La 75 de ani, Ion Iliescu pare sa fie singurul personaj din PSD care poate reface partidul. Istoria se repeta, fiindca si in 1997, dupa ce PDSR a pierdut alegerile, fiind perceput ca o formatiune corupta, Ion Iliescu a fost salvatorul. Imaginea sa de comunist cinstit si dedicat cauzei poate inca strange aderenti din randul partidului si electoratului.

Daca duminica ar avea loc alegeri, doar 24 la suta dintre romani ar vota pentru PSD. Pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si nesfarsitele scandaluri de coruptie care nu au ocolit numele sonore din fosta guvernare au scazut drastic cota acestui partid.

Adrian Nastase, care este oficial presedintele PSD, nu a reusit niciodata sa comunice bine cu membrii partidului si nici sa transmita maselor un mesaj social-democrat. Pasionat de sporturi scumpe, colectionar de antichitati si tablouri, proprietar de terenuri si case scumpe, ahtiat dupa lux, Adrian Nastase nu a fost nicicand reprezentativ pentru electoratul PSD.

Mita electorala data de fostul premier in campanie a reusit sa prinda in undita destui oameni, tinuti in saracie si obisnuiti cu ajutorul de stat de guvernarile succesive girate ani de-a randul de oamenii partidului fondat in 1990 de Ion Iliescu.

Mirajul statului-dadaca va functiona in Romania multi ani, dar alegatorii au inceput sa observe ca saracia lor este invers proportionala cu imbogatirea celor care au fost la putere in ultimii patru ani. De aceea, trecerea lui Adrian Nastase pe linie moarta in PSD va fi sustinuta la congresul partidului ce va avea loc luna viitoare.

Reforma cu care se lauda Adrian Nastase anii trecuti s-a dovedit doar un joc de fatada, pe de o parte, pentru a convinge Internationala Socialista ca PSD nu ar mai fi continuatorul partidului comunist, iar pe de alta parte pentru a demonstra reprezentantilor elitei care au trecut cu arme si bagaje de partea acestui partid ca democratizarea PSD ar fi un proces continuu.

Alegerile interne au esuat prin rearanjarea rezultatelor la centru, iar intinerirea s-a facut cu personaje clonate parca dupa chipul si asemanarea domnului Nastase: jucatori de tenis in timpul liber, colectionari de case, vanatori de ocazie, afaceristi ascunsi in spatele clientilor permanenti ai acestui partid.

Bilantul derapajelor lui Adrian Nastase si al oamenilor din jurul sau este decontat acum de echipa fostului premier, care va pierde puterea in PSD. In schimb, Ion Iliescu a reusit, fara cascadoriile si trucajele folosite de discipolul sau nereusit si renegat, sa atraga de partea sa simpatii si oameni grei. Revenirea lui Ion Iliescu arata ca PSD nu are destule resurse pentru a se innoi.

De 15 ani acest partid promoveaza politicieni veleitari, pentru care ambiguitatea si duplicitatea sunt principalele instrumente de lucru. Democratia originala, antioccidentala si anticapitalista promovata in primii ani de Ion Iliescu, Adrian Nastase si restul au amanat, practic, modernizarea Romaniei cu zece ani.

Masinaria arhaica a acestor lideri si evolutia lor tarzie, care a avut loc mai degraba din oportunism decat din convingere, sugereaza ca PSD prefera sa ramana ancorat de Ion Iliescu si de valorile pe care le reprezinta acesta.

Ion Iliescu si Adrian Nastase provin din aceeasi familie politica, dar, spre deosebire de fostul premier, Ion Iliescu a ramas acelasi revolutionar de profesie, comunistul care joaca totul pe cartea partidului, un ahtiat de putere care nu vrea avantaje materiale, care nu-si paraseste tovarasii de lupta la greu (vezi gratierea lui Miron Cosma), dar care, din complicitati diverse, ascunde sub

pulpana sa generoasa afaceristi dubiosi, politicieni verosi si clienti politici abonati care au beneficiat mereu de trafic de influenta.