Sondajul GSS, fostul institut de casa al lui Nastase, spune ca, in ambele cazuri, peste 50% dintre cei chestionati sint favorabili, ceea ce inseamna ca schimbarile de care vorbim s-ar bucura si de o legitimitate populara. Numai ca e una cu dublu tais.

In realitate, putini, probabil, simt ca prezenta lui Nastase si Vacaroiu in fruntea Camerei si Senatului ar explica, in mod convingator, vreunul dintre neajunsurile guvernarii. Chestiune pe care, de altfel, se si bazeaza cei doi si partidul pe care-l reprezinta in batalia, mai ales de imagine, in care sint implicate cele doua parti.

Din motive mai mult sau mai putin scuzabile, pentru cazurile in care puterii nu i-au mers lucrurile in Parlament, vinovatii pot fi gasiti, mai degraba, in propria ograda. Absente in plen sau in comisii in momente-cheie, tradari punctuale minate fie de interesele personale ale unora dintre parlamentari, fie de agenda diferita, in special, a Partidului Conservator s.a.m.d.

Cert este ca in mai mare masura coalitia guvernamentala s-a faultat singura, decit ar fi fost victima piedicilor puse de PSD gratie functiilor pe care le ocupa in fruntea celor doua Camere ale Legislativului. La fel s-ar parea ca stau lucrurile si prin teritoriu, la nivelul puterii locale.

Rar am auzit sa se plinga cei din Alianta ca nu-si pot aplica programul pentru ca ii impiedica sefii pesedisti ai consiliilor judetene. Dimpotriva, am auzit, mai degraba, de colaborari fructuoase si fruptuoase intre politicienii locali ai Aliantei si ai PSD.

Asta nu inseamna insa ca dorinta celor de la PD si PNL de a obtine functiile de sefi, ai Parlamentului si la nivel de Consilii Judetene, acolo unde, impreuna cu PC, au majoritate nu este indreptatita. E o chestiune de principiu, as zice inatacabila.

Atit timp cit o coalitie de partide detine majoritatea si guverneaza impreuna, pentru a putea pretinde ca intr-adevar guverneaza, are nevoie si de instrumentele care sa-i permita acest lucru. Iar daca legea, facuta prost sau neadaptata la realitate, te incurca, nimic nu te impiedica sa o repari. Iar aici PSD nu are prea multe de spus, cu speranta ca ar reusi sa ne si convinga.

Probabil, asa s-ar explica si opinia majoritatii relevata de sondajul GSS, care chiar prinde sensul corect al nevoii Aliantei de a-si asigura si functiile de conducere in institutiile – Parlament, Consilii Judetene – unde, impreuna cu partenerii de guvernare, detine o majoritate. Problema e cu cealalta jumatate a raspunsului pe care pare sa-l dea opinia publica.

Cu partea care exprima un soi de scepticism, dublat de o mare asteptare. „Va dam puterea deplina, va sprijinim s-o obtineti si acolo unde PSD v-a suflat-o datorita unor conjuncturi, dar nu sintem deloc siguri ca v-ar ajuta sau ca ne-ar folosi la mare lucru.

“ Daca asa privesc cei mai multi dintre romani chestiunea, atunci putem spune ca pe cei de la putere, Alianta PNL-PD, in primul rind, nu-i asteapta nimeni, la capatul schimbarilor pe care le pun la cale, cu laurii victoriei.

Schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu si inlocuirea sefilor pesedisti de Consilii Judetene cu propriii oameni, chiar daca agreate de o majoritate a electoratului, nu vor fi si aplaudate. Dimpotriva, in scurt timp dupa aceea, multi dintre romanii care le-au sustinut prin opinia favorabila exprimata in sondaje ar putea deveni aliati firesti ai PSD.

Cu argumentul ca, odata ce ai toata puterea formala, cel putin nu mai ai nici o scuza pentru eventualele viitoare esecuri, si unii, si altii isi vor da mina pentru a te tintui fara nici un scrupul. Iar daca PSD poate fi acuzat in acest timp de populism si politicianism, in critica si opozitia sa, electoratul ramine suveran.

Chiar si daca-l dispretuieste, electoratul nu are nici o problema in a se „incurca“ cu adversarul puterii atit timp cit simte ca, pina la urma, vorbesc aceeasi limba.