie. Sunt doua propuneri care vor fi puse in dezbatere publica si vom aplica rezultatul asa cum va iesi din aceasta dezbatere publica", a declarat ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a precizat ca "nicio masura anuntata nu va fi aplicata peste noapte, toate trebuie sa se bazeze pe calcule.

"In sistemul rural sunt peste 2 milioane de persoane care nu sunt asigurate in niciun sistem si nu platesc", a declarat ministrul Muncii.

Intrebata cand vor fi indexate pensiile cu 4%, Mariana Campeanu a declarat: "trebuie sa adoptam bugetul, dar ele se vor da retroactiv. Oricum majorarea se va da de la 1 ianuarie"