Celebrul autor japonez Haruki Murakami va publica pe 13 aprilie în Japonia un nou roman, primul după şase ani, a anunţat miercuri editura Shinchosha, fără a dezvălui titlul sau subiectul, anunță AFP și News.ro.

Haruki MurakamiFoto: Eugene Hoshiko / Associated Press / Profimedia Images

La solicitarea AFP, Shinchosha nu a fost în măsură să spună când vor apărea versiunile traduse ale romanului. Editura a precizat doar că manuscrisul japonez are 1.200 de pagini, fără a specifica numărul de pagini pe care îl va avea cartea tipărită.

În vârstă de 74 de ani, Haruki Murakami este în mod regulat considerat favorit pentru a primi Premiul Nobel pentur Literatură de mai mulţi ani.

Tradusă în 50 de limbi, opera sa care este atât fantastică, absurdă, cât şi realistă, se întinde pe patru decenii şi include zece romane, dar şi nuvele şi eseuri. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără „Cronicile păsării arc” (1994), „Kafka pe malul mării” (2002) sau „1Q84” (2009).

O povestire a lui Murakami a fost prezentă la Premiile Oscar anul trecut

Povestirea sa „Drive my car” a fost adaptată pentru marele ecran şi filmul a câştigat premiul Oscar pentru „cel mai bun film străin” în 2022.

Cel mai recent roman al său, „Uciderea Comandorului”, a fost lansat în 2017 în Japonia. Deşi lucrările sale sunt extrem de populare atât în ​​ţara natală, cât şi în străinătate, Haruki Murakami fuge de faimă şi apare doar foarte rar în public.

În afară de o emisiune de radio obişnuită în Japonia, la care este DJ, el vorbeşte puţin despre problemele lumii în afara cărţilor sale, „pentru că necesită o gândire atentă şi alegerea cuvintelor”, potrivit lui.

O bibliotecă dedicată scriitorului, ce adună manuscrisele sale şi discografia, a fost inaugurată în 2021 în campusul Universităţii Waseda din Tokyo.