Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declansat o campanie masiva de evacuare a taberelor de tigani din capitala Italiei. Prima actiune a vizat in special tiganii romani din tabara Casilino 700, in sud-estul capitalei. Campania edilului a atras numeroase proteste, in special din partea unor asociatii de voluntariat, dar si din partea profesorilor care ii apreciaza pe elevii romi care frecventeaza scolile cartierului.

Situatia a devenit tensionata, odata cu interventia organizatiei Amnesty International, care l-a criticat in mod public pe Alemanno. Primarul Romei e acuzat de incalcarea normelor internationale in materie de drepturile omului. Alemanno a replicat, solicitand ca Amnesty sa-i ceara scuze pentru difuzarea unor neadevaruri.

Tiganii evacuati

Operatiunea de evacuare a taberei Casilino 700 a inceput la mijlocul saptamanii trecute, pe data de 11 noiembrie. Fortele de ordine impreuna cu functionarii primariei, pompierii, Garda forestiera si personal veterinar au actionat la primele ore ale diminetii, luandu-i prin surprindere pe cei aproape o suta de locuitorii ai taberei improvizate. “Au fost controlate 80 de baraci, iar 20 de persoane au fost duse la politie spre a fi identificate. Am gasit mai multe masini abandonate, precum si 6 caini. Vom incepe actiunile de curatire a zonei, care vor dura circa 20 de zile, avand in vedere starea deplorabila a terenului, plin cu deseuri si resturi menajere”, se arata intr-un comunicat. Primaria a declarat ca le-a propus familiilor cu copii mici sa fie cazate intr-o structura de prima necesitate, dar oferta a fost refuzata.

“Deportare in masa”

Interventia politiei a fost contestata vehement de membrii mai multor asociatii de voluntariat prezente la evacuare, care au cerut sa fie chemati mediatori culturali pe post de interpreti in limba romana. “Suntem siguri ca tiganii au fost pusi sa semneze declaratii pe care nici macar nu le-au inteles. Este vorba de o adevarata deportare in masa, am vazut ca au fost urcati in microbuze si copiii mici, care merg la scoala aici”, au sustinut activistii prezenti la operatiune. La protest s-au alaturat si cateva invatatoare de la scoala Iqbal Masih, din cartier, frecventata si de 20 de copii tigani proveniti din tabara Casilino.

“Elevi curati si silitori”

“Dintre toti elevii romi pe care ii avem la scoala - peste 60, de diferite proveniente - copiii romi de nationalitate romana sunt de departe cei mai atenti in legatura cu scolarizarea, la fel ca familiile lor. Sunt toti curati, ingrijiti si nu lipsesc de la cursuri. Parintii lor fac eforturi mari sa-i trimita la scoala. Nu fura, ci traiesc din reciclarea materialelor. Sunt ca si migrantii nostri, care veneau acum 50 de ani din sudul Italiei si traiau in baraci, cu speranta unei vieti mai bune”, a declarat presei Simonetta Salacone, directoarea scolii.

Interventia Amnesty International

Imediat dupa ce stirea evacuarii a fost data publicitatii printr-un comunicat detaliat al primariei, a intervenit si Amnesty International, cu o critica dura la adresa primarului Romei. Conform legislatiei internationale, invocate de Amnesty, autoritatile ar fi trebuit sa-i avertizeze pe locuitorii taberei de iminenta evacuare si sa le ofere un alt loc de sedere.

Primarul Romei a declarat ca informatiile detinute de organizatia internatioanala nu sunt corecte si a pretins scuze din partea Christinei Weise, presedinta Amnesty Italia, propunand in final o colaborare intre primarie si ONG. “Tabara de la Casilino era abuziva si ilegala, conditiile igienico-sanitare erau sub orice critica”, a declarat Alemanno presei din peninsula.

Dar conflictul este departe de a fi dezamorsat. “Amnesty International detine surse de informare serioase de peste 50 de ani. Am vizitat tabara de la Casilino in luna septembrie, impreuna cu reprezentanti ai primariei, stim despre ce este vorba. Insusi primarul a afirmat, in discutia avuta, ca nu cunoastea normele internationale care prevad avertizarea populatiei in caz de evacuare, in asa fel incat cei interesati sa poate depune recurs legal”, a replicat organizatia, confirmand sustinerea tiganilor romani.

Calarasi si Braila in top

Am cerut informatii de la primaria Romei in legatura cu soarta tiganilor romani evacuati din tabara Casilino. “Initial, ospitalitatea oferita de primarie nu a fost primita. Dar, ulterior, 68 de persoane au acceptat sa fie gazduite in structura unei Confraternitati, unde si-au declarat identitatea si locul de proveninta. Marea majoritate sunt din Calarasi, 8 persoane din Braila si o fetita de cateva luni, nascuta la Roma. In legatura cu o eventuala repatriere, organul care va decide este Chestura” - au precizat pentru HotNews.ro surse de la Biroul de presa al Primariei Romei.

Despagubiri

Intre timp, Amnesty a decis sa ceara despagubiri materiale pentru tiganii romani evacuati fara preaviz: “Ei nu au fost instiintati din timp de evacuarea fortata, si pana acum primaria a asigurat o cazare provizorie doar pentru mame si copii. Din acest motiv, apelul nostru mondial ramane valabil. Cerem sa fie asigurata o cazare decenta tuturor locuitorilor taberei. De asemenea, solicitam ca acei care au dreptul sa primeasca despagubiri pentru bunurile pierdute sau distruse in timpul evacuarii. Cererea noastra se bazeaza pe tratate internationale in materie de drepturile omului, semnate si de catre Italia, deci trebuie respectate”.

Gianni Alemanno a afirmat insa ca va continua, impreuna cu prefectul Romei, operatiunile de evacuare a celorlalte tabere prezente pe teritoriul capitalei, pentru a respecta una din promisiunile sale electorale: “Mergem inainte cu mari dificultati, pentru a respecta angajamentele luate”, a afirmat edilul Romei.