Un tribunal din Tel Aviv a hotarat ca mai multe manuscrise apartinandu-i scriitorului ceh Franz Kafka, aflate in seifuri din Israel si Elvetia, pot fi publicate, dupa ce acestea au fost ascunse timp de 40 de ani si au stat in centrul unei dispute asupra proprietatii, transmite cotidianul The Independent.

Decizia tribunalului, care nu se refera si la documente private, vine la cateva zile dupa ce Curtea Suprema a Israelului a dat ordin ca seifurile unde manuscrisele se afla sa fie deschise, premitand accesul temporar avocatilor si expertilor.

Se crede ca lucrarile, care includ corespondenta dintre Kafka si bunul sau prieten Max Brod, ar putea include un manuscris care a stat la baza celebrelor scrieri Procesul si Metamorfoza.

Lucrarile lui Kafka sunt subiectul unei dispute din ultimii doi ani, intre familia Hoffe si Biblioteca Nationala Israeliana.

Cu putin timp inainte de moartea sa, cand era un scriitor putin cunoscut, Kafka a lasat documentele pe care nu le publicase prietenului sau Max Brod, insistand ca acestea sa fie distruse fara a fi citite.

Brod insa nu i-a respectat dorinta si a publicat lucrarile care l-au facut celebru.

In timp ce Hitler se pregatea sa intre in Cehoslovacia in 1938, Brod a fugit in Israel si a luat cu sine mare parte din documente, intr-o valiza. Dupa moartea sa in 1968, documentele au ajuns la secretara si presupusa iubita a acestuia, Ester Hoffe.

Ulterior, fiicele acesteia au pretins ca sunt proprietarele de drept in urma mostenirii si au declarat ca vor sa le vanda Arhivei Literare Germane din Marbach, ceea ce a deranjat Israelul, care vede lucrarile drept parte a patrimoniului national.