"Politist, Adjectiv" ne insala asteptarile. Nu este nici un film obisnuit de genul crima, nici o drama politista. Este, mai degraba, un exercitiu intelectual subversiv, o gluma filosofica ambalata in procedurile politiei care examineaza nu doar locul crimei, dar si puterea limbajului, folosirea si abuzul cuvintelor. Sunt cuvintele cu care prestigioasa publicatie de peste Ocean "Los Angeles Times" incepe cronica lungmetrajului "Politist, adjectiv", in regia lui Corneliu Porumboiu.

"Politist, Adjectiv" este cea mai recenta productie de tip New Wave din Romania, cel mai nou film care vine dintr-o tara a fostului bloc comunist. Ca multe dintre filmele precedente, "Politist, Adjectiv" ne cufunda in cotidianul vietii romanesti, aici fiind vorba despre un detectiv de politie tanar, pe nume Cristi (Dragos Bucur), care se confrunta cu o criza de incredere in ceea ce priveste profesia pe care a ales-o.

Daca ar fi fost o poveste politista obisnuita, intrebarea "cine este vinovatul" ar fi jucat un rol important. Dar asa cum a fost construit, intrebarea dispare rapid intr-o serie de conversatii care se concentreaza asupra definitiilor din dictionar ale unor cuvinte precum "constiinta" si "politie".

"Politist, Adjectiv" s-ar putea sa nu fie filmul la care te astepti, dar este unul care iti va ramane in gand, incheie Los Angeles Times.

Pelicula relateaza povestea unui politist dintr-un oras de provincie. Acesta este obligat sa investigheze un caz minor, al carui protagonist este un licean. Pe parcursul investigatiei, politistul isi da seama ca nu mai crede in meseria sa.

Comedia a fost realizata la inceputul anului 2009, la Vaslui, orasul natal al lui Corneliu Porumboiu. De altfel, tot la Vaslui regizorul a filmat si pelicula sa de debut, "A fost sau n-a fost?", pentru care a primit Camera d'Or la Cannes, in 2006.

Produs de Periscop Pictures, Racova si raza Studio, filmul "Politist, Adjectiv" a beneficiat de sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei din Romania (1,488 de milioane de lei), dar si de sustinerea HBO Romania.

"Politist, adjectiv" a putut fi vazut in premiera in Romania la Festivalul International de Film Transilvania, care a avut loc intre 30 mai si 7 iunie.