​Dr. Radu Merica este presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (DRAHK). In calitatea de consilier si reprezentant al investitorilor germani din Romania, Merica apreciaza ca interesul companiilor la sistemul de formare profesionala a tinerilor din Romania este foarte mare. Piata fortei de munca trebuie adecvata la necesitatile angajatorilor, iar nivelul de calificare trebuie sa se ridice la cel din tara de origine a investitorului. Presedintele DRAHK a mai spus pentru HotNews.ro si Deutsche Welle ca in mandatul Funeriu a colaborat foarte bine cu Ministerul Educatiei pe acest proiect si ca mingea este acum in terenul companiilor care trebuie sa vina cu oferte educationale.

Radu MericaFoto: Hotnews

Vezi aici si raspunsurile lui Radu Merica la intrebarile cititorilor HotNews.ro

Principalele declaratii ale lui Radu Merica in interviul acordat

HotNews.ro si Deutsche Welle:

Care sunt asteptarile investitorilor germani la piata fortei de munca

din Romania?

Radu Merica: Romania a fost si inca mai este o tara cu un cost scazut al fortei de munca. Nu suntem singurii. La industria textila care a functionat foarte bine in anii '90 in lohn. Majoritatea investitiilor germane erau in acest sector si presupun o forta de munca fara nicio calificare. Insa nu aici dorim sa ramanem, nu acesta trebuie sa fie modelul de dezvoltare pe care ni-l dorim pentru anii urmatori. Ideea ar fi sa ajungem sa avem joburi bine platite in meserii calificate cu o inalta productivitate a muncii. Exista alte tari care pot face in continuare textile in sistem lohn. Se pune problema: unui investitor german care vrea sa vina in Romania ii trebuie acces la forta de munca bine pregatita. Noi nu vom avea prea curand venituri la nivelul Germaniei, dar daca vom avea aceeasi calificare, aceeasi productivitate, este un argument solid ca o firma germana sa isi puna problema sa-si extinda operatiunile in Romania. Cerintele ar fi: sa gaseasca aici forta de munca la un nivel de calificare similar cu cel din Germania.

Invatamantul profesional urmeaza a fi relansat. Va fi un model

functional si eficient?

Radu Merica: Pentru prima data in anii de cand sunt in Romania avem instrumentul legal ca mediul de afaceri sa propuna formarea profesionala. Pana acum, marile firme germane din Romania angajau oameni tineri cu sau fara studii pe care ii calificau la locul de munca in cateva luni apoi jumatate ramaneau, jumatate plecau. Dar cel mai important lucru este ca acesti tineri ieseau din sistemul de invatamant. Noul ordin are urmatorul avantaj: permite asimilarea unei meserii fara a iesi din sistemul de invatamant. Nu iti inchide drumul in viata. Sistemul este comparabil cu Germania. Acum mingea este in terenul firmelor care trebuie sa genereze locuri de munca de instruire, care trebuie sa vina cu programe de instruire care sa fie aprobate de Minister, cu specialisti pentru calificarea practica a tinerilor si care in final sa participe la examinarea si certificarea absolventilor acestei forme de invatamant.

Manifesta firmele germane un interes deosebit pentru participarea la

acest sistem?

Radu Merica: Interesul este foarte mare. Permanent au existat trei teme care ajungeau pe ordinea de zi a discutiilor politice la nivel inalt. Calificarea profesionala, coruptia si sistemul judiciar. In justitie si la lupta anticoruptie s-au facut progrese. Sistemul de calificare profesionala ramasese ultimul. Investitorii vedeau ca nu au viitor in aceasta tara. Ei, acum s-a rezolvat si problema asta. Este un semnal foarte pozitiv.

Participarea firmelor inseamna costuri. Sunt firmele dispuse sa le suporte?

Radu Merica: Categoric. Costurile acestea exista oricum. Doar ca astazi ele exista intr-un sistem dezorganizat in care fiecare isi face mica lui politica de scolarizare a fortei de munca. Foate putini oameni accepta in ziua de azi ca ei sa devina muncitori calificati. Exista o presiune a societatii, o presiune din familie ca trebuie sa studiezi cu doua facultati si un master. Faptul ca ai posibilitatea sa inveti o meserie care sa-ti asigure existenta, iar apoi daca esti bun si harnic sa studiezi mai departe este un mare avantaj. Astept o deschidere din partea tinerilor sa-si puna aceasta problema la modul foarte serios. Cariera lor e intarziata cu doar un an. Dar au o meserie care poate fi practicata oriunde in lume.

Ce rol joaca educatia la potentialul de dezvoltare economica a Romaniei?

Radu Merica: Pe termen scurt nu are un impact direct. Dar sa privim imaginea in ansamblu. In prezent, in Romania, 35% din populatie este ocupata in agricultura. Intr-o tara europeana ar fi poate maxim 10%. Avem un procent mare de populatie care este la limita saraciei si care nu poate genera valoare adaugata pe piata fortei de munca. Avem un somaj mare la o varsta

inaintata. Asta este o problema foarte serioasa. Trebuie sa ne asiguram ca generatiile tinere nu ajung in aceeasi situatie. E viitorul nostru. In Germania, langa fiecare sat exista o mica industrie, firme cu 5-7 angajati raspandite pe intreg teritoriul Germaniei. La noi exista la periferia oraselor ceva activitate industriala si de prestari servicii, insa in tara nu e decat agricultura. Cineva care vrea sa aiba un venit mai consistent trebuie sa se duca obligatoriu intr-un oras pentru ca nu are o meserie. Avem niste dezechilibre si niste migratii a fortei de munca ce se termina undeva in Spania si Italia. Calificarea profesionala da sansa

ca un investitor sa stie ca in zona respectiva are acces la personal calificat. Aici vad marele avantaj de viitor.

Care este relatia mediului de afaceri german cu statul roman?

Radu Merica: Nu vrem sa venim cu ideea ca dictam noi ca investitori germani ce trebuie facut. Dar putem propune idei despre cum s-au rezolvat anumite probleme in Germania in trecut. Mi-as dori sa fim mai mult consultati pe tema asta. Nu vrem noi sa impunem ceva, nu suntem stapanii inteligentei universale. Dar am avut sansa sa lucram in alte tari si sa acumulam o experienta. Au fost diverse initiative care la final s-au dovedit mai mult actiuni de PR pentru ca dadea bine sa faci poze cu investitorii germani. Concret am colaborat foarte bine cu Ministerul Educatiei in mandatul Funeriu. Am reusit sa aducem multe informatii din alte tari precum Germania sau Franta si s-a inchegat Ordinul de ministru care are un caracter

european. Pe baza lui se poate lucra.