Autoritatile romane au trimis miercuri Comisiei Europene (CE) cele trei scrisori in care sunt expuse masurile vizate in cazul celor trei programe operationale presuspendate aproape in intregime in octombrie 2012, respectiv Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Economice, a declarat pentru Agerpres Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Datele-limita pentru trimiterea scrisorilor erau 13 si, respectiv, 17 februarie.

"Acum vom face o analiza si va fi nevoie de timp pentru a evalua rezultatele finale. De asemenea, in cursul urmatoarelor saptamani se va efectua probabil o verificare la fata locului, pentru a determina daca problemele sunt rezolvate. Odata ce vor exista dovezi privind functionarea eficienta, putem lua decizia de a relua platile", a declarat Shirin Wheeler.

Ea adaugat ca serviciile CE vor lucra indeaproape cu autoritatile romane in acest dosar, intrucat "prioritatea este ca programele sa redevina functionale, sa aduca investitiile unde sunt necesare, toata lumea intelege asta".

In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si Programul Operational Regional (POR).

Versiunea in limba romana a scrisorilor de notificare a deciziilor de presuspendare a ajuns la Bucuresti la 13 si respectiv 17 decembrie, conform unui anunt facut saptamana trecuta de ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, care l-a insotit la Bruxelles pe premierul Victor Ponta in vizita sa oficiala din 4 februarie.

De la momentul primirii scrisorilor in limba romana privind presuspendarea partiala sau integrala a celor trei programe, autoritatile romane dispuneau de doua luni pentru a raspunde punctual executivului comunitar.

Presuspendarea celei mai mari parti a celor trei programe a intervenit "ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control", mentiona CE in comunicatul dat publicitatii la 25 octombrie 2012.

"Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane", se mai mentiona in documentul citat.