Initiativa unor parlamentari PSD ca elevii sa intre la facultate fara promovarea examenului de bacalaureat reprezinta "o sfidare a normelor de bun simt" si este "degradant" pentru un partid sa faca o asemenea propunere, a afirmat, vineri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

"Am vazut niste propuneri populiste de domeniul ridicolului la PSD. Dupa ce au lansat un program de guvernare care presupune majorarea deficitului cu 5 procente din PIB si ii intreb de unde vor aduce banii sa finanteze un asemenea deficit cu 5 procente in plus, am vazut o alta propunere populista in domeniul educatiei, de a se intra la facultate fara bacalaureat, ce inseamna o sfidare a normelor de bun simt si de ceea ce inseamna performanta si competenta in Romania", a declarat primul ministru, la Constanta.

El a acuzat PSD ca astfel doreste ca Romania "sa se afunde in mocirla" creata de social-democrati atunci cand au fost la guvernare, doar de dragul unor voturi care ar putea veni din partea celor care nu au luat bacalaureatul.

"Am incercat prin noua lege a educatiei nationale sa putem clasifica universitatile si programele de studiu, sa conteze in Romania cand ai terminat o facultate, PSD doreste compromiterea oricarui model de performanta in Romania si sa se afundam in continuare in mocirla pe care au creat-o in anii in care au fost la guvernare. Asta ar inseamna ca unui cetatean sa-i pui un bisturiu in mana si sa-l inviti sa opereze pe cord, pe creier, si sa-i spunem ca vedem apoi daca obtine diploma de medic sau nu. E inadmisibil la ce nivel a ajuns populismul in Romania doar de dragul de a obtine niste voturi iluzorii de la cei care nu au luat bacalaureatul. Este jenant si degradant pentru un partid sa faca asemenea propuneri", a mai spus Emil Boc.

Mai multi parlamentari PSD au propus ca in anumite conditii, unii dintre elevii care au picat bacalaureatul sa poata intra la facultate intr-un an pregatitor, iar anul viitor daca vor lua acel examen sa treaca in anul doi de facultate. Potrivit Gandul, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus, miercuri, in Parlament o initiativa privind posibilitatea inscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat exmaneul de bacalaureat. Proiectul acorda dreptul tuturor absolventilor care nu au obtinut nota de trecere la toate probele, dar au inregistrat o medie de minimum 7, sa se poata inscrie inca din aceasta toamna in universitatea la care doresc, astfel incat pana la examenul de anul viitor sa beneficieze de un an pregatitor.