Tribunalul Bucuresti a amanat, joi, pentru data de 5 iulie, judecarea cererii de intrerupere a executarii pedepsei de doi ani inchisoare de catre fostul premier Adrian Nastase, informeaza Agerpres. Judecatorii au invocat drept motivul al amanarii faptul ca Adrian Nastase nu s-a prezentat in sala de judecata din motive medicale.

Initial, avocatii lui Adrian Nastase au depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de amanare a executarii pedepsei.

Potrivit Mediafax, judecatoarea Elena Burlan, de la Tribunalul Bucuresti - cea care l-a achitat pe doctorul Serban Bradisteanu de faptele de coruptie - a inceput judecarea cererii de amanare a executarii pedepsei lui Adrian Nastase.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat, in sedinta de joi, ca Adrian Nastase sa fie adus in fata instantei, apreciind ca in absenta condamnatului procedura nu ar fi indeplinita, in timp ce ANP a inaintat actele de dovedire a indeplinirii procedurii de citare in acest caz.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Bucuresti Rahova, Nina Stroe, a precizat, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca Adrian Nastase nu va fi prezent joi la Tribunalul Bucuresti, instantei fiindu-i inaintate referatul medical si dovada de indeplinire a procedurii din citare.

''Prezentarea persoanei private de libertate in fata instantei sau organului de urmarire penala se realizeaza pe baza citatiei. In conformitate cu art. 138 din O.M.J. nr. 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instructiunilor privind evidenta nominala si statistica a persoanelor private de libertate aflate in unitatile subordonate ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 'in situatia citarii persoanelor private de libertate bolnave, aflate in imposibilitatea prezentarii la organele judiciare, se vor lua masuri de comunicare a actului procedural si de inaintare a dovezii de luare la cunostinta impreuna cu referatul medical; daca imposibilitatea intervine dupa expedierea dovezii de luare la cunostinta, se inainteaza organului judiciar numai referatul medical''', se arata in comunicatul citat.

Avocatii lui Adrian Nastase au solicitat amanarea executarii pedepsei avand in vedere situatia speciala in care se afla fostul premier, care a vrut sa se sinucida in 20 iunie.

Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedura penala (Cpp), executarea pedepsei inchisorii poate fi amanata in urmatoarele cazuri: cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare.

De asemenea, mai poate fi amanata atunci cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult trei luni si numai o singura data.