Fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, urmarit international dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru act sexual cu un minor, a fost achitat, miercuri, de catre Tribunalul Cluj, in dosarul de trafic de persoane instrumentat de DIICOT si trimis in judecata in 2007, decizia nefiind insa definitiva. Potrivit solutiei judecatorilor Tribunalului Cluj, publicata pe site-ul instantei, in dosarul de trafic de persoane instrumentat de DIICOT Gregorian Bivolaru a fost achitat de patru infractiuni, iar pentru alte sase infractiuni de care era acuzat instanta a dispus incetarea procesului penal, pe motiv ca faptele s-au prescris, anunta Mediafax.

"Dispune achitarea inculpatului Bivolaru Gregorian de sub invinuirea comiterii infractiunilor de constituire a unei organizatii cu caracter fascist (...) avand in vedere ca fapta nu era prevazuta de legea penala, de promovare a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, avand in vedere ca fapta nu era prevazuta de legea penala (...). Dispune achitarea inculpatului Bivolaru Gregorian de sub invinuirea comiterii infractiunii de trecere ilegala a frontierei unui stat strain, avand in vedere ca art.1 al.1 din O.U.G. 112/2001, care sanctiona fapta de trecere ilegala a frontierei unui stat strain, a fost abrogat. (...) Dispune achitarea inculpatului Bivolaru Gregorian de sub invinuirea comiterii infractiunii de trafic de persoane", se arata in solutia judecatorului.

Potrivit documentului citat, faptele pentru care judecatorul a dispus incetarea procesului penal pe motiv ca s-au prescris sunt initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, instigare la discriminare, promovare a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, trecere ilegala a frontierei de stat, instigare la ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

In sentinta se arata ca instanta a constatat ca probele din dosar obtinute prin interceptarile telefonice sunt nelegale.

"Constata nelegalitatea probelor obtinute prin interceptarile telefonice si inregistrarile audio si dispune excluderea mijloacelor de proba constand in procesele-verbale de consemnare a convorbirilor inculpatului Bivolaru Gregorian, proceselor-verbale de perchezitie intocmite cu ocazia perchezitiilor efectuate in datele de 18 martie 2004, 19 martie 2004, 21 martie 2004, 22 martie 2004 si 23 martie 2004 si dispune excluderea din probatoriu a tuturor faptelor constatate si obiectelor ridicate si consemnate in procesele-verbale de perchezitie nelegale", se mai mentioneaza in document.

Instanta a constatat ca si rapoartele tehnico-stiintifice intocmite de Asociatia Psihologilor din Romania si de psihologii Luminita Petrescu si Tudorel Butoi sunt nelegale.

Instanta a dispus si ridicarea sechestrului asigurator pus pe doua imobile din Bucuresti apartinandu-i lui Gregorian Bivolaru, precum si restituirea tuturor bunurilor ridicate in urma perchezitiei domiciliare din 18 martie 2014.

De asemenea, instanta i-a achitat si pe ceilalti 20 de inculpati din dosarul de trafic de persoane, unul dintre cei 20 decedand insa pe parcursul procesului penal.

Decizia Tribunalului Cluj nu este definitiva si poate fi atacata in termen de zece zile de la comunicare.

Gregorian Bivolaru si 20 de membri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au fost trimisi in judecata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism in 15 iunie 2007, iar procesul a inceput la Tribunalul Bucuresti. Ulterior, cauza a fost stramutata la Tribunalul Cluj, dosarul aflandu-se pe rolul acestei instante inca din 2009.

Gregorian Bivolaru si cei 20 de membri MISA au fost acuzati de trafic de persoane, initiere, constituire sau aderare la un grup infractional, infractiuni la Legea dreptului de autor prin "practicarea" videochat-urilor, ultraj contra bunurilor moravuri in spectacolele gruparii si exprimare de mesaje antisemite.

Activitatea MISA a fost verificata atunci in cadrul unei operatiuni intitulate "Christ", iar probele stranse in ancheta au permis formularea de acuzatii la adresa mai multor persoane, pentru diferite infractiuni.