​După ce starea de alertă nu a mai fost prelungită începând cu data de 8 martie, utilizarea testelor de salivă va fi cel mai probabil una „limitată”, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Test de salivaFoto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia Images

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase pentru HotNews.ro că Ministerul Sănătății este „cel mai îndreptățit să se pronunțe” în această privință.

Întrebat de reporterul Hotnews.ro în conferință de presă dacă va mai recomanda testele de salivă în contextul în care starea de alertă nu s-a mai prelungit, Alexandru Rafila a răspuns:

„Ministerul Sănătății este cel mai îndreptățit să își spună opinia, însă Ministerul Sănătății nu a fost participant nici la organizarea campaniei de testare, nici la achiziție, nici la distribuția acestor teste. Cred că fiecare minister trebuie să aibă responsabilitatea activităților pe care le desfăsoară.

În mod evident, se poate continua cu această evaluare a copiilor. Dacă mai au teste, sa le utilizeze, nu este niciun fel de problemă. Dar vă dați seama că in contextul în care s-a luat decizia de a nu se mai prelungi starea de alertă și utilizarea acestor teste de scoli, care au o sensibilitate destul de scăzută, probabil este destul de limitată”.

La rândul său, Cîmpeanu a precizat pentru HotNews.ro că atâta vreme cât Ministerul Sanatatii nu solicită acest lucru, „Ministerul Educatiei nu are niciun fundament pentru a solicita continuarea achiziției” testelor de salivă.

Ce înseamnă ridicarea stării de alertă pentru școli

Starea de alertă pe teritoriul României - instituită în 18 mai 2020 - ​​nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, aceasta fiind ultima zi în care sunt valabile restricțiile stabilite prin hotărâre de guvern. Ministerul Sănătății ar trebui să prezinte eventuale recomandări sau măsuri care să se aplice începând cu 9 martie.

Ce înseamnă asta pentru școli?

  • "Ridicarea stării de alertă înseamnă, în educație, revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 și întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011.
  • Adică se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat luni seară pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Concret, nu vor mai fi posibile predarea și examinarea online, iar masca nu va mai fi obligatorie.

  • Însă, în calitate de ministru al Educatiei, recomand purtarea măștii de protectie în spatii închise (în școli, grădinițe și universități), chiar dacă nu va exista obligativitatea pentru masca de protecție.
  • Recomand, de asemenea, respectarea riguroasă a regulilor de igienă", a explicat Cîmpeanu.

Citește și:

Încetarea stării de alertă: Elevii cer ca restricțiile în școli să fie ridicate treptat / Învățământul online ar trebui în continuare dezvoltat