Noul sef al magistratilor romani a fost ales cu usile blocate, scrie Cotidianul. Macovei a protestat si a cerut sa se mai voteze o data, scrie Romania Libera. Comedie, titreaza EVZ. Desi nu a candidat nimeni, CSM si-a ales conducerea. Halal sfarsit de mandat domnule Lupascu, concluzioneaza si Averea.

Noul sef al magistratilor romani a fost ales cu usile blocate

preluare Cotidianul

Alegerile pentru Sefia CSM s-au desfasurat exact cum au vrut majoritatea membrilor Consiliului: cu usile inchise, fara candidaturi depuse inainte, fara autopropuneri in ziua votarii. Pentru ca nu exista nici un dosar depus si pentru ca membrii CSM nu au avut curaj sa se propuna singuri nici macar dupa ce a inceput sedinta de alegeri, s-a recurs la inaintarea de propuneri.

Pentru functia de presedinte au fost propusi Virgil Viorel Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, si Iulian Gilca, presedintele Curtii de Apel Alba. Pentru ca Andreies a refuzat din start, in cursa a mai ramas doar Gilca.

Pentru functia de vicepresedinte a ramas tot un singur candidat: Cristian Deliorga, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Constanta, dupa ce fusese propus si Nicolae Chiujdea, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care a refuzat, la rindul lui, functia.

A cistigat omul lui Lupascu

Iulian Gilca, considerat un apropiat al lui Lupascu, a fost ales cu 14 voturi pentru, doua impotriva, o abtinere si doua voturi nule, iar Cristian Deliorga a primit 13 voturi pentru, doua impotriva si patru nule. Interesant este faptul ca Gilca declara pentru Cotidianul, in urma cu doua zile, ca nu va candida si ca in proportie de 99% se va retrage din CSM.

(Articol integral in Cotidianul)

Sedinta cu usile baricadate

Alegeri pe furis la CSM

preluare Romania Libera

Ziaristii au rupt protocolul si au cerut socoteala pentru secretizarea sedintei: ce argumente au de adus membrii CSM pentru hotararea de a se desfasura alegerile in sedinta secreta. Dan Lupascu a raspuns ca asa a votat plenul. S-a intrebat cine a propus aceasta. Dan Lupascu a numit-o pe Alexandrina Radu-lescu. Aceasta a dezmintit. Nimeni nu stie cum s-a ajuns la hotarare.

Indignat, a intervenit ministrul Justitiei, Monica Macovei. Ea a relatat ca a lipsit la inceputul sedintei. Cand a intrat, i s-a adus la cunostinta ca sedinta este secreta. A protestat si a cerut sa se mai voteze o data. A fost sustinuta doar de profesorul Filipas si de judecatoarea Harastasanu. Dan Lupascu a anuntat ca nu se va mai repeta votul.

(Articol integral in Romania Libera)

Basescu si Macovei n-au mai facut echipa

preluare EVZ

Basescu nu s-a declarat „foarte" ingrijorat de criticile premierului si ministrului justitiei la adresa CSM. „V-as sugera sa va ganditi ca, in raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul justitiei. Sunteti doamna Stanoiu, numai ca va numiti CSM", le-a spus presedintele magistratilor.

In opinia sa, unul dintre elementele negative legate de CSM se refera la perceptia publica, extrem de proasta, iar deficientele din activitatea institutiei, exclusiv de ordin procedural.

Monica Macovei s-a aratat iritata ca, in loc sa se organizeze o dezbatere a raportului de bilant al CSM pe anul 2005, s-a facut un fel de „sedinta festiva" si inutila. Observatia ministrului justitiei a fost intampinata cu ostilitate de Traian Basescu, care a prezidat lucrarile sedintei de ieri a CSM. „Nu stiu de ce vi s-a parut ca aici ar fi o sedinta festiva, pentru ca nu este.

E o sedinta de lucru in care dezbatem proiectul de raport al CSM pe anul 2005", a ridicat tonul Basescu la ministrul justitiei.

(Articol integral in EVZ)