In timp ce Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Palestiniene, se zbate intre viata si moarte, pe fata si in culise se joaca cinica sarabanda a mostenirii. Cea financiara si cea politica. Palestinienii, evreii, americanii, dar si europenii, musulmani, crestini, mozaici, rude apropiate, tovarasi de lupta si dusmanii, naivi, perversi, infumurati, megalomani, cine vrei si cine nu vrei, se agita.

Financiar vorbind, Yasser Arafat este unul dintre cei mai bogati conducatori din lume. Revista americana "Forbes" ii estimeaza averea la 200 de milioane de dolari (al noulea pe lista celor mai bogati conducatori de state). Soha, sotia liderului palestinian, si Zaawa, unica lor fiica, vor beneficia, cu siguranta din plin, din aceasta avere.

Secretul conturilor lui Yasser Arafat a fost pazit cu strasnicie. E de presupus ca consilierii sai apropiati cunosteau cifrul unor conturi din bancile europene. Nu pe toate. Cei 40 de ani de clandestinitate si teribile confruntari l-au facut pe Arafat foarte prudent si misterios. Multe conturi nu ascundeau banii Autoritatii Palestiniene, ci propriile sale conturi.

E de presupus ca Soha, care l-a luat pe Arafat in "stapanire" imediat dupa sosirea acestuia la Paris, a aflat parola acestor conturi secrete. Arafat isi adora fiica; e cat se poate de omeneasca grija unui tata, grav bolnav, de a nu-si lasa copilul, sarantoc, pe drumuri.

Dar nu atat mostenirea baneasca preocupa serviciile speciale din lume, si in primul rand Mossadul israelian, cat "mostenirea politica". Cine ii va urma lui Arafat? Intrebarea preocupa obsesiv toate cancelariile lumii, amestecate, intr-un fel sau altul, in conflictul israeliano-palestinian.

Testamentul politic

In timp ce la Ramallah, taberele care ii sustin pe fostul prim-ministru palestinian Mahmud Abbas (Abu Mazen) si pe actualul prim-ministru Ahmed Qorei (Abu Alla) se infrunta intre ele, a cazut ca un traznet vestea existentei unui "Testament politic" al lui Yasser Arafat. Liderul palestinian il desemneaza succesor pe Faruk Kadumi.

Acesta conduce, din Tunisia, departamentul politic al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si este singurul lider palestinian important care a refuzat sa se instaleze in teritoriile ocupate de Israel. Considerat drept "un ministru de Externe in exercitiu", Kaddumi reprezinta linia cea mai radicala a Autoritatii Nationale Palestiniene.

Intr-un moment de luciditate, Arafat a cerut sa fie convocat Faruk Kadumi, caruia i-a transmis anumite secrete. Ulterior, presedintele Autoritatii Palestiniene le-a inmanat sotiei si nepotului sau, Nasser El-Kidwe, fost reprezentant al palestinienilor la ONU, filele testamentului.

Responsabili palestinieni spun ca daca existenta testamentului se confirma, cariera politica a lui Abu Mazen se va incheia. Faruk Kadumi este un "vultur", el s-a impotrivit semnarii de catre Arafat a Tratatului de la Oslo din 1993 si nu a mai pus de atunci piciorul in Gaza si in Cisiordania.

Kadumi considera ca revenirea refugiatilor palestinieni pe pamanturile de unde au fost alungati este un drept mai important decat dreptul de a intemeia un stat palestinian. Kadumi nu vrea sa detina ambele functii pe care le avea Arafat (presedinte al Autoritatii Palestiniene si presedintele Frontului de Eliberare a Palestinei).

Avand in vedere opozitia fata de Tratatul de la Oslo, Kadumi nu va putea sa fie presedintele Autoritatii Palestiniene, ci doar presedinte Fatah. In acest caz, spun analistii politici, Abu Alla va ramane prim-ministru. Cei doi "sefi militari", Mohamed Dahlan, in Gaza, si Regiub, in Cisiordania, si-au dat acordul, se pare, pentru acest aranjament politic.

Kadumi nu-i privit cu simpatie nici de americani si nici de evrei. Washingtonul mizeaza pe Dahlan, fostul ministru al Securitatii palestiniene in guvernul lui Abu Mazen. Americanii considera ca Dahlan are influenta, putere si credibilitate in ulita palestiniana. El a zacut sapte ani in inchisorile israeliene, e un tanar politician pragmatic, vorbeste araba, engleza, franceza si ebraica.

Egiptenii, iordanienii si israelienii si l-ar dori insa pe Abu Mazen in fotoliul ramas vacant. Jocurile sunt departe de a se fi incheiat. Mai ales in Orientul Mijlociu, istoria e plina de surprize. Si, deocamdata, Arafat e inca in viata, mort clinic, trezit partial din coma, dar traieste. Mostenitorii sa mai astepte...