"Cotidianul" a aratat ieri cum RAFO este devalizata pe sub nasul procurorilor: a fost atrasa intr-un circuit de compensare in urma caruia lucreaza gratis pentru o firma dintr-un paradis fiscal. Autoritatile pretind ca nu au stiut nimic.

Mecanismul de la RAFO a fost o surpriza pentru directorul Directiei Finantelor Publice Bacau, Petru Haineala. "Nu cunosc situatia, dar cred ca acest caz va trebui cercetat. Noi avem oameni la RAFO, care fac verificari impreuna cu specialistii de la IGP. Controalele ar putea viza si aceste probleme", ne-a declarat Haineala.

Seful Garzii Financiare Bacau, Pavel Albu, spune ca ar avea nevoie de un ordin de la Bucuresti pentru a intra in control la RAFO. "Pentru noi, nu este un control operativ, ci unul tematic si avem nevoie de ordin de la comisarul general pentru a incepe verificarile", spune Pavel Albu.

Schema s-a derulat intre Carom Onesti, RAFO si firma tip casuta postala Faber Invest, astfel incit banii pe titeiul procesat sa-i incaseze aceasta din urma, in timp ce primele doua isi stingeau relatiile contractuale prin compensari de facturi. Totul s-a facut fara acordul judecatorului sindic.

Lichidatorul bucurestean Paul Apostol spune ca astfel de operatiuni ar fi trebuit sa aiba avizul judecatorului sindic. "Compensarea poate fi privita ca o tranzactie, si atunci ar fi fost nevoie de aprobarea judecatorului sindic", spune Paul Apostol. Potrivit articolului 24 din Legea falimentului, descarcarile de datorii sau incheierile de tranzactii trebuie aprobate de judecatorul sindic.

Compensarile RAFO-Carom au fost prezentate de conducerea rafinariei ca o incercare de a stinge datoriile.

De la Ministerul Public am aflat ca materialul privind compensarile a fost transmis procurorilor care ancheteaza RAFO, dar ar mai fi nevoie de o zi pentru un raspuns oficial.

Iacobov, inca o luna in arest

Curtea de Apel Bucuresti a admis, ieri, recursul Parchetului General impotriva hotaririi Tribunalului Bucuresti, care decisese saptamina trecuta sa-i elibereze pe Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu, fostul patron, respectiv administrator de la RAFO. In instanta, Iacobov s-a declarat o victima a Parchetului, "care actioneaza in slujba intereselor politice".

Iar Gaureanu a inminat magistratilor un memoriu semnat de 1.500 de salariati ai rafinariei, care cer anchetarea sa in stare de libertate. "Nu se pot afla adevaratele probleme de la RAFO cu noi inchisi intr-o cusca", au sustinut inculpatii.

Procurorul de sedinta a afirmat ca este necesara prelungirea mandatelor de arestare, pentru ca, in timpul cercetarilor, cei doi au incercat sa influenteze martori si sa zadarniceasca ancheta. Instanta a hotarit prelungirea mandatelor cu inca 30 de zile.