MedLive.ro a intrat in laboratorul MedLife si urmareste, pas cu pas, drumul probelor de analiza, de la recoltare pana la rezultatele finale. In episodul V, dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife, ne-a povestit despre analizele de biochimie si imunologie si ce inseamna, pe scurt, creatinina, sideremie, glicemie, transaminaze, TSH, antigen HBs sau anticorpi HCV.

Analize de biochimie si imunologieFoto: MedLive.ro

Citeste tot articolul, vezi video si comenteaza pe MedLive.ro.

In cadrul laboratorului MedLife, departamentele de biochimie si imunologie sunt conectate, explica dr. Claudia Nica. Codul de bare al probei este scanat si este inregistrat deopotriva pentru analiza de biochimie si cea de imunologie. Prima data, eprubeta se duce in modulul de biochimie. Sunt lucrate toate probele din aceasta sfera, apoi eprubeta merge mai departe, in modulul de imunologie.

Odata ce a finalizat acest traseu, analiza poate fi vizualizata pe modulul analizorului si in baza de date a laboratorului. Ca si la hematologie, rezultatele analizelor se tiparesc pentru a fi vizualizate de catre responsabilul de analize, care poate stabili daca este nevoie sa repete o determinare. Exista, de exemplu, valori determinate in analiza foarte mari, la care este necesara o dilutie, asa ca responsabilul trebuie sa stie imediat daca scoate sau nu proba din aparat.

Video: Bety Blagu

In imagini, puteti urmari traseul unei probe analizate dupa cum urmeaza:

- Pentru biochimie:

  • sideremie - ajuta, aici in corelatie cu o hemograma, la un deficit de fier si o eventuala anemie;
  • transaminaze - indica un tablou hepatic;
  • glicemie - foarte utila in depistarea cazurilor de diabet;
  • creatinina - indica functia renala.

- Pentru imunologie:

  • TSH - un hormon care ne indica functia tiroidiana;
  • antigen HBs - pentru diagnosticul de hepatita B;
  • anticorpi anti HCV - pentru diagnosticul de hepatita C.

Orice rezultat reactiv de hepatita B sau C trebuie confirmat prima data printr-o alta metoda, si apoi prin metoda Western-blot, la institutul de boli infectioase din oras - o confirmare obligatorie.

Episodul I. Probe de sange si exsudat faringian (VIDEO)

Episodul II. Drumul probelor in laborator

Episodul III. Prelucrarea analizelor hematologice

Episodul IV. Drumul exsudatului faringian in departamentul de bacteriologie