Deloc surprinzator, PSD a reusit din nou sa acapareze intregul camp media in aceasta vara. Nu este prima data cand disputele intre Adrian Nastase si Ion Iliescu tin prima pagina a tuturor ziarelor si fac prima stire a jurnalelor TV.

Electoratul recepteaza mesaje de la Adrian Nastase in dubla ipostaza, de premier si de presedinte al partidului de guvernamant, si de la Ion Iliescu, sef al statului, continutul acestora fiind intentia de schimbare a PSD, de deschidere a partidului catre nevoile romanilor.

Duetului i se alatura analistii si ziaristii, unii dintre ei atragand atentia ca framantarile din partidul de guvernamant, reale, sunt amplificate intentionat pentru a-si adjudeca intreaga atentie a votantilor, indiferent unde s-ar afla. PSD mizeaza tocmai pe imposibilitatea acestui grup de a ignora evenimentele si astfel, fara sa vrem, functionam ca niste cutii de rezonanta pentru PSD.

Poate numai in varf de munte, intr-un cort, poti fi ferit de avalansa de informatii PSD transmise pe toate canalele posibile si duse mai departe de comentariile noastre cu familia, prietenii, cunoscutii, colegii. Alianta, principalul opozant al partidului de guvernamant, se afla in pozitia de spectator si nu reuseste prin miscari spectaculoase sa retina atentia.

Firesc, dupa succesul in alegerile locale, evolutiile din interiorul PD si PNL ar fi fost urmate de comentarii, analize, prognoze, dar Alianta nu a reusit sa ramana in lumina reflectoarelor decat doua saptamani.

O analiza a stirilor despre PSD ar arata ca de data aceasta nu mai este vorba despre coruptie sau despre esecuri in procesul de integrare, ci despre seismul provocat intr-un partid de alegeri. Fraza premierului „am inteles avertismentul electoratului“ este repetata la fiecare discutie sau declaratie pe tema PSD.

Nebuloasa care invaluie adevaratele interese de putere ale combatantilor, clanuri din PSD, construite pe baza unor relatii de afaceri, este in favoarea PSD. Fara busola, electoratul poate intelege doar ca in partidul de guvernamant, care a facut greseli in ultimii patru ani, se produce o schimbare.

Acesta este si motivul pentru care, dupa o serie de decizii nestatutare, liderii PSD marginalizati nu au iesit in public sa acuze manevrele premierului. Adevarata lupta si motivatiile ei reale - pierderea puterii politico-economice - se consuma in spatele scenei, pentru ca nimeni nu are deocamdata interesul sa iasa la lumina.

Indiferent cine va castiga sau va pierde, are nevoie de imaginea ca in PSD se limpezesc apele. Numai oamenii din interior stiu ca se da o lupta pentru teritorii si tot ei stiu care este configuratia fortelor antrenate. Nu intamplator, cei care cunosc retelele construite pe bani si trafic de influenta de Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc, folosesc termenul generic tabere.

Cuvantul nu inseamna nimic pentru receptorii de mesaje, in speta electoratul, caruia, daca i s-ar traduce intregul razboi in cifre, si-ar schimba perceptia asupra „transformarii profunde“ prin care trece PSD.