Sapte locomotive cu abur din Sibiu au fost vandute la preturi foarte mici, din care una ce valora 65.000 de euro a fost data cu 4.000 de euro, reclama directorul Muzeului National Brukenthal, Sabin Luca citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, cele sapte locomotive faceau parte din patrimoniul national, politia faacand cercetari.

Directorul Muzeului National Brukenthal, Sabin Luca, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca intentiona sa expuna intr-un muzeu al industriilor cele 40 de locomotive cu abur din Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu, insa este nevoit sa renunte la proiect, "din motive administrative".

"Eu, ca persoana, ca manager, ca om de cultura, ca profesor, sunt obligat sa renunt la acest proiect din cauze administrative. Se prapadeste sub ochii nostri patrimoniul cultural acumulat in Romania, se scoate la mezat. Se vand locomotivele dintr-un muzeu constituit legal si se vand fara nicio problema, cu pret de sub 1 la suta din pretul estimat si umbla linistite prin lumea din jurul nostru", a spus Sabin Luca.

Potrivit acestuia, Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu a fost infiintat in august 1994 si cuprinde 40 de locomotive cu abur, pluguri si macarale cu abur care au circulat pe caile ferate din Romania in urma cu peste o suta de ani. In 31 decembrie 2000, locomotivele au fost declarate, prin ordin al Ministrului Culturii, bunuri de tezaur, fiind protejate de lege. Sabin Luca a declarat ca, in timp ce purta discutii cu reprezentantii Ministerului Culturii pentru deschiderea, la Sibiu, a Muzeului Industriilor care sa puna in valoare locomotivele cu abur, a aflat ca sapte dintre acestea au fost scoase la licitatie.

Locomotivele apartineau SC Brafor SA Brasov care, in anul 2007, era in lichidare voluntara si a cerut Ministerului Culturii, care avea drept de preemptiune (dreptul de care se bucura cineva de a fi preferat in calitate de cumparator al unui bun - n.r.) sume cuprinse intre 30.000 si 70.000 de euro pentru fiecare dintre cele sapte locomotive.

Statul a renuntat, insa, la acest drept si a anuntat firma ca poate scoate locomotivele la licitatie, dar cu sume care sa fie minim ca cele cerute ministerului.