Recensamantul populatiei si al locuintelor, care se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, este cel mai complex realizat dupa 1989 in Romania si primul dupa intrarea in Uniunea Europeana, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014, a declarat marti presedintele Institutului National de Statistica. Posibilitatea persoanelor de a-si declara dubla cetatenie, apartenenta la o anumita etnie sau cult religios, dar si intrebarile pentru persoanele cu dizabilitati se numara printre noutatile introduse in Recensamantul populatiei si al locuintelor, potrivit presedintelui INS, Vergil Voineagu, citat de Mediafax.

  • Vezi in documentele atasate chestionarele la care va trebui sa raspunzi la Recensamantul 2011.

Presedintele INS a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la care a participat si ministrul de interne Traian Igas, ca Recensamantul populatiei si al locuintelor se va desfasura in perioada 20 - 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

"Date preliminare privind populatia stabila a Romaniei, numarul cladirilor, locuintelor si gospodariilor vor fi facute publice printr-un comunicat in ianuarie 2012. Datele preliminare ale recensamantului, cum ar fi numarul de persoane recenzate, numarul de persoane plecate din tara, structura populatiei pe sexe sau numarul de cetateni straini, vor fi prezentate in luna aprilie 2013, urmand ca datele finale sa fie date publicitatii in trimestrul IV al anului 2013", a declarat presedintele INS Vergil Voineagu.

"Daca ar fi sa emitem o ipoteza legata de acest recensamant aceasta ar fi reducerea populatiei. In mod constant, din 1990 incoace sporul populatiei Romaniei este unul negativ. De asemenea, cei plecati din tara pentru o perioada mai mare de 12 luni nu mai sunt socotiti ca facand parte din populatia tarii. In urma recensamantului vom afla cate persoane sunt apte de munca, cati someri exista, cati pensionari, care este nivelul de pregatire al poulatiei", a declarat presedintele INS Vergil Voineagu.

Presedintele INS a mai spus ca exista posibilitatea ca persoanele care lipsesc din tara in perioada 20 - 31 octombrie sa ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecarei localitati si al fiecarui sector.

"Romania se alatura astfel tarilor care realizeaza recensamantul national. Este un recensamant unic in Romania, primul care se desfasoara dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In urma recensamantului vom afla nu numai cati romani exista, recensamantul va informa asupra dinamicii populatiei si a viitorului. Elaborarea de strategii sau bugete nu pot fi facute fara datele unui recensamant", a spus, la randul sau, responsabilul pe probleme de securitate ONU in Romania, Francois Farah, prezent si el la conferinta de marti.