Tarifele pachetelor de servicii pe litoral inregistreaza, din aceste zile si pana spre mijlocul lunii august, cele mai ridicate nivele fata de perioada de inceput de sezon. Aceasta dupa ce toate hotelurile au procedat deja, sau urmeaza in una-doua zile, la ultima majorare de tarife, care au ajuns acum cu peste 80% mai mari ca in luna mai.

"Desi temperaturile nu au fost prea favorabile in acest sezon, iar apa marii nu are decat 15 grade, hotelierii au crescut tarifele cu pana la 80% fata de lunile mai-iunie."

Minimum 3 milioane de lei pe zi, la patru stele

Prima scumpire, de 15-20 % fata de finele lui mai, a avut loc in jurul datei de 15 iunie a.c., fiind urmata de majorari succesive odata cu trecerea timpului, astfel incat, in perioada de varf de sezon, tarifele au ajuns sa fie , in unele cazuri, duble fata de cele practicate la inceputul sezonului.

In tari vestite pentru serviciile turistice oferite, in varf de sezon, tarifele cresc, in medie, cu maximum 20% . Un pachet de servicii la un hotel de trei stele din Mamaia - statiunea preferata a turistilor - care consta in sapte nopti de cazare plus micul dejun a costat, pana pe 16 iunie, intre 3,9 si 4,2 milioane de lei.

Aceleasi servicii costa acum minimum sase milioane de lei, fiind de remarcat ca sunt foarte putine hoteluri care nu conditioneaza cazarea de cumpararea de bonuri valorice. In acest ultim caz, un pachet de servcii costa pe putin 8,5 milioane de lei, de persoana. In varianta cazare plus trei mese, la trei stele, pretul minim nu coboara sub 9,5 milioane de lei, pana pe 15 august.

Un pachet de servicii de sapte zile (sase nopti cazare, mic dejun inclus) la trei stele in Eforie Nord va va costa 6-6,5 milioane de lei. Pentru cazare si mic dejun la categoria doua stele, in aceeasi statiune, veti fi nevoiti sa scoateti din buzunare o suma cuprinsa intre 4,5 si 5,3 milioane de lei. In Eforie Nord, la hotelurile de doua stele, bonurile valorice ajung si la 400.

000 lei pentru o zi. La categoria cinci stele, o camera dubla costa pe noapte echivalentul a 160 euro.

In Turcia si Grecia, scumpiri de 10-20%

Pentru destinatiile externe, ofertele nu cunosc aceeasi crestere spectaculoasa, cele mai mari majorari in perioada de varf fiind de maximum 25%, fata de perioada de inceput a sezonului. Astfel, pentru insula greceasca Creta, un pachet de servicii costa in iunie intre 390 si 400 euro pentru o vacanta de opt zile( sapte nopti).

In aceasta luna, acelasi pachet costa intre 435 si 445 euro, pentru ca in august pretul sa sara la 450 euro. Tariful cuprinde transportul cu avionul, transfer pana la aeroport, cazare sapte nopti la categoria trei stele, demipensiune.

In statiunea turceasca Kusadasi, la categoria trei stele, un pachet de servicii care include 10 nopti de cazare, demipensiune si transport cu autocarul costa acum 300-310 euro, fata de 250-270 euro luna trecuta. La categoria patru stele, zece nopti de cazare, all inclusive, transport cu avionul, costa acum intre 340 si 370 euro, pentru ca in august sa creasca spre 430-440 euro.

In Egipt, tot la categoria patru stele, un sejur de sapte nopti care include transportul cu avionul-cursa charter, demipensiune, taxele de viza, aeroport si asigurarea medicala costa intre 410 si 440 de euro.

Tarife comparative in varf de sezon - 3*

Mamaia (7 nopti cazare, trei mese) 9,5-11 milioane de lei - 237-275 euro

KuSadasi (Turcia) ( 10 nopti cazare+transport autocar, doua mese/zi) - 300-320 euro

Halkidiki (Grecia) (7 nopti cazare, transport autocar, doua mese/zi) - 240-300 euro