Peste 500 de persoane suspectate de obtinerea frauduloasa de certificate de handicap sunt in cercetarea Politiei Sibiu, iar doua dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infractiuni de luare si dare de mita, transmite Mediafax.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, Martin Bottesch, a anuntat, joi, in sedinta CJ, ca un numar de 207 persoane au fost in cercetare penala la Politie, iar dintre acestea au fost verificate 107, din care 86 au certificat obtinut fraudulos.

"Esantionul verificat a fost, in cea mai mare parte, luat din evidenta Politie. Persoane care deja se aflau in cercetare la Politie au fost verificate de catre Comisia Superioara. Din 207 persoane aflate in cercetare penala la Politie, au fost verificate 107, din care 86 nu au certificat obtinut in mod legal. Aceste cifre nu se extrapoleaza la intreaga populatie a persoanelor cu handicap, a fost o categorie speciala de persoane cu handicap care a fost verificata, acolo unde au existat suspiciuni sau chiar probe de frauda", a declarat Martin Bottesch.

El a precizat ca, dupa ce din verificarea primului esantion s-a dovedit ca exista probleme la acordarea certificatelor de persoana cu handicap, a mai fost creat un alt esantion, fiind verificate alte sute de persoane.

"A doua categoria verificata provine, in mare parte, tot din evidenta Politiei. E vorba de peste trei sute de persoane, dintre care s-a constatat ca 57 la suta nu au obtinut certificatul in mod legal", a adaugat Martin Bottesch.

Potrivit acestuia, este nevoie de o comisie a Consiliului Judetean Sibiu care sa verifice atat activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, cat si activitatea Serviciului de Evaluare Complexa din cadrul DGASPC Sibiu.

"E foarte clar ca trebuie facuta ordine in acest domeniu, care se poate face partial de catre Directia Generala, de noi, partial de Politie, iar partial de catre Comisia Superioara de la Ministerul Muncii", a spus Martin Bottesch.

Comisia desemnata va fi formata din consilieri judeteni si angajati ai Consiliului Judetean si va verifica activitatea institutiei din perioada 1 ianuarie 2010-30 septembrie 2011.

Astfel, este vorba despre aproximativ 500 de persoane care au fost verificate de Politia Sibiu.

De altfel, controalele facute in perioada august - septembrie 2011 de Comisia Superioara de Evaluare din Ministerul Muncii au fost determinate, in principal, de solicitarea Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu - Serviciul de Investigare a Fraudelor.

In aceste dosare au fost facute cercetari pentru "prezumtia savarsirii infractiunilor de dare/luare de mita, trafic de influenta si inselaciune".

Reprezentantii Politiei Judetene Sibiu au evitat sa ofere date concrete si sa precizeze numarul exact de persoane verificate.

"La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetari in curs de desfasurare pe aceasta tema. Deocamdata, pentru a nu perturba bunul mers al anchetelor nu se pot oferi date din aceste dosare", a declarat, joi, inspectorul Luciana Baltes.

Potrivit acesteia, Serviciul de Investigare a Fraudelor a trimis deja Parchetului Tribunalului Sibiu doua dosare pe aceasta tema, in care doua persoane din Sibiu sunt invinuite de fapte de coruptie.

Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalitati publice locale, au primit certificatul de incadrare in grad de handicap in mod fraudulos, Comisia Superioara de Evaluare estimand ca prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunta, miercuri, Ministerul Muncii.

Potrivit Mediafax, raportul Comisiei Superioare din cadrul Ministerului Muncii vorbeste despre "personalitati publice care au fost incadrate ca persoane cu handicap in mod fals, printre care fostul presedinte al CEPAH (Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap) Sibiu, medici cu inalta reputatie profesionala, consilieri ai Consiliului Judetean, fosti directori din cadrul Primariei Sibiu, fostul director general al Directiei Muncii, salariati ai DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) Sibiu, inclusiv cu functii de conducere in cadrul acesteia".

Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit in mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronsic si bronhopneumopatie cronica, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipata, potrivit Ministerului Muncii.