Cotidianul spaniol El Mundo publică o listă cu favoriții din acest an ai caselor de pariuri la Premiul Nobel pentru Literatură, în care Mircea Cărtărescu se află pe primul loc.

Mircea CărtărescuFoto: Hotnews

Pe următoarele două locuri se află scriitorul japonez Haruki Murakami și scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia.

Printre cei 10 favoriti sunt patru femei și nouă romancieri. Anul trecut, o poetă americană, Louise Glück, a primit premiul.

1. MIRCEA CARTARESCU

România, 1956. Romancier și poet. Cărțile sale narative sunt variații ale unei cronici expresioniste, obsesive și extrem de poetice ale perioadei kafkiene a totalitarismului socialist din țara sa.

O carte: „Solenoid”

2. Haruki Murakami

Japonia, 1949, Romancier. A amestecat cheile sentimentalității și culturii pop cu literatura japoneză: jazz, Beatles, ușurință, lipsă de dragoste ...

O carte: „Tokyo blues”.

3. Ludmila Ulițkaia

Rusia, 1943. Romancier. Înainte de a fi romancier, a fost scenarist de film. Textele sale sunt provocări ale Rusiei post-sovietice, încărcate de psihologie, în stilul clasicilor din țara sa.

O carte: „Sonietchka”

4. Anne Carson

Canada, 1950. Poet, narator și eseist. Din activitatea sa academică, a preluat tradiția mitologiei clasice și a adaptat-o ​​lumii contemporane.

O carte: „Autobiografia lui Roșu”

5. Ngugi WA Thiong'O

Kenya, 1938. Romancier și eseist. El este marele cronicar al emancipării politice a Africii. Și-a început cariera scriind în engleză, dar a abandonat-o pentru limba sa maternă, Gykuyu

O carte: „Un bob de grâu”

Premiul Nobel pentru Literatură 2021 se va anunța joi, 7 octombrie, de la ora 14.00.