Guvernul a decis, in sedinta speciala de joi, alocarea, din Fondul de rezerva, a sumei de 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a morfinei necesare in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. "Am alocat o suma care reprezinta consumul mediu lunar", a explicat Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. "Speram ca in 2-3 zile sa avem medicamentele in tara", a mai spus oficialul MS, precizand ca exista rezerve de analgezice injectabile si ca nimeni nu s-a asteptat la acest "hiatus" de pe piata aprovizionarii cu medicamente opioide cu actiune rapida.

Banii alocati pentru achizitionarea morfinei urmeaza sa fie recuperati din bugetul CNAS la prima rectificare bugetara, au mai precizat reprezentantii Executivului.

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Lucian Duta, declarase, miercuri, ca Mundipharma, compania care asigura analgezice opioide (morfina) in Romania, este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si a prezentei pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor, potrivit Mediafax.

"CNAS isi exprima regretul pentru dificultatile intampinate de unii pacienti in asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anuntat si larg dezbatut in mass-media a fost clarificat in intregime de reprezentanta pentru Romania a firmei producatoare, care afirma ca este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar care nu va afecta prezenta medicamentelor din portofoliu pe piata romaneasca", a spus presedintele CNAS.

Potrivit lui Duta, din scrisoarea pe care firma elvetiana a trimis-o la CNAS reiese ca in prezent exista comenzi si/sau importuri in derulare cu toti distribuitorii companiei, pentru toate produsele inregistrate si "in cantitati suficiente pentru a deservi necesarul de piata".

Intr-un comunicat al CNAS se sustine totodata ca Programul National de Oncologie are asigurata finantarea ritmica si continua pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de bolnavi sunt inregistrati in Registru in ianuarie.

Compania elvetiana anunta recent, intr-un comunicat, ca decizia restructurarii "s-a bazat pe inasprirea considerabila" a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a nivelului de taxare.