"Ce sa intampla insa daca va decide contrariul?"

Depinde de argumentatia Curtii, care e, pana la urma, mai importanta decat decizia in sine. Stiu ca genul asta de eroare se practica prin presa. In cazul in speta am vazut tiparita aiureala asta in Adevarul: "Curtea Constitutionala a decis deja ca presedintii camerelor nu pot fi schimbati", scria daca nu mai insel M. Marian. Ei as.

CC a decis ca nu poate accepta schimbarea presedintilor camerelor conform proiectului din ianuarie, pentru ca aceasta risca sa schimbe structura politica din BP (presedintii sunt membri ai BP), ceea ce nu e conform cu Constitutia.

Noul regulament corecteaza aceasta situatie, specificand destul de clar ca daca presedintele Camerei, de la un partid, este inlocuit cu unul de la alt partid, atunci primul partid primeste un loc suplimentar in BP, iar al doilea pierde un loc; astfel incat, per total, structura politica in BP sa ramana intacta.

Raspunzand la intrebare. CC poate da fie un argument peste care se poate trece (cum a facut in ianuarie), adica sa spuna ca, in contextul prevederilor specifice din regulamentului supus judecatii, schimbarea presedintilor nu e constitutionala, fie unul peste care nu se poate trece, in sensul ca revocarea presedintilor camerelor este, in sine, indiferent de regulament, neconstitutionala.

Daca suntem in prima situatie, Coalitia de guvernare va modifica prevederile in litigiu, CC va valida regulamentul corectat, si presedintii vor fi schimbati. In cazul al doilea, Coalitia va renunta la schimbarea presedintilor pe care regulamentara, pentru ca peste decizia CC nu pot trece, in schimb vor merge pe ideea unor anticipate, probabil in mai-iunie. Iar noul Parlament va avea, desigur, noi presedinti.

In alta ordine de idei, eu nu vad nici un motiv temeinic pentru care CC ar putea decide ca schimbarea presedintilor este, in sine, neconstitutionala, si nici chiar ca e neconstitutionala in conditiile prevederilor curente. Sigur, CC e are o majoritate de fosti demnitari PSD, si s-a facut de rusine respingand fara vreun temei articole din proiectul de reforma al Justitiei. Totusi, de data asta nu cred ca o sa repete figura.

Daca ar fi sa anticipez:

1. Curtea va decide ca schimbarea presedintilor, in conditiile actualului regulament, este constitutionala

2. Curtea va gasi, probabil, in regulament alte chestii (mai mult sau mai putin temeinice) care nu sunt conforme cu constitutia (si, daca pot duce speculatia atat de departe, vor exista ziare care vor anunta, triumfator si aiurea, ca CC le-a dat dreptate celor de la PSD)

3. Presedintii celor doua camere vor fi schimbati inainte de finalul acestui an.