​​Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca il da in judecata pe actualul titular al postului, Daniel Funeriu, dupa ce acesta a spus ca propunerea acesteia, ce prevede ca absolventii care nu au luat Bacalaureatul sa se poate inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor, are ca scop obtinerea de bani din "fabrici de diploma", transmite Antena 3. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi "echivalat total" cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul, iar finantarea va fi de la stat.

Ecaterina Andronescu si Daniel FuneriuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca, prin propunerea legislativa depusa marti la Parlament, Ecaterina Andronescu "arata modul in care a condus ministerul: in functie de interesele fabricilor de diplome care aduceau bani partidului". Ministrul a avertizat ca "in acest an universitar ceea ce s-a intamplat la bacalaureat se va intampla si in universitati".

"Vedem acum de ce s-au opus cu disperare noii legi. Sprijinitorii acestor practici revoltatoare au plecat din minister odata cu Andronescu-PSD care au format o cardasie a mediocritatii cu rudele rectorilor din Parlament, care aduce atingere grava credibilitatii Parlamentului. Aceasta initiativa denota inconstienta, atinge grav credibilitatea Romaniei pe care am recladit-o prin Legea Educatiei Nationale, inclusiv prin clasificarea universitatilor de catre un organism international", a afirmat Funeriu (vezi declaratiile complete aici) .

La randul sau, premierul Emil Boc a spus tot vineri ca initiativa unor parlamentari PSD ca elevii sa intre la facultate fara promovarea examenului de bacalaureat reprezinta "o sfidare a normelor de bun simt" si este "degradant" pentru un partid sa faca o asemenea propunere. El a acuzat PSD ca astfel doreste ca Romania "sa se afunde in mocirla" creata de social-democrati atunci cand au fost la guvernare, doar de dragul unor voturi care ar putea veni din partea celor care nu au luat bacalaureatul.

HotNews.ro a scris ca unul dintre initiatorii proiectului de amendare a Legii Educatiei Nationale este Cristian Dumitrescu - presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, care este sotul Corinei Dumitrescu - rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Proiect de lege: Absolventii care nu au luat Bacalaureatul ar putea sa se inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor

Amintim ca social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean au depus marti, 27 septembrie, la Camera Deputatilor un proiect de lege prin care absolventii care nu au luat Bacalaureatul ar putea sa se inscrie la facultate si sa urmeze un an pregatitor. Mai exact, tinerii fara diploma de BAC, dar cu media de absolvire a liceului de cel putin 7, "au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor", sustinut financiar de stat "cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj" - se arata in proiectul de lege.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".

Prevederile proiectului de lege:

  • Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat.
  • Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.
  • Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.
  • Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS.

Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 - adica "Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat" - cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.