Zeci de fani ai celebrului scriitor japonez Haruki Murakami s-au aliniat în cursul nopţii de miercuri spre joi în faţa unei librării din Tokyo pentru a obţine un exemplar din noua sa carte, publicată după o pauză de şase ani, transmit AFP și Agerpres.

Japonezii au asteptat inca din timpul noptii sa cumere ultimul roman al lui MurakamiFoto: Philip Fong / AFP / Profimedia Images

Numeroase exemplare din „The City and Its Uncertain Walls”, carte anunțată abia în luna februarie și disponibilă momentan doar în limba japoneză - cu toate că titlul este scris şi în engleză pe copertă - au fost stivuite pe mese la intrarea în magazinul situat în cartierul Shinjuku.

„Vreau s-o citesc când ajung acasă. Oricât de mult mi-ar plăcea să savurez fiecare propoziţie, probabil o s-o devorez dintr-o singură sesiune de citit”, a declarat pentru AFP Shunsuke Mitsumoto, în vârstă de 39 de ani, care s-a numărat printre primii fani care au cumpărat o copie imediat după deschiderea librăriei.

„Sunt încântat de perspectiva ca această carte să ne ducă într-o altă lume nouă”, a adăugat Mitsumoto, membru al unui grup de lectură dedicat operelor lui Murakami.

Precedentul roman al lui Haruki Murakami, „Uciderea comandorului”, a fost lansat în 2017, în Japonia.

Haruki Murakami și-a scris ultimul roman în izolare

Autorul în vârstă de 74 de ani a dezvăluit înainte de lansarea noii sale cărţi, prin intermediul editurii Shinchosha, că a scris-o în timpul pandemiei, în autoizolare.

El şi-a descris procesul de scriere într-o manieră enigmatică, explicând că era ca „un 'cititor de vise” citind un „vis vechi' într-o bibliotecă”.

Haruki Murakami este considerat în mod constant un favorit la câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură.

Scriitorul seduce „o gamă largă” de cititori, a declarat joi pentru AFP Chikako Muramatsu, în vârstă de 28 de ani, care a venit să cumpere cartea. „Mulţi fani sunt din generaţia părinţilor mei, dar sunt şi mari fani ai lui Haruki din generaţia mea”, a spus ea.

Tradusă în cincizeci de limbi, opera scriitorului se întinde pe patru decenii şi include o duzină de romane, precum şi nuvele şi eseuri.

Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără „Cronica păsării-arc” (1994), „Kafka pe malul mării” (2002) şi „1Q84” (2009). Nuvela sa „Drive my car” a fost adaptată pentru cinema, pelicula câştigând premiul Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2022.