Dosarul in care Dan Voiculescu este judecat, de patru ani, alaturi de alte 12 persoane, de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare se reia miercuri la Tribunalul Bucuresti. Cazul a fost retrimis de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care si-a pierdut competenta, dupa ce Dan Voiculescu a renuntat la calitatea de senator.

Procurorii DNA au atras atentia asupra faptului ca, prin schimbarea repetata a statutului sau, fostul parlamentar ar incerca sa tergiverseze acest proces, inceput in 2008, deoarece de fiecare data a fost nevoie de schimbarea competentei instantei. Procurorii sustin in rechizitoriu ca "in perioada 1991-2003, inculpatii au desfasurat o serie de operatiuni financiare si comerciale frauduloase in scopul de a facilita adjudecarea prin licitatie, de catre Grivco SA (firma din portofoliul lui Dan Voiculescu), a pachetului de actiuni detinut de Administratia Domeniului Statului la I.C.A., la un pret mult mai mic fata de valoarea comerciala reala, in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea activelor si a titlurilor de participare".

Voiculescu este acuzat ca a cumparat teren si mai multe constructii in Baneasa la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real.

UPDATE: Tribunalul Bucuresti a hotarat amanarea judecarii dosarului pentru 8 martie

Dan Voiculescu a cerut, miercuri, magistratului de la Tribunalul Bucuresti care solutioneaza dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare sa judece in continuare si fapta care s-a prescris, precizand ca mizeaza pe o achitare, relateaza Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a reluat miercuri, la primul termen dupa declinarea dosarului de la instanta suprema, dezbaterile in dosarul in care Dan Voiculescu si alte 12 persoane sunt judecati pentru modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentare (ICA).

Dan Voiculescu a cerut instantei sa-l judece in continuare si pentru fapta de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, chiar daca aceasta s-a prescris.

"Cauza de la care a pornit procesul, si anume ca eu in calitate de presedinte al unui partid am intervenit intr-o operatiune comerciala, a fost prescrisa fapta. Fapta s-a prescris acum cateva luni, iar eu astazi am depus o cerere sa nu beneficiez de prescriptie. Doresc sa se continue procesul pana la aflarea adevarului", a spus Voiculescu.

Avocatul lui Voiculescu a aratat in fata instantei ca acesta doreste sa-si demonstreze nevinovatia in cazul acelei fapte si, totodata, sa nu beneficieze de prescrierea ei.

Instanta a hotarat amanarea judecarii dosarului pentru 8 martie, dupa ce a constatat ca trei dintre inculpatii din dosar erau lipsiti de aparare.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 6 februarie, retrimiterea la aceasta instanta a dosarului, intrucat Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti isi declinase competenta de solutionare in favoarea ICCJ, ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.