​Fotograful Serban Mestecaneanu, alaturi de sotia sa Delia, calatoresc o luna prin China. Din supramodernul Shanghai, pana in satele din provinciile sud-vestice, ei tin un jurnal de calatorie in timp real: fotografii si povesti din cea mai mare si mai misterioasa tara din lume. Astazi au vazut cum se transforma cormoranii in undite si cum se face rafting pe raul Yulong. Cu trecerea zilelor, Mestecanenii au inceput sa-i admire si sa-i invidieze pe chinezi.

Rafting pe plute de bambus in ChinaFoto: Serban Mestecaneanu

Am observat ca daca vreun loc are cat de putin potential turistic, chinezii nu prididesc sa profite in orice fel de pe urma lui si sa-l prezinte in toate ghidurile si ofertele turistice. Recunosc ca ii admir si invidiez, pentru ca noi romanii, desi avem multe zone frumoase, nu suntem in stare sa le amenajam si sa le integram intr-un circuit turistic la fel de atractiv. De exemplu, unul din muntii din zona e perforat de un cerc mai mult sau mai putin perfect. Imediat, i s-a spus muntelui Moon Hill si s-a pus o taxa la poalele lui pentru cine vrea sa-l escaladeze ca sa vada gaura mai bine. Noi n-am fost atrasi de perspectiva si ne-am multumit sa-l privim de la distanta, dar pe altii i-a convins. Sau alt exemplu, raftingul. Am gasit o terasa in imprejurimi, pe marginea raului Yulong, unde ne-am relaxat pentru o vreme si de unde am putut observa cat de dezvoltata este aceasta afacere. Sunt mai multe puncte de-a lungul raului de unde te poti urca pe pluta, iar cat timp am stat noi la terasa nu cred ca a fost vreun moment in care sa nu vedem macar o pluta, daca nu chiar 5 in acelasi timp trecand pe rau in jos, sau sa nu auzim huruitul masinilor ce carau plutele inapoi in aval.

Sau muntii. S-au gandit probabil ca sunt prea spectaculosi ca sa-i lase sa fie admirati doar ziua, asa ca i-au luminat aproape pe toti din zona orasului si mai mult, au creat un spectacol de lumini in jurul lor, cu o intreaga coregrafie si cu preturi pe masura, biletele incepand de la 120 lei si mergand pana la 340 lei. N-am mers sa-l vedem, de teama sa nu fim dezamagiti la fel ca de pescuitul cu cormorani, desi ei efectiv ne-au placut, erau frumosi si foarte bine dresati.